Teknisk analys OMXS30: 1138 utgör viktigt vattendelare

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Reaktionen på Ben Bernankes tal efter det senaste räntemötet i onsdags har minst sagt varit kraftfull. I fredags hämtade sig dock de amerikanska börserna något (dock marginellt). Chansen till att placerarkollektivet överreagerat finns naturligtvis men man ska samtidigt komma ihåg att de senaste årens uppgång börjar bli gammal och hålls vid liv av centralbanksstimulansia.

Stockholmsbörsen: Efter ett gap på 1,1 procent som aldrig täpptes till i torsdags fick vi en ny lägre botten vid just precis 1156 men en timme innan lunch punkterades även den nivån. Strax innan stängning punkterades även 1140, dock inte med någon större övertygelse. Stängningen vid 1138,4 motsvarade dock en nedgång med hela 3,1 procent och skedde i stort sett på dagslägsta. efter klockan tio och sedan Ingen av de önskade nivåerna 1156 eller 1140 stod pall i torsdags. Nedgången var den största sedan den 18 maj förra året.

Det negativa gapet som åtföljs av en lång röd kursstapel utan några direkt svansar och en stängning under primärtrenden har en hel del negativt sentiment inbyggt i sig men samtidigt ska vi veta att det kan bli en kraftfull vändning om 1156 skulle tas ut idag. Även om jag är tveksam till ett så pass positivt omslag är det mycket som talar för att reaktionen på Ben Bernankes tal i onsdags är överdriven men det är trots allt marknadens reaktion som ska styra vårt agerande.

Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka stängde med en nedgång på 3,3 procent vilket innebär att vi nu kan lägga fem veckors i rad till handlingarna. Den totala uppgången i år har därmed reducerats med 3,1 procent.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår Nokia (+7,0%) ingen annan aktie stängde på plus. Sämst gick SCA B (-4,7%), Boliden (-4,6%) följt av Swedish Match (-4,4%).

Omsättningen på OMXS30 var marginellt lägre än under onsdagen och uppgick till 19,2 miljarder vilket var heal 56 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför måndagen den 24/6:

SP500 inför måndagen den 24/6:

Övrigt som kan vara av intresse:
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

Håll koll på följande tider idag:
* Tyskland: IFO-index juni kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Chicago Fed lämnar rapport om sin verksamhet kl 14.30
– Frankrike: Auktion av BTN kl 15.00
– USA: Auktion av 3-månaders statsskuldsväxlar kl 17.30
– USA: Fed-ledamoten Fischer håller tal kl. 18.30

USA: Torsdagen inleddes med ett mindre gap nedåt som aldrig var i närheten av att täppas till. De sista minuterna återhämtade sig börsen, något för att stänga på 1596. Fredagen var en avslagen tillställning som pendlade mellan 1600 och 1578. Stängningskursen noterades till 1592,4 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Fredagens kursstapel omfamnades helt av torsdagens men så länge inte 1608 tagits ut är det säljarna som dominerar de två senaste dagarna.

I onsdags och torsdags skrev jag: ”Om det visar sig att utbrottet blir falsk och stängningen sker under nivån är det viktigt att 1600-nivån håller för att inte locka till sig ett tilltagande köptryck. Vi kan nu konstatera att vi fått en ny lägre topp och att en punktering av 1600-nivån innebär att en av de viktigare sentimentsnivåerna och den stigande trendkanalen punkterats”.

De sektorer som gick bäst i fredags var detaljhandel och kraftbolag som steg 1,4 respektive 1,3 procent. Sämst gick teknologi och transport som backade 0,5 procent vardera.

Totalt omsattes 3,8 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 3,5 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 393 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Föregående vecka innebar en nedgång med ytterligare 2,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 11,7 procent vilket kan jämföras med 13,4 procent för Nasdaq Composite.

En av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple fortsatte ner med 0,8 procent och stängde på $413,50. Google backade med 0,4 procent till $880,9 och Facebook noterade en uppgång med hela 2,6 procent till $24,5 efter torsdagens branta nedställ.

Trots uppgången i fredags lyckades index inte återta tradingzonen mellan 1600 och 1650. Det finns fortfarande gott om stöd på nedsidan som kan fånga upp säljtrycket. Punkteras 1485 är dock risken överhängande för att en längre tids nedgång inletts.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen och går mot den värsta månaden på ett år. Tillväxten för Kina sägs vara hotad om inte fortsatta generösa lättnader fortsätter att dopa utvecklingen. Om det visar sig att både det amerikanska luftslottet pyser ihop samtidigt som världens näst största ekonomi kraschar kan vi stå inför tuffa utmaningar. Nu är det dock alldeles för tidigt att dra några långtgående slutsatser av den senaste tidens utveckling. Det gäller att hålla koll på volatilitetsutvecklingen den kommande veckan. På en månads sikt är det intressant att se om säljtrycket och volymerna tilltar eller om köparna vågar sig tillbaks.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar