Teknisk analys: Stockholmsbörsen inleder positivt på grekiska förhoppningar

OMX-indexet öppnade tisdagens med ett litet gap och tangerade taket i den fallande kanalen, precis som den tekniska analysen indikerade igår morse. Under eftermiddagen föll dock kursen tillbaks och stängde på nära nog oförändrat 1072,36 som motsvarade en uppgång mot måndagens stängning med 0,32 procent. Av de 65 aktier jag dagligen går igenom steg 45 och 18 stängde på minus. Axis steg med 4,2 procent och Lundin Mining med 2,4 procent. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor vilket var lägre än i måndags och 2,7 procent lägre än det dagliga tremånaderssnittet.

Högst omsatt under tisdagen blev Volvo B som steg med 1,1 procent. Swedbank och SKF gick bäst bland de högst omsatta aktierna med uppgångar på över 2 procent.

Bästa sektorer blev energi och verkstad som steg med 1,2 respektive 0,9 procent. Sämst och de enda branscher som föll var telekom och detaljhandel som backade 1,5 respektive 0,8 procent.

Hexagon är spännande om börsklimatet blir positivt. Aktien som är översåld och noteras kring 2 standardavvikelser från 50-dagars medelvärde. Utmanar primärtrenden som lutar uppåt.

Astrazeneca har bildat högre bottnar och tog precis ut ett sektundärt motstånd. Aktien befinner sig i en långsiktigt fallande trend men har goda förutsättningar för att fungera som en defensiv aktie när det är skakigt på marknaderna. De senaste dagarnas formation medger entré med en rimlig risk i förhållande till vinstmöjligheterna och det gör att vi vågar gå emot primärtrenden.

Meda meddelar att bolaget förvärvar för 45 miljoner USD, samtliga rättigheter frö Xerese av Medivir i Nordamerika. Aktien är precis som AZN intressant.

VIX (fear index) föll hela 6,8 procent till 19,2 igår, vilket innebär att utbrottet i förra veckan kan ses som falskt. Nivån tillåter utan vidare fortsatta uppgångar men det är något tidigt att blåsa faran över.

USD/SEK var igår morse uppe och vände vid 6,50 men har under natten fallit tillbaks och noteras i skrivande stund kring 6,45. I timmesdiagrammet håller en triangelliknande formation på att bildas och ett troligt utbrott i trendens riktning skulle i så fall bli uppåt, vilket i så fall kan sätta press på euron. Det har läckt ut att Fed i tysthet har fortsatt utlåningen av dollar till den europeiska centralbanken, trots löftet att upphöra med detta den första augusti 2010. Fedchefen i St Louis, James Bullard säger till Wall Street Journal att ”den europeiska statsskuldkrisen är i högsta grad levande”, och om Greklands parlament inte skulle rösta igenom sparprogrammet som krävs för ytterligare internationellt finansiering skulle det leda till  oförutsägbara konsekvenser för de globala finansiella marknaderna”.

Råoljepriset (Brent) noteras nu på morgonen i 109 dollar per fat. 

Även idag tror jag på en inledande uppgång. Marknaden håller andan inför omröstningen i Grekland. Indexet kommer även idag att öppna upp för att testa av kanaltaket som idag befinner sig kring 1078-1073 (faller med 5 punkter per dag). Om säljarna kommer tillbaks vid den nivån innebär det att vi igår fick en lägre topp i den korta och medellånga trenden vilket tyder på att uppgången som startade i måndags är en rekyl i den uppgången. Om toppen 1095 tas ut stärks det korta sentimentet men det krävs att även 1161 tas ut för att den medellånga trenden åter skall bli positiv. Det är lugnt på dollarfronten men oljepriset smyger sig uppåt nu på morgonen.

Motstånd: 1073-1078 / 1081 / 1085 / 1089 / 1095 / 1106 / 1118
Stöd: 1066 / 1064 / 1060 / 1048-1045 / 1031

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX Q med en hävstång kring 7,20 och en stop loss på 952,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 6,91 och en stop loss på 1191,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

LO kritiserar i Dagens Industri direktörerna för kraftiga löneökningar och menar att det kommer att få konsekvenser i avtalsrörelsen.

I en artikel i Financial Times uttalar sig Greklands centralbankschef, Giorgos Provopoulos, att det i praktiken vore ”självmord” att inte rösta igenom och vidta de nödvändiga sparpaketen som skall röstas igenom idag. Financial Times varnar samtidigt för att endast några få procent av sparpaketet kan komma från de föreslagna privatiseringarna. Grekland har endast 13 miljarder euro i tillgångar och det kommer att krävas över 100 miljarder enbart för att rulla över lånen till 30-åringar. Spännande fortsättning följer…

Frankrikes finansminister Christine Lagarde har utsetts till ny chef för den Internationella valutafonden, IMF.

Banker i Storbritannien pressas från lagstiftare att använda vinsterna till att bygga upp kapitalbasen istället för bonusar och aktieutdelningar.

Fogden har hittills fått in 75 krav på fordringsägare till Saab. Ni vet redan vad jag tycker…

Håll koll på följande börstider idag:
– Japan: industriproduktion (prel) maj kl 1.50
– Frankrike: BNP (def) 1 kv kl 7.30
– EMU: konjunkturbarometer juni kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat juni kl 11.00
– Belgien: KPI juni kl 11.15
– USA: kontrakterade husköp maj kl 16.00
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Tvärtemot vad jag trodde igår inledde den amerikanska börsen uppåt igår efter rykten om att Tyskland i smyg gått med på samma rullning av skulder till 30-åriga obligationer för Grekland, som Frankrike meddelade i måndags. Visserligen öppnade indexet ner med 0,3 procent, men på mindre än fem minuter hade gapet täppts till. Säljarna kom aldrig in i matchen. Stängningen 1296,67 skedde på dagshögsta och motsvarade 1,29 procent. Även under tisdagen gick Nasdaq bäst med en uppgång på 1,5 procent. Omsättningen var lägre än i måndags och 16 procent lägre än snittet.

S&P 500 inför onsdagen: Grekland är en liten ekonomi utan någon egentlig produktion eller betydelse på den ekonomiska världskartan. Trots sin litenhet uppskattas det att landet behöver motsvarande 925 miljarder kronor fram till 2014 för att kunna rulla över de lån till nya med längre löptider. Inte konstigt att det är tyst om Italiens, Spaniens, Portugals, Frankrikes, Belgiens, Irlands, Storbritanniens men framförallt USA usla ekonomier. Vem skall låna ut pengar till dessa ekonomier om det skulle visa sig att nya recessioner är på väg? De så kallade åtgärderna och rullningarna till lån med längre tiderna benämns nu av Handelsbanken som ”window dressing” (spel för gallerierna) för att blidka EMU-områdets skattebetalare som trots alla fagra löften blir de som kommer få betala.

Även om allt mer tyder på att det var en botten vi fick vid primärtrenden i fredags är det för tidigt att börja navigera för uppgång. Indexet stängde igår vid ett viktigt motstånd kring 1298-1302 men motsståndet vid 1345 måste tas ut innan vi kan känna oss trygga i en fortsatt uppgång. Efter de två senaste dagarnas kraftiga uppgång och gårdagens fallande volym under uppgången är det troligt att onsdagen kommer att präglas av små rörelser.

I eftermiddag presenteras statistik över kontrakterade husköp i USA under maj månad.

Motstånd: 1298-1302 / 1308 / 1324 / 1341
Stöd: 1286 / 1275 / 1258 / 1250 / 1241 / 1248 / 1243 / 1227-1225

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 s med en hävstång kring 9,20 och en stop loss på 1180,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 T med en kring 6,96 och en stop loss på 1437,00.

Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Eftersom omröstningen i Grekland under onsdagen med största sannolikhet går igenom kommer det att öka riskaptiten. Japanska Nikkei steg med 1,5 procent. Canon, som har sin största marknad i Europa steg med 1,7 procent. I Australien stiger All Ordinaries med 1,2 procent men i Kina faller Shanghaibörsen med 0,4 procent. Det är små uppgångar bland metallerna men oljepriset rör sig sidledes. En dollar kostar när detta skrivs 6,44. Det bredare asiatiska Top 100 indexet noteras för en uppgång med 0,4 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar