BÖRSEN: RAPPORTAKTUELLA ELEKTA NED I LUGN HANDEL, OMXS30 +0,2%
STOCKHOLM (Direkt) Helgstängda börser i London och New York samt frånvaro av kursrivande nyheter bidrog till ett lugn på Stockholmsbörsen som avslutade måndagshandeln lätt på plus.
Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent vid noteringen 1.379,7. Aktier för 7,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen, vilket var drygt 50 procent lägre än genomsnittet för de senaste 30 dagarna.
I övriga Europa steg tyska DAX 0,5 procent medan CAC 40 avancerade 0,3 procent i Paris.
Inom det svenska storbolagsindexet var det övervikt för defensiva aktier i topp med Telia, Getinge och Securitas på plus.
Största indexbidragaren var dock Nokia med en uppgång om 1,2 procent, att Nordea lagt till aktien i sin nordiska modellportfölj hjälpte sannolikt. Aktien är upp sex av de senaste sju handelsdagarna. I samma portfölj har även Haldex adderats, bromstillverkaren steg 2 procent.
Vidare fick SSAB en del uppmärksamhet sedan aktien på måndagen handlades utan rätt att delta i nyemissionen. Aktien backade beskedliga 1 procent, justerat för avskiljda rätter, och utvecklades således i linje med närbesläktade Arcleor och Thyssenkrupp.
SCA, som länge låg på minus, återhämtade sig och avslutade marginellt på plus. Bolagets kartellböter i Sydafrika har stigit från 100 miljoner kronor till 170 miljoner kronor.
En hyfsad återhämtning gjorde Elekta som stängde vid minus 0,3 procent efter att ha startat nära 2 procent lägre.
SEB skriver i en analys att Elekta vann upphandlingen avseende utrustning till Nya Karolinska, på ett klart lägre offererat pris och inte på bättre kvalité. Banken, som har en säljrekommendation på aktien, menar att konkurrenten Varians erbjudna produkter var överlägsna. SEB tror också att Elekta kommer bomma vinstförväntningarna under kvartalet, bokslutet kommer den 1 juni.
Handelsbanken medger också att årsavslutningen kan bli skakig för Elekta, men att strålterapiaktien är en god investering på lång sikt. Banken lyfter särskilt fram Elektas nästa generations linjäraccelerator, Atlantic.
På First North fortsatte nykomlingen Clean Motion sin rusning med en kursuppgång på 58 procent, vilket betyder plus 130 procent jämfört med noteringskursen. Bolaget, som utvecklar eldrivna fordon, har bland annat entreprenören Niklas Zennström i ägarlistan.
Opus stack också ut i det lugna börsklimatet med en uppgång om drygt 2 procent, vilket var den tionde uppgångsdagen i följd av de senaste elva. För långsiktiga aktieägare var de dock föga tröst, då bilprovaren är ned cirka 44 procent de senaste tolv månaderna. Statistik på eftermiddagen visade att Opus marknadsandel steg cirka 1 procentenhet i april vilket kan ha hjälpt aktien.
På rekommendationsfronten har Pareto Securities dragit upp sin riktkurs för Magnolia Bostad med bibehållen köprekommendation. Aktien steg 5,8 procent till en ny års högsta.
Börsveckans positiva goda omdöme för Kopparbergs Bryggeri samt Rottneros, bidrog sannolikt till att lyfta aktierna 5 procent respektive 4 procent.
Tekniskt: Igår skrev jag: ”Både säsongsmässigt och tekniskt talar det mesta för att vi nu närmar oss en lokal topp. Det som då är intressant att bevaka är hur långt kursen behöver falla innan köparna suger upp säljtrycket.”
Inte sällan blir det skvalpiga och svårhanterliga rörelser när både USA- och Londbörsen håller stängt. Efter en halvtimme markerades dagshögsta vid 1380 och under förmiddagen vände kursen upp vid dagslägsta kring stödnivån vid 1372. Stängningen, som var positiv, skedde vid 1379,8 vilket motsvarade en uppgång med 0,2 procent.
Om vi bara studerar vad som hänt när vi haft fem dagar i rad med högre stängning än gårdagen och bara i negativ marknadsfaser så har det inträffat 11 gånger de senaste 20 åren och vid 8 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen vid alla träffar har varit en nedgång med i snitt 2,2 procent.
Volymen igår var av naturliga skäl låg och den uppgick inte till mer än ungefär hälften av det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Allt färre aktier har de senaste dagarna burit uppgångarna och jag tolkar isen som tunn. Igår var det bara 45 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg. Bästa sektorer igår blev defensiva telekom och konsumenttjänster. Sämst gick kraftbolagen och oljebolagen.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Sectra (kl 8.00), Trigon Agri (kl 8.00), Neurovive (ändrat datum från 19/5)
NGM
– Exeotech invest (ändrat datum från 30/5), Real Holding (ändrat datum )
FIRST NORTH
– Byggmästare Anders J Ahlström, Dome Energy, Misen Energy, Nepa, Pilum (ändrat datum fr 26/5), Rusforest (före Stockholmsbörsens öppning), Talkpool
AKTIETORGET
– Beowulf Mining, Cefour Wine & Beverage, Latvian Forest Company (ändrat datum från 20/5), Micropos Medical, Mobile Loyalty, Play Hippo, Plejd, Raybased, RLS Global, Transferator
ÖVRIGA NORDEN
– Frontline
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Medtronic (kl 12.45), Rocket Internet (resultat för en del portföljbolag )
STÄMMOR
– MVV Holding, Nanologica, Nobina, RLS Global, Swemet (ändrat datum från 28/4)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00
– Rusforest: telefonkonferens kl 11.00
– Sectra: rapportpresentation kl 12.00
BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för maj
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Litium: första dag för handel på Aktietorget
– NFO Drives: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemission
– Paradox Interactive: första dag för handel på First North
– Senzime: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 15/6)
KAPITALMARKNADSDAG
– Bonava: i Stockholm kl 9.15-12.15
– Tieto: i Helsingfors, webbsänd ca kl 12.00-17.00
EXKLUSIVE UTDELNING
– Catella (0:60 kr), Rottneros (0:30 kr + extra 0:20 kr )
MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet april kl 1.30
– Japan: hushållskonsumtion april kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) april kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel april kl 8.00
– Frankrike: KPI (prel) maj kl 8.45
– Danmark: BNP (prel) 1 kv kl 9.00
– SCB: partisympatiundersökning kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
– EMU: M3 april kl 10.00
– Litauen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– Polen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– EMU: arbetslöshet april kl 11.00
– EMU: KPI (prel) maj kl 11.00
– Italien: KPI (prel) maj kl 11.00
– Italien: BNP (def) 1 kv kl 12.00
– Lettland: BNP (def) 1 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 1 kv kl 12.00
– Polen: KPI (prel) maj kl 14.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion april kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 1 kv kl 15.00
– USA: S&P/CS husprisindex mars kl 15.00
– USA: Chicago inköpschefsindex maj kl 15.45
– USA: hushållens konfidensindikator maj kl 16.00
CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15