Thomas och Mona kör i diket – gör en finansiell vurpa

Ansvar, respekt och självinsikt. Är det ord som Thomas Östros och Mona Sahlin ens hört talas om? Det är helt försteligt att partitoppen (s) börjar känna sig rejält pressad med vikande opinionssiffror och det ena förslaget efter det andra går snett. Men i går tror jag  att de i ett desperat försök att snygga till opinionssiffrorna gjorde i byxorna på samma sätt som Tage Danielsson sjunger, ”först blir det varmt och skönt, men sen blir det kallt…”.

DN´s debattsida kan vi nu läsa att duon vill låna pengar och ”gå vidare”. Sossarna tycker att det skall göras dyrare för företagen att anställa unga, men anser att ungdomsarbetslösheten är ett av våra största problem, vilket de iofs har rätt i. Men jag undrar om de korrekturläst sin ledare. Är de så skärrade att de inte längre vet vad de säger?

I ledaren skriver de att regeringen inte kan sitta och vänta på att krisen löser sig, det gäller att låna och stänga igen de läckande hållen i företagen, stat och kommun. Då kanske de även vill att företag och kommuner skall hushålla med pengarna, det vore ju logiskt. I förslagen som duon nu presenterar kommer skulderna och kostnaderna vida överstiga intäkterna, inte den minsta kalkyl verkar de hunnit med innan ilskan runnit ut i pressen i form av det minst genomtänkta jag hört från Mona och Thomas. Det säger inte lite, med tanke på hur lite de brukar tänka igenom det de säger. Är de pressade eller? Jag skulle nog hellre definiera det som skräckslagna.

 Samtidigt som de anklagar regeringen för att inte göra något och menar på att den sittande alliansen inte ”förstår” att vi är mitt uppe i en kris, föreslår de några meningar längre ner i artikeln att lösningen innebär att införa en höjd fastighetsskatt och en extra skatt för de som har höga inkomster. Populistiskt värre nu när det gäller att få bort fokus från bonusdebatten kring de egna partikamraterna. De skatteförslag som jag kan förstå känns angelägna för en del sossar, kommer inte ens att få självtäckningen, det är skatter som redan tidigare visat sig kosta mer än de drar in. Det löser inte någonting av finanskrisen, det vet även Thomas och Mona, men det som gäller nu – det är att få tillbaks väljarna, det är prio ett!

De förslag som trojkan kommer med är direkt farlig för Sverige och kommer åter att driva kapital och jobb ut ur landet, det vet Mona, det vet Thomas, men för helvete hur skall ”vi få tillbaks våra trogna väljare och det börjar bli brått”.

Nu gäller det att formera sig inför första maj. Hur skall Wanja kunna damma av sina plakat som alltid brukar innehålla samma texter om bonusar och rättvis lönesättning? Nej nu gäller det att på rekordtid flytta fokus från minerad mark, just nu går sossarna på glödande kol…

Om vänstertrojkan kommer till makten blir vill Kommunistlasse höja skatterna än mer än Sossarna, inte ha något tak för utgifterna i budgeten, Miljömupparna tror att vi på fullt allvar kan stänga kärnkraftverk och ersätta de med vindkraft. Detta är helt omöjligt och skulle om det gått göra att vår konkurrenskraft mot övriga världen i ett nafs försvann – då räcker det inte med att SAAB och Volvo flyttar utomlands, då får vi hoppas att lusekofteindustrin kan ersätta alla förlorade jobb.

I dagens tidning visar det sig att skillnaden mellan oppositionspartierna och alliansen minskar ytterligare och nu är det i stort sett jämnt mellan blocken. Moderaterna når sin högsta nivå på tre år och Miljöpartiet den lägsta sedan förra valet…

Jag önskar alla läsare en bra start på helgen.

PS. Det är roligt med alla sossar som börjat skriva till mig och säger att jag måste läsa på här och där. Tydligen fick jag inte vara så elak mot Sven-Erik Österberg den gamle avdankade vice finansministern… Skicka in Era kommentarer med rätt mailadresser så lägger jag ut de, men det är väl sympomatiskt att inte lägga alla papper på bordet för vissa – börjar bli en vana… DS.


Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar