Teknisk analys: OMXS30 < MA-200 mer än 5 dagar vilket inte hänt sedan april 2009. Initial öppning ner.

I många tidningar antyddes att uppgången i tisdags var solid och stabil… En dags uppstuds, som vänder ner vid första riktiga motstånd?!?! Det var inte direkt ”rocket science” att förutspå att indexet skulle vända ner igår. Efter ett inledande gap var det först 1099-nivån som blev en breakoutnivå men indexet hämtade sig tills Greklandsoron tilltog vid lunch. Under eftermiddagen föll indexet brant och stängde nära dagslägsta på 1089,38 som motsvarade en nedgång med 1,55 procent. Hittills i år har Stockholmsbörsen fallit med 5,7 procent och de senaste fyra veckorna 6,6 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar sjönk 56 och endast 5 stängde på plus. Axis som på morgonen lämnade svagare försäljningsutsikter än väntat sjönk med hela 16 procent. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor vilket var marginellt lägre än i tisdags och i nivå med det dagliga tremånaderssnittet.

Högst omsatt under onsdagen var HM B som backade 2,55 procent till 218,00 kronor efter ha rapporterat en svagare försäljningsökning än väntat under maj månad.

Näst högst omsatt var Ericsson som endast föll 0,06 procent till 88,65 kronor, men under kvällen tappade aktien motsvarande 0,5 procent i USA.

Volvo B var tredje högst omsatt och aktien föll 2,9 procent till 102,50 kronor. ÖVriga verkstadsbolag hade det kämpigt. Sandvik backade 2,4 procent till 108,10 kronor och Electrolux B sjönk 2,0 procent till 151,00 kronor.

Precis som i USA utvecklades banksektorn svagt på den förnyade Greklandsoron (vad är nytt…) även i Sverige. SEB A backade hela 2,6 procent till 50,95 kronor.

VIX (fear index) som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner var det mest intressanta under gårdagen. Under börsnedgången steg VIX med hela 16,8 procent till 21,3. Jag har påtalat en längre tid att skräckindexet konsoliderat mellan 15 och 20, igår bröts taket i konsolideringen. När uppgången i VIX inte står i proportion till nedgången i S&P 500-indexet skall vi dra öronen åt oss. Om VIX nu fortsätter uppåt, men omotiverat stora rörelser förbi 25 och närmar sig 30, eller ännu värre passerar 30 snabbt, ja då sprider sig skräcken för en ordentlig nedgång. Än så länge befinner sig inte VIX på några nivåer där placerarkollektivet förväntar sig onormala rörelser men igår såg vi bevis på hur snabbt detta lugn kan raderas. Höj garden och dra er närmare nödutgången och vågar ni fortfarande dansa skall det vara med små steg och gärna med stödkäpp.

USD/SEK steg igår kraftfullt, självklart till stor del beroende på att euron föll brant mot dollarn. Valutaparet USD/SEK noteras efter gårdagens uppgång kring 6,52 när detta skrivs. 

Råoljepriset (Brent) och även övriga råvarupriset pressades under gårdagen och brent tangerade 112-dollarnivån igår kväll. Under morgonen har en viss återhämtning skett och när detta skrivs kostar ett fat Brent råolja 114 dollar.

Även om stödnivån vid 1087-1085 håller inledningsvis är det för day- och swingtradern en bra blankningsnivå när den punkteras (märk väl att jag skrev när, inte om…). Köparna har uppvisat en tydlig rädsla och försiktighet i uppgångsfaserna och det genomskådar säljarna enkelt. Att köpa för uppgång är för tillfället uteslutet, då skall först 1061 tas ut. Det börjar se riktigt mörkt ut på börshimlen och det är mycket oro kring Greklands och USA:s ekonomi. Dollarn rusar och euron faller och VIX stiger mer än vad som än så länge är motiverat – inte bra. Det är nu bara två veckor kvar tills POMO upphör och en månadsstängning under årsmedelvärdet innebär att vi kan vara på väg ner i nästa nedgångsfas.

Motstånd: 1100 / 1112 / 1126 / 1140 / 1147 / 1161
Stöd: 1085-1083 / 1076 / 1058 / 1045

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX Q med en hävstång kring 6,27 och en stop loss på 952,00.
Nedgång: MINISHRT OMX P med en hävstång kring 9,21 och en stop loss på 1179,00.

I Grekland försöker man som vanligt lösa problemen genom att skrika och tjura som barnungar. När det inte hjälper tigger och ber man om hjälp, inte en tanke på att spotta i nävarna, sänka lönerna, höja pensionerna, momsen och vända skutan på rätt köl. Igår aviserade Giorgos Papandreou att kommer att söka stöd i en misstroendeomröstning. Under tisdagens ecofin-möte kunde finansministrarna i euroområdet inte enas om hur det andra räddningspaketet för Grekland ska utformas. Efter mötet sade Belgiens representant Didier Reynders att en kortsiktig lösning ligger inom räckhåll men att en lösning på medellång sikt kommer ta tid att hitta.
Den utbetalning från EU/ECB/IMF som väntas tidigt i juli kan komma att försenas till den 11 juli, uppgav CNBC på onsdagskvällen.

Finansinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att utreda reglerna kring anmälningsplikten för affärer som sker i kapitalförsäkringar. Syftet uppges vara att stoppa den dolda insynshandeln.

Inga viktiga rapporter av värde idag.

Håll koll på följande tider:
– SCB: småhusbarometern maj kl 9.30
– Schweiz: räntebesked kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Italien: KPI (def) maj kl 10.00
– Österrike: KPI maj kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel maj kl 10.30
– EMU: KPI maj kl 11.00
– EMU: sysselsättning 1 kv kl 11.00
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: bostadsbyggande maj kl 14.30
– USA: bytesbalans 1 kv kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckoindex kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed Index juni kl 16.00

Alla bolag på Dow Jones handlades ned under onsdagen. Den amerikanska ekonomin, likt syd- och västeuropa har problem. I USA är det för dålig tillväxt och allt högre priser som hämmar den ekonomiska återhämtningen. Precis som i övriga världen tilltog nedgångarna på de amerikanska börserna under torsdagen. När riskaptiten avtar går i regel små- och även teknikintensiva bolag som sämst, igår var inget undantag. Efter en inledande gap nedåt tilltog nedgångarna och inte förrän på slutet stabiliserade sig börserna. S&P 500 föll till 1265,42 vilket motsvarade en nedgång med 1,7 procent. Indexet noteras hittills i år för en marginell uppgång med 0,6 procent. Den senaste månaden uppgår nedgången till 5,4 procent. Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier, vilket var 5,6 procent högre än snittet.

I spåren av de fallande råvarupriserna föll naturligtvis olje- och råvarurelaterade aktier. Flera tunga aktörer föll med mellan 2 och 3 procent.

Banker kommer naturligtvis att drabbas hårt om Grekland kommer att skuldsanera och skriva av lån. Bank of America och JP Morgan föll med 2,8 respektive 2,2 procent.

Som vanligt när börsen faller kommer statistiken in negativt.

Idag kommer det indikationer på hur sysselsättningen i USA utvecklats den senaste veckan och bostadsbyggandet i maj.

Allt fler stora elefanter väljer att ställa sig vid sidlinjen och avvakta händelseförloppet.

S&P 500 inför torsdagen: Många index, även de amerikanska noteras nu kring primärtrenden. För bara någon månad sedan kändes avståndet ner till primärtrenden tryggt och säkert. Oro beskriver bättre den senaste tidens händelseutveckling. Även om gårdagens kraftiga fall och testet av MA-200 kan leda till en kortsiktigt uppstuds när börsen öppnar behöver toppen och motståndsnivån vid 1345 tas ut för att vi ens ska fundera på att gå in i nya långa positioner. Köparna har tyvärr inte visat upp något självförtroende i uppgångarna, de har varit riktigt klena och kortvariga, säljarna däremot är pigga och agerar för tillfället efter skolboken, som varnar för riktigt dåligt börsväder framöver. Skall vi hitta en strimma hopp är det väl att det alltid känns så här innan en kraftig uppgångsfas (de som inte skall vara med på festen skall först bort). Men kom ihåg att man som framgångsrik trader måste gilla den riktning börsen tar och bara åka med!

Motstånd: 1282 / 1298 / 1324 / 1350
Stöd: 1256 / 1246 / 1220 / 1194

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 6,41 och en stop loss på 1103,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en hävstång kring 7,74 och en stop loss på 1392,00.

Det är breda nedgångar i Asien nu på morgonen, även om de för någon timme sedan såg ut att avta. Nu faller åter råvoror och dollarn stiger. Japanska Nikkei noteras just nu ner med 1,6 procent och Australienska All Ordinaries backar 1,9 procent. Det bredare Asia Top 100 backar 1,6 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar