Börsen väntas öppna upp – men med varningsflagg

Det är underhållande att läsa alla artiklar nu på morgonen. Efter den fantastiska uppgången i fredags kan vi nu vänta oss ett jätterally läser jag på ett ställe. Återhämtningen går nu snabbare än vad någon kunde vänta sig. Ta gärna en titt på den psykologiska tradingkurvan jag ritat in på Swedbank i fredags, den manar i alla fall till lite eftertanke. Allt pekar på att rallyt fortsätter, ingen säger emot. Däremot ligger det en fara i att alla i flocken är överens.

Den svenska börsen har gått upp med 43 procent de senaste sex månaderna och det mesta tyder på att uppgången fortsätter. Det kan dock vara på sin plats att höja ett varningens finger. September månad är historiskt den sämsta börsmånaden på året och efter den senaste tidens kraftiga uppgångar, kan många passa på att ta hem vinster, men om det blir så pass många att det sätter press på kurserna återstår att se.

Volvo som var börsens mest omsatta aktie i fredags steg med nästan 8 procent till 64,50 i fredags. Verkstadssektorn gick starkt överlag med uppgångar på mellan 2 och 5 procent för de flesta ingående aktier. Swedbank gick inte lika bra som bankkollegorna.

OMXS30 avancerade kraftigt efter att den psykologiska 900-spärren bröts. Om uppgången fortsätter så att nivån kring 917 passeras indikerar det som jag skrev tidigare en fortsatt uppgång. 900-nivån har nu blivit ett sekundärt stödområde och så länge stödet håller är uppgången bekräftad. Skulle kurserna falla tillbaks ner under 900-nivån får fredagen ses som ett falskt utbrottsförsök.

omxs30real18

 

Nokia får sänkt rekommendation av Deutsche Telekom. Tekniskt ser aktien svag ut och har ett stöd i bottennoteringen den 12/8-2004 på 81,25. Bortsett från fredagens rusning, där alla aktier förutom kontradefensiva läkemedel steg närmar sig Nokia ett test av den tidigare bottennoteringen.

”En tydlig säljsignal inträffar när Aftonbladet rekommenderar köp av fonder och aktier. I Börsveckan läser vi idag att det är idel köprekommendationer, detta oroar mig i stort sett lika mycket som Aftonbladets rekommendationer… (Formpipe, Pricer och andra ickeseriösa älsklingar…)”

I eftermiddag kommer det rapport från JM och Kabe. Det är tunt med statistik idag, men klockan 11.00 kommer det statistik från EMU över industriorder för juni.

I morgon kommer det statistik över amerikanska konsumenters förtroende och på torsdag kommer det en revidering av BNP för andra kvartalet i USA.

De amerikanska börserna rusade vidare i fredags och S&P 500 nådde som jag skrev i helgen årshögsta. Enligt all teknisk analys borde det komma en rekyl, men icke. Det senaste året har vi lärt oss att tolka allt som inte inte är mycket sämre än förväntningarna som något positivt, det gäller att dra ner förväntningar ordentligt, så att även den sämsta ”Obamska” statistiken blir positiv. Jag är övertygad om förväntningarna på det gigantiska budgetunderskottet kommer att tolkas ”positivt” eftersom det förmodligen inte blir riktigt så illa som förväntningarna visar. I fredags kom statistik över försäljningen av befintliga hem och det visade på att ökningen av sålda hus var 227 procent högre än analytikernas förväntningar, proffsigt. Jag vet för lite om denna siffra för att kunna uttala mig, det vore intressant att veta om även exekutiva försäljningar är med i statistiken, i så fall kanske siffran är väldigt negativ. Jag hoppas att någon av bloggens läsare kan förtydliga vad som ligger bakom siffran.

Ingen vill missa uppgången, det verkar vara mantrat för tillfället. Detta gör börsen volatil och osäker.

Det är ingen som ”vågar” tolka de siffror som presenteras som negativa, sentimentet är alldeles för positivt, än så länge bidrar dålig statistik på sin höjd till ett hack i kurvan.

Jag vill varna för att när alla börjar tycka att det är positivt är vi ganska högt upp på den psykologiska tradingkurvan. När alla är överens börjar det bli farligt, det är min högst personliga tolkning av den euforiska stämning som råder nu, det är inte helt ovanligt att man efter lyckorus blir ängslig över att känslan skall ta slut…

”Det var mycket prat om restriktioner och vissa ville förbjuda blankning för ett år sedan när börsen rasade som värst. Nu är det inte många som verkar ha något emot att blankarna hjälper till att driva upp kurserna på eftermiddagarna när de tvingas stänga sina positioner och blir ett välkommet bränsle på brasan”.

Börserna i USA gick precis som Europa som tåget och S&P 500 steg 1,8 procent till 1026, DJIA stängde 1,6 procent högre och Nasdaq stängde 1,6 procent högre än i torsdags. Omsättningen var något högre än snittet de senaste veckorna.

”Det kan vara på sin plats att reflektera över varför USA:s budgetunderskott stiger och varannan dollar som spenderas är lånad. Varför ökar arbetslösheten på det vis den gör? Finns det något av ”återhämtningstecken” i att personal på kommuner beordras att gå hem utan lön? Barack Obamas hemstad Chicago har ett budgetunderskott på 250 miljoner dollar. Det är många delstater som brottas med akuta och allvarliga problem, som Obama-administrationen verkar se som positiva tecken, bara det säljs fler hus och utlåningen kommer igång. Resten fixar sig väl själv, eller gör det inte det Arnold”?

En titt på den amerikanska S&P 500-terminen visar att nivåerna är betydligt högre än vid Stockholmsbörsens stängning i fredags, däremot ser vi att ju mer vi närmar oss öppningen i Europa, desto mer faller terminen tillbaks.

esu924

 

Asien hann ju aldrig prisa in statistiken över försäljningen av befintliga hem som kom i fredags. Därför backade de asiatiska börserna i fredags, och har följdaktligen lite ”att köra ikapp” och indexen är rejält uppåt nu på morgonen.

”Fundamentan för världsekonomin och de förbättrade bolagsresultaten förbättras vilke ger stöd åt marknaden”, säger Yoshinori Nagano, förvaltare på Daiwa Asset 
Management i Tokyo till Bloomberg News

Tokyobörsen öppnade med ett rejält gap på 2,2 procent och sedan steg börsen under hela förmiddagen (lokal tid) och var vid lunchtid upp över 3 procent. Klockan 07.40 befinner sig Nikkei 225 på plus 3,04 procen och 10.550 punkter. Japanska exportföretag fick stöd från den stärkta dollarn.

De kinesiska börserna är inte fullt lika uppåt som resten av de asiatiska kollegorna. Det är många frågetecken kring Kina. Stämmer de positiva siffrorna som kommit framförallt innan sommaren, kommer Kina att bli dragloket i världen för den kommande återhämtningen? Många frågor som är obesvarade och osäkerheten kring om den uppgång på runt 75 procent hittills i år kommer att fortsätta i samma takt. Det verkar bli fler och fler som tvivlar.

I Kina ökar stålproduktionen och låg i juli på hela 50 miljoner ton, vilket är rekord och det kan jämföras med Sverige där produktionen föll med 97 procent till 11000 ton. För första gången i världshistorien producerade Kuba mer stål än Sverige. Siffrorna tyder på att 49 procent av världens stål tillverkas i Kina, vilket är ytterligare ett tecken på att tyngdpunkten i världsekonomin håller på att flyttas till Kina – katastrof!

På de ledande indikatorerna ser vi att det varit små rörelser på metallpriserna sedan i fredags, däremot har  Oljepriset fortsatt uppåt och nu på morgonen kostar ett fat Brentolja 74,56 dollar.

Kronan fortsätter att visa styrka mot dollarn och euron. Trots att dollarn stiger något nu på morgonen ligger kronan fortsatt på över 7 kronor för en dollar och 10,06 för en Euro.

De amerikanska räntorna steg rejält i fredags.

indikatorer60

 

Läs även: Chefer i konkurshotade Dometic kräver 800 miljoner (DN). Chefer kräver 800 mille för att rädda krisbolag (dagensPS). Nio av tio fonder kan du slänga i soptunnan (dagensPS). Börslyft i Asien (dagensPS). Hårda sparåtgärder i USA (SvD). Full hand av köptips i Börsveckan (AFV). Nokia sänks (AFV). Börsens vinstökare 2010 (VA). Tre heta köptips (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar