Test av ATH men kortsiktigt överköpt

sammanfattningNyhetsbyrån Direkt): Efter breda uppgångar under torsdagen och veckodagarna dessförinnan var utvecklingen överlag sjunkande på fredagens USA-börser. Telekom- och råvarusektorerna anförde nedgångarna, som tilltog mot sessionens slut.

Dow Jones Industrial Average hade vid stängning tappat 0,8 procent till indexnivån 17.672, medan det bredare S&P 500 vid samma tidpunkt rört sig ned 0,6 procent till 2.052. Nasdaq steg dock 0,2 procent till 4.758, stärkt av uppgångar för Google, Amazon och Apple.

700 miljoner aktier bytte ägare på New York-börsen och 1.640 miljoner på Nasdaq.

Under veckodagarna fram till torsdagens stängning hade S&P 500 stigit 2,2 procent, vilket fört upp indexet till plus för året. På torsdagen stödde besked om att ECB sjösatt ett QE-program omfattande 60 miljarder euro i månaden av tillgångsköp.

”Den större bilden är att vi hade ett ganska rejält lyft i marknaden i går. Marknaden försöker fortfarande smälta de senaste åtgärderna från ECB, bland annat hur mycket av åtgärderna som redan prisats in i marknaden innan beskeden kom, och vad det kan komma att betyda framöver”, sade Kevin Caron vid förvaltaren Stifel Nicolaus till Bloomberg News.

På fredagens amerikanska statistikfront gavs blandade indikationer om ekonomins tillstånd, när ledande indikatorer steg något mer än väntat medan försäljningen av befintliga bostäder sjönk mindre än väntat.

Bland sektorerna gick telekom och råvaror svagast, medan energiaktier hade det mindre tungt överlag.

En aktie som stack ut i kurslistorna var logistikbolaget UPS, som tappade 10 procent efter en vinstvarning för det fjärde kvartalet. Enligt en preliminär beräkning uppgick UPS justerade resultat till 1:25 dollar per aktie, vilket var en bit under marknadens förväntningar på 1:47 dollar per aktie.

Huvudkonkurrenten Fedex drogs med ned, och tappade 3 procent under sessionen. Att bolaget under sessionen meddelat att utsikterna för 2015 står fast hjälpte inte aktien.

Kimberly-Clark var en annan aktie som tappade, trots att resultatet för det fjärde kvartalet varit enligt förväntan. Mer oroande var prognoserna för 2015. Konsumentvarugruppens intäkter väntas då sjunka med 3 till 6 procent, tyngda av ogynnsamma valutaförändringar i bland annat Venezuela. Väntat var en oförändrad försäljning jämfört med 2014.

Några andra bolag som rapporterade på fredagen var Starbucks, General Electric och Honeywell. Aktierna svarade med att röra sig upp 7, 1 respektive 3 procent.

Av de bolag inom S&P 500 som rapporterat så här långt för det fjärde kvartalet har 79 procent överträffat förväntningarna. Aktierna inom indexet handlas generellt sett till ungefär 17 gånger de förväntade vinsterna för nästa år, vilket är den högsta multipeln på fem år.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation med 7 punkter till 1,80 procent.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt är de kommande två veckorna en starkt period för OMXS30 och tekniskt talar mer för en upp- än en nedgång.”

I fredags skrev jag i min morgonanalys: ”Något annat än uppgång är inte aktuellt för tillfället…efter liknande uppgångar talar dock allt mer för en kortare rekyl eller andhämtningspaus.”

Den gångna veckan präglades av spänd förväntan inför ECB-beskedet i torsdags. Totalt innebar den gångna veckan en uppgång med 4,6 procent vilket innbär att årets uppgång nu skrivs till 4,9 procent. Fredagens stängning vid 1536,4 var den tredje högsta stängningen någonsin. Den högsta noterades den 7 mars år 2000 vid 1539 vilket innebär att kursen endast är 0,1 procent från rekordstängningen… Stängningen igår skedde mer än 2,5 standardavvikeler ovanför 20-dagars medelvärde vilket inte skett mer än 31 gånger de senaste 16 åren och endast i 11 av dessa har kursen stått högre en vecka senare.

De senaste fem dagarna har inletts med positiva gap vilket varnar oss för att indexet är överköpt. Om vi får ett negativt gap som inleder veckan och det inte täpps till senast på tisdag kan det vara ett bra läge att ta hem en del vinst då risken är stor för en ö-formation som är en negativ omslagsformation med hög tillförlitlighet.

Volymerna har varit långt över snittet och även bredden (antalet aktier som deltar i uppgångarna) har varit hyfsad, men dock inte helt övertygande.

Alla sektorer har stigit under veckan men bäst har verkstad, finans, teknologi och basråvaror utvecklats med uppgångar på mellan 4-6 procent.

334 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 209 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Ericsson B, Nordea följt av HM B.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna har Atlas Copco A, Sandvik, Getinge och Nokia gått med uppgångar på mellan 8-9 procent. AstraZeneca, Lupe och HM B har noterat mer modesta uppgångar.

Klockan 09.00 är det dags för ETP Direkt där jag förutom de ledande indexen tar en titt på olja, guld, AstraZeneca och Elekta.

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Byggmax (kl 8.00)

AKTIETORGET
– Tourn

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deutsche Telekom (kl 9.00), Texas Instruments (kl 22.30), HTC (prel datum), Microsoft (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Petrogrand (extra), Shelton Petroleum (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Byggmax: telefonkonferens kl 10.30

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Cepiprint kl 16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Consilium: omsättning och orderingång för januari-december 2014
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– 203 Web Group: anmälningstid i konvertibelemission avslutas
– Cefour Wine & Beverage: anmälningstid i nyemission avslutas
– Easyfill: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 6/2)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Eolus Vind (1:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans december kl 0.50
– Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte i Bryssel kl 15.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi bjöds på en spännande avslutning av föregående vecka och förutsättningarna är nu goda för en ny positiv trendfas. Edgen talar för en uppgång på en veckas sikt.”

I fredags skrev jag: ”Indexet är kortsiktigt överköpt och mycket talar för en att en kortare rekyl eller lugnare uppgångstakt närmar sig.”

Den gångna veckan innebar en uppgång med 1,6 procent vilket innebär att årets nedgång reducerats till 0,3 procent.

Volymen den gångna veckan har legat kring snittet och fredagens volym var lägre än i torsdags och 6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus i fredags var teknologi. Sämst gick råvaror, telekom och ickecykliska konsumentprodukter.

För tredje dagen i rad steg alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg fredags. Apple fortsatte upp med ytterligare 0,5 procent för att stänga vid $113,0. Google steg för tredje dagen i rad och adderade ytterligare 1,0 procent till torsdagens uppgång och stannade på $539,9. Twitter fortsatte upp med lite måttligare 0,9 procent efter torsdagens rally och det fick aktien att stänga vid $39,4 och den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med blygsamma 0,2 procent till $77,8.

Asien: Tal om mer kreativa stimulanser i Japan och tecken på att placerarkollektivets entusiasm över den kinesiska börsen naggas i kanten leder till blandade rörelser på börserna i Asien nu på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar