Sysselsättningen i USA bättre än väntat – sanningens ögonblick närmar sig

Positiva arbetlöshetssiffror från USA
Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 491.000 personer i april vilket inte ens var i närheten av de 645.000 personer som förväntades enligt Bloomberg News. De europeiska börserna tog naturligtvis ett glädjeskutt och OMXS30 var gladast av de alla och tog sig raskt upp till 800-nivån.  e24, dagensPS

Var är vi på väg?
Vi genomlider nu en av de tuffare ekonomiska perioderna sedan början på 1900-talet. Den globala finanskrisen påverkar hela jordens befolkning och alla världens regeringar sliter varje dag med lösningar för att lindra krisens verkningar. Från vänsterkanten hör man högre och högre röster som gläds åt att se kapitalismen rasa, från näringslivet (speciellt bankerna) klagar man på att det kapitalistiska systemet sätts ur spel om statsmakterna reglerar för mycket. I USA som tagit på sig ledartröjan som de brukar göra i kristider leder ohotade ”räddnings-VM” för banker och de som drabbas av de senaste årens huvudlösa spekulationsbubbla. Istället för att försöka gå till botten och försöka bygga ekonomiska strukturer som förhindrar att världen hamnar i liknande ekonomiska problem i framtiden, verkar prio ett vara att få igång utlåningen, får investerarna att tro på framtiden, åter göra det billigare att bygga hus – men stopp!

När det 2007 började spekuleras i om uppgången var på väg att plana ut och det kanske kunde bli en ”måttlig justering” som det så fint hette var inte Fed sena att justera räntan. Det har nu visat sig att räntesänkningarna får mindre och mindre betydelse. Fed är inte sena att reagera och var först ut med ett gigantiskt räddningspaket, snart följde resten av västvärlden efter.

Frågan är om de konventionella metoderna fungerar under extraordinära ekonomiska förhållanden som vi faktiskt befinner oss i. Vore det kanske bättre att staten köpte upp bankerna styrde upp de ordentligt, skapade regelverk som förhindrar besinningslös spekulation i deriverande produkter som inte ens ledningsgrupperna i bankerna förstår innebörden av. Rensar ut styrelser, företagsledare och personal som varit delaktiga i den dåraktiga verksamheten. Hur skall samma människor som orsakat krisen, bara genom att få plåster att sätta på såren hoppas att skadorna läks och inte samma misstag begås igen. Självklart kommer samma personer att göra samma misstag om och om igen om det inte svider att göra fel. Precis om i vilket företag som helst skall självklart de som orsakat problemen rensas ut till förmån för nya fräscha idéer.

Arbetslösheten stiger nu kraftigt i hela världen och mycket talar för tvåsiffriga arbetslöshetssiffror i många länder inom något år. Detta kommer att påverka återhämtningen av ekonomin, det är inte bara nybyggnation och ”friska banker” som behövs, tillräckligt många bör ha råd att köpa det som produceras, det är en förutsättning för att industrier skall fungera och skatter skall flyta in till statskassorna.

Räntan har använts som styrmedel för att dämpa inflationen, men deflationsspöket känns i de flesta länder som en större utmaning att tackla den närmaste tiden, därför kämpar man med gamla beprövade metoder att stimulera igång ekonomierna med sänkta räntor. Hittills har bankerna använt den största delen av räntesäkningarna till att bygga kapital för att säkerställa och dreva hålen och läckorna i de egna bolagen. Sänks utlåningsräntorna och räntegapet kommer iofs byggen och försäljningen av kapitalvaror igång, men hur snabbt behöver centralbankerna sedan justera upp räntorna för att hålla inflationen i schack och klarar ekonomin det? Tyskland är förmodligen det land som med sin historiska erfarenhet är mest rädda för att inflationen på 0,6 procent i euroområdet skall öka. Tysklands närmaste fobi över att inflationen skall bli för hög påverkar tyvärr de flesta länder negativt eftersom Tyskland är en sådan maktfaktor inom EU blir det lite som att tysk politik färgar EU:s politik och det tror jag är av ondo.

Vi läser nu att inflationen faller och det blir fler arbetslösa. Kriserna löser vi efter hand genom att pumpa in mer pengar för att täta läckorna. Rätt väg? Inte vet jag och det känns bra att veta att man inte vet, en insikt bra som någon…

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar