Teknisk analys kl 09:55 – På väg in i en avvaktande konsolidering

Klockan 09:55
Börsen öppnar starkt men stöter tämligen omgående in i första motståndet runt 780-nivån. Som jag skrivit de senaste dagarna är det viktigt att hålla kolla på stöd- och motståndsnivåer när börsen är så skakig som nu. Inget är säkert, bara att det är osäkert.

OMXS30 öppnade uppåt och hade efter en kvart dragit sig upp till motståndet runt 780 som höll och kursen backade tillbaks. Vi kommer troligen att se kursen röra sig inom ett ganska tajt intervall fram till i eftermiddag. Så länge indexet ligger i kanalen mellan 775 och 782 är det bara att ta det lugnt.

omxs30real0955

BNP-raset fortsätter och idag presenteras nya rekordsiffror (negativa sådana) på att BNP rasat hela 6,5 procent under det första kvartalet.

Bankaktierna som pressats hårt de senaste dagarna, speciellt Baltikumexponerade SEB och Swedbank fick till en början en revansch, men oron för att Swedbank skall tivngas genomföra ytterligare en nyemission pressar aktien och när detta skrivs går avsluten på 46,10 vilket innebär 1,7 procent lägre än gårdagens stängningskurs. Swedbank är även idag mest omsatta aktie. Det är intressant att den största aktören som säljer Swedbank är Swedbank själva, de står för hela 37 procent av försäljningen i aktien just nu. Att det är en orolig tid och osäkert kan vi läsa om i Pekka Kääntäs utmärkta inlägg.

Ericsson är näst högst omsatt och stiger i inledningen, påhejad av positiva nyheter. Aktien handlas nu 1,6 procent högre och avsluten går på 69,70. Momentumet har avtagit och det verkar som att det är lite kämpigt för aktien att ta sig igenom 70-kronors nivån.

SEB A är tredje mest omsatta aktien och ser lite piggare ut än kollegan Swedbank, men även SEB har börjat trilla tillbaks och lägger sig nog i en konsolidering fram till USA-statistiken i eftermiddag.

Verkstad-, cykliska aktier och råvarurelaterade aktier drar starkt och bland de mest omsatta aktierna idag hittar vi bland annat West Siberian som ligger runt tionde plats totalt på börsen, ovanligt och starkt. Det avspeglar sig på kursen som gått upp nästa 5 procent på en avvaktande börs.

Kopparlagren sjunker och det uppfattas självklart positivt och drar upp Boliden och Lumi.

Nyhetsbyrån Direkt skriver idag att bankernas utlåningsräntor till företag varit oförändrade samtidigt som kostnaden för likviditet sänkts. Det innebär att bankerna passar på att åter höja utlåningsmarginalerna, kanske är välbehövligt i dessa ”säkra upp sig för devalveringstider”.

Ett tydligt tecken på den stundande osäkerheten är den rekordlåga insiderhandeln. Många tar i och för sig hem vinster, men jag är övertygad om att osäkerheten gör att även de mest initierade vill avvakta och se utvecklingen.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar