Teknisk analys klockan 12:50

Under gårdagen såg OMXS30 starkt ut och i gammelpressen är det svårt att finna sans och balans till den euforiska rallystämning som råder i artikel efter artikel några timmars uppgång. Tro mig, jag tycker om när börsen stiger, men det är ofta klokt att ta det lugnt och se vad som gör att börsen stiger.

Omsättningen har varit extremt låg den senaste tiden, vilket gör tillförlitligheten sämre i våra tekniska analyser. Förhoppningen ställs nu till att de stundande rapporterna i finanssektorn skall överraska positivt, vilket jag tror att de gör. Resultaten kommer säkert att visa sig bättre än estimaten, men även kreditförlusterna kommer nog att överraska, då menar jag negativt.

På en börs med extremt låg omsättning som vi sett de senaste dagarna, behövs det inte många stora aktörer som handlar för att det skall dra upp börsen ordentligt, så även idag. Energi och finans agerar idag draglok på en börs där omsättningen i halvtid endast uppgår till 3,3 miljarder kronor.

OMXS30 stiger som väntat idag oxå. När detta skrivs ligger uppgången på 0,8 procent och indexet har gått in i en konsolidering efter att ha testat motståndet kring 795-796. Linan ser lite sträckt ut och vi får nog en avvaktande börs fram till USA-statistiken. Det spekuleras mycket i att rapporterna, speciellt från banksektorn som ni kan läsa mer om nedan skall bli bättre än förväntat. Håll koll på stöd- och motståndsnivåer och gör inget innan statistiken i eftermiddag.

omxs30real1250

När det gäller enskilda aktier i banksektorn råder det stor osäkerhet i framförallt SEB (som lämnar rapport den 20:e juli). Banken utförde ett mystiskt återköp av företagsobligationslån som genererade välbehövlig frisering av Q2-siffrorna de allra sista dagarna i juni. Denna konstgjorda vinst på 1,3 miljarder kronor i kombination med högre räntemarginal och ett medvetet val att mörka det verkliga värdet av de deriverande produkter som på något sätt verkar ha försvunnit efter Q4 gör att SEB går in i Q3 skönhetsopererad och sommarfin. Hur det egentligen ser ut tror jag inte vi får veta riktigt än.

Vid ett positivt börsklimat ser SEB A ut att ladda för en uppgång. Även om inte tycker om att titta för mycket på vad analytikerna skriver har både Citigroup och Euromoney höjt rekommendationerna för SEB A. Carnegie, Enskilda, Neonet och Citigroup köper idag ganska aktivt och flera aktörer gör det i enlighet med vad de själva skriver – ett bra tecken. Aktien befinner sig i en konsolidering, där en uppgång över 36 kronor kan innebära att motståndet vid 39 kronor kommer att testas. En nedgång under 32,50 innebär att jag omvärderar detta grundscenario.

seb-a
En titt sektor för sektor så ser vi att verkstad, energi och finansaktier är dagens draglok. IT och konsumentprodukter står för mer modesta uppgångar.

sektorer29

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar