Teknisk analys OMXS30 måndag 4 januari

omxs30realdag48Teknisk analys OMXS30: Årets sista handelsdag var relativt lugn, jag hade nog väntat mig att de sista skälvande handelstimmarna skulle präglas av större vinsthemtagningar. Indexet avslutade året på 952 punkter som var det första stödet jag nämnde i årets sista analys av indexet. Stängningen var svag och på dagslägsta och precis på nivån för sekundärtrenden MA-50. Nedgången blev 1,5 procent och omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor, 18 procent lägre än de senaste tre veckornas genomsnitt, men betydligt högre än snittet för de senaste två veckornas nivåer.

Det har inte hänt mycket den senaste tiden, indexet befinner sig i en uppladdningsfas där först och främst den fallande motståndslinjen som förbinder topparna sedan i början av november utgör den första nivån som måste passeras. Idag befinner sig motståndslinjen kring 969 punkter. Därefter väntar 2009 års högsta notering på 977 punkter innan vi kan förvänta oss en ny uppgångsfas.

omxs30real108På nedsidan befinner sig indexet precis på stödet som sekundärtrenden MA-50 utgör. Strax nedanför väntar golvet i den stigande trendkanalen som just nu noteras kring 946 punkter. Nästa nivå blir den nedre begränsningslinjen i den triangelliknande konsolideringsformationen som pågått sedan i mitten av november. Vid en eventtuell rekyl under ovanstående nivåer väntar MA-100, min indikator för hur längre positioner skall tas kring 926, alltså 2,7 procent lägre än onsdagens stängningskurs. Bryts även denna stödlinje kan det vara ett orosmoment som kan innebära att vi skapat en topp för denna uppgång.

Signallinjen har planat ut och MACD-linjen stötte i fredags emot den fallande begränsningslinjen som förbinder tidigare toppar, sedan konsolideringens början. Orkar indexet vända upp MACD från noteringen nära noll finns det chans för att det kan bli bra fart i uppgången. Om begränsningslinjen håller emot försvagas indexet rejält när MACD passerar under nollinjen och då tror jag vi kommer att få se en större rekyl, eller kanske att det är toppen vi sett för denna gång.

Motstånd: 969 / 975-977 / 986
Stöd: 950-952 / 939-941 / 924-926 / 915 / 860

(inlägget publicerat 4/12 klockan 07:17)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar