Teknisk analys: Positivt omslag i OMXS30 men köparna har mer att bevisa

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Återigen ”tolkades” statistiken positivt när golvet i den stigande kanalen testades under torsdagen. Färre nya sökande amerikaner än de nedskruvade förväntningarna sökte arbetslöshetsunderstöd den gångna veckan. Den amerikanska detaljhandeln noterade den största försäljningsökningen på tre månader. Det är fortfarande oron och förhoppningarna kring de ekonomiska stödpaketen i USA och Japan som tilldrar sig placerarkollektivets största intresse.

Stockholmsbörsen: Efter gårdagens negativa gap på 1,2 procent fortsatte det svenska storbolagsindexet ner till… just det, 1156 som jag ”pratat om” de senaste veckorna. Efter en HS-liknande vändning (i de kortare intradagsupplösningarna) tog kursen fart och lyckades stänga ovanför den viktiga 1172-nivån som jag ser som mycket positivt. Inför fredagens öppning blir därför 1177-1179 en zon som om den passeras har förutsättningar att locka till sig nya köpare. Gårdagens stängning vid 1173,6 som skedde högt upp i kursstapeln nära dagshögsta motsvarade en nedgång på 0,3 procent men just den siffran saknar helt värde. Det är utvecklingen under dagen och stängningen vid detta utseende som betyder något. Vi ska komma ihåg att vi inte handlar med värdepapper, vi handlar med människors känslor och ju ”mer oro” desto ”större börda lyfter vi av axlarna”. Förutsättningarna för att resa sig blir bättre ju mer oro ”vi lyft av”.

Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka stängde trots förra fredagens upphämtning med en nedgång på 1,8 procent. Innevarande veckan noterar inför veckoslutet en nedgång med 1,6 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 6,2 procent.

Totalt steg 168 aktier och 276 stängde på minus under torsdagen. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick Nokia (+1,0%), Ericsson B (+0,8%) och SSAB A (+0,7%). Sämst gick HM B (-1,1%), Investor B (-1,0%) följt av SCA B (-1,0%).

Omsättningen på OMXS30 var den högsta under veckan och uppgick till 13,9 10,4 miljarder kronor vilket var 15 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Börshändelser som kan vara av intresse idag:
– BCS (ändrat datum från 29/5), Medirätt, Petrogrand
– Ratos: presenterar utfall av emission i preferensaktier

Håll koll på följande tider idag:
– AF: arbetslöshet maj kl 8.00
– Finland: KPI maj kl 8.00
– SCB: produktionsindex näringslivet april kl 9.30
– Österrike: KPI maj kl 10.00
– EMU: KPI (def) maj kl 11.00
– ECB: aviserar återbetalningar LTRO-lån kl 12.00
– USA: PPI maj kl 14.30
– USA: bytesbalans 1 kv kl 14.30
– USA: TICS investeringsflöde april kl 15.00
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande maj kl 15.15
– USA: Michiganindex (prel) juni kl 15.55

USA: Efter en halvtimmes handel hade den negativa öppningen, som på punkten träffade golvet i den stigande kanalen, tagits ut av köparna. Säljarna tilläts inte in i matchen och indexet stängde kring dagshögsta med en mycket positiv omfamnande kursstapel. Stängningskursen 1636,5 motsvarade en uppgång med 1,5 procent.

Det var bara dollarrelaterade bolag som stängde på minus under torsdagen. Bäst gick transport- och finansbolag som steg med 1,9 respektive 1,8 procent.

Igår skrev jag: ”Nu utmanas åter golvet i den stigande kanalen som sammanfaller (nästan) med 50-dagars medelvärde. Nivån är viktig men om den punkteras är det fortsatt positivt så länge 1600 är intakt”. Nu vet vi att köparna åter kom tillbaks precis på punkten vid golvet i kanalen. Det är dock önskvärt att vi får en köpsignal i MACD och att kursen relativt snart tar sig förbi den kortare sentimentsnivån som 20-dagars medelvärde utgör.

Bäst av de ledande börsindexen under torsdagen gick småbolagsindexetRussell 2000 som steg med 1,8 procent. För S&P:s del var gårdagens uppgång den kraftigaste sedan början av februari.

Totalt omsattes 2,1 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 6,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 205 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg vilket var lite för smalt, det hade varit önskvärt att fler aktier deltog i uppgången. För en vecka sedan lyckades förra fredagen vända den negativa inledningen och veckan stängde på 0,8 procent plus och nu återstår det att se om de senaste svansarna på nedsidan lockar tillbaks köparna. Vi ska dock komma ihåg att årets uppgång nu skrivs till 147 procent och Nasdaq Composite har en uppgång på 16,4 procent sedan årsskiftet och det lär krävas en del för att locka tillbaks köparna någon längre tid.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under torsdagen. Apple vände upp med 0,9 procent efter några dagars nedgång och stängde på $436,0. Google steg med 0,6 procent till $877,0 och Facebooks nedgång var inte lika kraftig som de senaste dagarna men ändå 0,2 procent en riktigt positivt dag där investerare sökte risk. Nedgången blev 0,2 procent procent till $23,7.

Asien: Det är mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Riskaptiten stärks i spåren på de amerikanska detaljhandelssiffrorna men även att färre amerikaner än väntat sökte arbetslöshetsunderstöd under föregående vecka. I Japan rekylerar börsen med 2,6 procent men när 13000-nivån börjar skymtas avtar köpintresset. Vi ska komma ihåg att de kraftigaste uppgångarna kommer just i bearmarkets. Ta det försiktigt när vollan stiger som nu. Kawasaki meddelar att de byter vd och aktien stiger med hela 3,9 procent. Alla 10 sektorer som jag bevakar på MSCI Asia Pacific Index stiger idag under morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar