Teknisk analys OMXS30: Stockholmsbörsen inledde veckan med att falla 1,5 procent till 918 punkter. Volymen uppgick till 15,5 miljarder kronor vilket är 7 procent över de senaste 15 dagarnas genomsnitt. Handelsdagen präglades av extremt små rörelser och säljarna och köparna vann varannan boll. När USA-börsen öppnade och inte agerade utgjorde det draglok som förväntades tappade köparna självförtroendet totalt och släppte matchen utan motstånd till säljarna som dominerade hela vägen i mål.
En närmare titt på dagsdiagrammet visar att gummisnodden inte varit lika spänd som nu sedan augusti, vilket drog tillbaks indexet till jämviktslinjen och under senare delen av september hela vägen ned till golvet i den kortare stigande trendkanalen. Gummisnodden var då extremt hårt spänd på nedsidan och stödet mot kanalbotten utgjorde den draghjälp som behövdes för att skicka upp index och prestera ett nytt årshögsta strax ovanför jämviktslinjen med extremt gummisnodd som följd.
Trots positiva bolagsrapporter och statistik som definitivt hade lyft OMXS30 till nya höjder om de kommit för två månader sedan. Nu är det trögt i samband med uppgångarna och köparna har inte längre det självförtroende som krävs för att lyfta indexet över motståndsnivån 952.
Ingen kan anklaga indexet för att inte röra sig och jag tror vi kan förvänta oss en liknande fortsättning den närmaste tiden.
Divergensen mellan topparna på momentumindikatorerna och kurstopparna indikerar i första hand en långsammare uppgångstakt, men kan även vara en tidig indikation på en vändning. Ju längre denna konsolidering pågår desto större är sannolikheten för att det kan bli en större rekyl. Just nu begränsas fortsatta upp- och nedgångar av 900 och 950 där 921 utgör jämviktsområdet.
Motstånd: 930 / 942 / 951
Stöd: 916 / 900
(inlägget publicerat 27/10 klockan 07:15)