Terminerna indikerar fortsatt uppgång men under höghöjdsvarning

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen handlades länge utan klar riktning på måndagen, men stängde klart på plus sedan uppgången accelererat under den sista handelstimmen.

Energisektorn gick starkt med stöd av stigande oljepriser, samtidigt som en hel del statistik kantade veckoinledningen.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,1 procent högre på indexnivån 17.361, medan det bredare S&P 500 steg 1,3 procent till 2.021. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,9 procent till 4.677.

Omsättningen uppgick till cirka 800 miljoner aktier på New York-börsen och 2 miljarder aktier på Nasdaq.

Dagens statistikagenda bjöd bland annat på data som visade att de privata inkomsterna i USA steg 0,3 procent i december, jämfört med föregående månad, medan privatkonsumtionen sjönk 0,3 procent från månaden före.

De amerikanska inköpschefernas index sjönk till 53,5 i januari, från 55,1 föregående månad. Enligt Bloomberg News analytikerprognos väntades en nedgång till 54,5.

Ytterligare statistik visade att byggnadsinvesteringarna i USA steg 0,4 procent i december, att jämföra med analytikernas förväntningar på plus 0,7 procent, enligt Bloombergs prognossammanställning.

På bolagsfronten fick investerare något av en paus från kvartalsrapporter. I det tunna flödet av kvartalsrapporter noterades dock att oljebolaget Exxon Mobil redovisade ett klart högre resultat än väntat, medan försäljningen inte nådde upp till förhandstipsen. Aktien steg 2,5 procent.

Enligt data sammanställd av Bloomberg har hittills under rapportperioden 78 procent av bolagen inom S&P 500 slagit analytikernas vinstprognoser, medan 55 har redovisat högre försäljning än väntat.

”I slutändan kokar det ned till företagens vinster, och tillväxten är positiv. Det finns många orosmoln där ute och marknaden blir lite skakig, men företagens vinster visar vägen”, sade Karyn Cavanaugh, marknadsstrateg på Voya Investment Management i New York, till Bloomberg News.

Energisektorn, som främst inkluderar olje- och gasproducenter, gick som helhet starkt med stöd av det stigande oljepriset, medan bland annat hälsovård utvecklades svagt – även om sektorn noterades på plus.

Solenergibolagen First Solar och Sunedison gick också starkt, upp 7,5 och 6,7. President Barack Obamas budget för 2016 innehåller fortsatta skattelättnader för vind- och solenergibolag.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 8 punkter till 1,67 procent, efter att tidigare under dagen handlats högre jämfört med vid fredagens stängning.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den senaste tidens uppgångsfas har säkert fått många att hamna i björnfällan. Det som talar mot uppgång den kommande veckan är att kursen i snitt stått lägre med i snitt 0,3 procent efter liknande uppgångsfaser med ett lika långt eller längre avstånd ner till primärtrenden.”

Måndagen inleddes söderut men köparna sög upp säljtrycket kring 1568 och senare under eftermiddagen vid 1570. Stängningen vid 1576 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Även om gårdagens kursstapel ser liten och oansenlig ut är små staplar ofta uppladdningar inför kraftiga rörelser. Vi vet aldrig åt vilket håll men svaret finns som vanligt i grafen och längre ner i analysen förklarar jag hur vi ska agera. Grattis till dig som köpte hundarna i december, du kan läsa om resultatet i ett extrautskick som jag gjorde tidigare imorse.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det 14 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev oljebolag och konsumentprodukter. Sämst gick konsumenttjänster och telekom.

Totalt steg 283 aktier på Nasdaq OMX igår medan 259 stängde på minus. OMXS30 steg. Det var inte mer än 39 procent av aktierna på OMXS30 som steg och i bägge fallen tolkar jag det som att för få aktier bär uppgången och att isen åtminstone tillfälligt börjar bli tunn. Nordea lyfte indexet mest med totalt 9,4 punkter medan HM och Nokia tyngde med tillsammans 8,7 punkter.

Högst omsatta igår blev Nordea, SCA och HM.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna hade igår SCA B (+4,1%), Lundin Petroleum (+3,6%) och Nordea (+2,6%). Sämst gick det för Swedish Match (-1,7%), AstraZeneca (-1,6%) och Nokia (-1,3%).
RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Billerud Korsnäs (kl 7.00), Swedbank (kl 7.00), Alfa Laval (kl 7.30), Millicom (kl 8.00), AAK (kl 8.30)

NGM
– Fortnox

ÖVRIGA NORDEN
– Danske Bank (kl 8.00), UPM-Kymmene (kl 8.30-9.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– BP (kl 8.00), Banco Santander (före Madridbörsens öppning), Emerson Electric (före USA-börsernas öppning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Alfa Laval: telefonkonferens kl 8.30
– Swedbank: telefonkonferens kl 8.45
– Billerud Korsnäs: webbsänd telefonkonferens/press- och analytikerkonferens kl 10.00
– Swedbank: webbsänd presskonferens kl 10.45
– AAK: telefonkonferens kl 13.00
– Millicom: telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Deflamo: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/2)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: VDMA maskinorder november kl 10.00
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– EMU: PPI december kl 11.00
– Italien: KPI (prel) januari kl 11.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: industriorder december kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: energiminister Ibrahim Baylan träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Australien: RBA meddelar räntebesked kl 4.30
– Fed: Bullard talar om ekonomi kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Om 1988 punkteras med tydlighet ökar det risken för en tilltagande nedgång. Jag är fortfarande långsiktigt positiv även om det inte saknas varningstecken.”

Måndagen inleddes med en punktering av 1988 men det tog inte många minuter förrän köparna tog över taktpinnen och vi fick istället en turtle soup för uppgång. Stängningen kring dagshögsta vid 2020,9 motsvarade en uppgång med 1,3 procent.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det 13 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

För lite mer än en vecka sedan skrev jag: ”Jag är positiv till utvecklingen på någon eller några veckors sikt och först om 1988 punkteras med tydlighet kan pendeln svänga över och sentimentet bli negativt.”

Alla sektorer stängde på plus igår. Bästa sektorer blev energi och basråvaror men även telekom och verkstad gick starkt.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp till nya rekordnivåer efter en uppgång med ytterligare 1,2 procent till $118,6. Google vände ner och backade med 1,1 procent och stängde på $528,5. Även Twitter vände ner och backade med 0,2 procent som fick aktien att stänga på $37,5 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 1,2 procent till $75,0.

Asien: Stora rörelser i Kina och Australien medan Japan tynger.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar