Kl 10.40 OMXS30 öppnade i likhet med resten av europas börser uppåt med draghjälp av en positiv avslutning i Asien och en ”minskad” oro för bankernas hälsa i USA (bara 10 av 19 behöver ta in mer pengar.
Kl 15.26 Terminerna i USA tyder på en positiv öppning och de flesta tidningar skriver stort och högt att New-York-börserna skall upp. Mitt råd är ändå att avvakta till efter statistiken kl 16.00 (kanske tom fram till 16.30).
Efter den rappa inledningen började histogrammet att tappa styrka och efter ytterligare en halvtimme toppade RSI ur och börsen backade runt en procent från toppen på 2,3 procent. Det är högst sannolikt att indexet nu kommer att vara avvaktande och konsoliderande tills i eftermiddag när den amerikanska sysselsättningsstatistiken kommer. För att bekräfta en fortsatt uppgång behöver OMXS30 passera 812-814 och någon nedgång att räkna med blir det inte förrän under 800.
Självklart gav ”de positiva” stresstesterna även svenska banker draghjälp. Swedbank var ett tag upp 7,8 procent men har nu backat lite. Jag vill höja ett litet varningens finger, inga träd växer spikrakt till himlen.
De flesta index klättrade uppåt i den inledande handeln, även cykliska aktier går något bättre än snittet. Securitas fortsätter nedåt även idag. Lundin Mining som backade en del den senare delen av börsdagen igår hämtar sig idag och ligger på plus 6,04 procent och betalas just nu i 19,30.
Ericsson som avslutar sin kapitalmarknad i Boston idag och enligt ”de som var där” var det överraskande positivt, frågetecknen består i valuta och kassaflöde. Även den stora delen utvecklingskostnader kan bli ett bekymmer om marginalerna fortsätter att minska. Det är ”som vanligt” olika bedömningar från analytikerna, Morgan Stanley sänker betyget och Nomura behåller sin ranking. Ericsson är mest omsatt även idag, men följer inte med resten av börsen och ligger just nu på 67,90 eller minus 0,44 procent.
Idag meddelar Sony Ericsson att 400 personer får lämna anläggningen i Lund, vilket är den första delen i ett besparingsprogram på 2.200 personer världen över.
Den Estländska regeringen spår att BNP minskar mellan 14 och 16 procent under det första kvartalet, beräknat på årstakt. Även konsumentpriserna väntas falla.
Källor: Nyhetsbyrån Direkt, Di, Bloomberg News, e24, Affärsvärlden, DN.