Teknisk analys: OMXS30, S&P 500 och Nasdaq

Stockholmsbörsen har stigit i stort sett oavbrutet de senaste veckorna och från att allt fler aktier deltagit i uppgångarna uppvisar nu indexet en viss tvekan. Föregående vecka slutade med en total uppgång på 0,2 procent. Varje dag under föregående vecka har OMX-indexet brottats med att etablera sig ovanför 200-dagars medelvärde, vilket varit förenat med ett större motstånd än väntat. I fredags bildades en tydlig bearish engulfing som trots att det är en tillförlitlig vändningssignal behöver bekräftas. Stänger OMX under 1115 på måndag är säljsignalen ett faktum. Skulle indexet istället stänga måndagen ovanför 1142 är formationen att anse som falsk.

Även om det finns en del som talar för en rekyl är både den korta och långa trenden åter positiv, så länge inte pivotpunkten och stödet vid 1085 punkteras, vilket även skulle innebära att den kortare sentimentslinjen som MA-20 motsvarar skulle punkteras.

Så länge indexet befinner sig mellan stödet som nivån 1050-1045 och motståndsnivån 1160-1183 skall vi vara beredda på tvära kast och stora rörelser när någon av dessa nivåer närmar sig. För att ta en position med ett något längre perspektiv än dagar upp till någon vecka bör man vänta på att någon av dessa nivåer bryts. I det något kortare perspektivet fick vi i fredags den förväntade rekylen, som bekräftar en nedgång på några dagar/veckor och på motsvarande sätt bekräftas en uppgång mot i första hand 1161-1183 om motståndet 1142 tas ut.

På ovansidan bevakar jag i första hand 1142 följt av 1161-1175. På nedsidan är det 1105 följt av 1085/1065/1048.

Nasdaq har stigit med hela 11 procent de senaste 14 börsdagarna och de senaste 8 börsdagarna har alla stängt på plus. Det är värt att notera de positiva gap som åtföljts av kraftiga gröna kursstaplar, ett tecken på god riskaptit. Även om riskaptiten är god närmar sig nu teknikindexet Nasdaq kritiska motståndsnivåer vid 2875-2890. Trots den svaga öppningen i fredags stängde indexet ovanför torsdagens öppning på dagshögsta vilket är ett styrkebesked efter den svaga öppningen. Nedgången reducerades till 0,45 procent. När Nasdaq är det av de tre amerikanska indexen som går bäst söker placerarkollektivet risk och med den senaste tidens pattern gap, positiva reversals och negativa kursformationer som enkelt eliminerats kan man inte vara annat än positiv till indexet.

Även om det mesta är positivt börjar vissa tecken på att indexet är överköpt i form av spända momentumindikatorer. Vid ett så pass positivt börsklimat som trots allt råder kan rekylen istället stanna vid en flackare uppgång.

På kort sikt (veckor) är det positivt så länge inte 2759 punkteras, det kan dock vara dålig tajming att göra entré för uppgång efter nära nog 14-dagars uppgång. Chansen är stor för en stundande rekyl som vi istället kan använda för att komma in i indexet. Att gå kort är inte att tänka på förrän stödet/botten vid 2600 punkterats.


Efter den nära nog konstanta uppgången hos S&P 500 de senaste två veckorna var det inte så konstigt att det bildades en bearish harami för nedgång i fredags. En vändningsformation som en harami måste däremot bekräftas vilket sker om vi får en stängning på måndag under 1331.

Sedan de två testen av primärtrenden MA-200 för några veckor sedan med svansar på nedsidan har uppgången förstärkts. Det är inte ofta man ser 6st kraftfulla Marubozu-staplar i rad. Även om det mesta ser positivt ut på lång sikt är det allt mer som tyder på att det stundar rekyler som vi i så fall skall använda för att ta oss in i positioner för uppgång. Det är för sent att ta position för uppgång nu, men passa på i de stundande rekylerna. Att börja leta efter positioner för nedgång är inte aktuellt förrän indexet punkterat stödet vid 1249.

På nedsidan tilldrar sig stödet vid 1312 mitt intresse för det kortare sentimentet. På ovansidan är det 1356-1359 följt av majtoppen vid 1371 som skall tas ut för att skapa förutsättningar för en fortsatt uppgångsfas.

Läs även: De värsta fondfällorna (DN, DN, DN), Industrivärlden alternativ till fonder (DN), Arbetslöshetssiffror sänkte börsen (DN, SvD, VA), Rallyt närmar sig årshögsta (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar