Stockholmsbörsen igår: Onsdagens inledning blev som väntat positiv men vid 10.30 avtog köptrycket och en mindre dubbeltopp bildades. Därefter var det säljarna som höll i taktpinnen in i kaklet. Stängningen skedde på absolut dagslägsta 1052,1 som motsvarade en nedgång med 0,7 procent.
Trots att de amerikanska börserna åter höll öppet uppgick inte volymen till mer än 9,8 miljarder kronor, vilket var 5,3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 10,4 miljarder kronor. Jämför vi med föregående år låg omsättningen vid denna tidpunkt kring 13,2 miljarder kronor per dag.
Oktober månad stängde ner med 1,9 procent vilket innebär att uppgången hittills i år reducerats till 6,5 procent. Årsmedelvärdet som just nu noteras kring 1039 klarade alltså även oktober utan att punkteras. Både öppning och stängning omfamnades emellertid av den gröna boxen i september månads kursstapel. Det var tredje månaden i rad med en stängning under 50%-nivån.
I veckografen är det nu en lång svans på ovansidan och gårdagens stängning skedde precis under 40-veckors medelvärde och med minsta möjliga marginal ovanför 200-dagars medelvärde i en tydlig bearish engulfing.
Primärtrenden som jag definierar som lutningen på 200-dagars medelvärde är nu i det närmaste helt horisontell och utmanas sedan en vecka tillbaks av kursstaplarna.
I 60-minutersgrafen nådde kursen strax innan kl 11 igår upp till MA-200 men därefter föll kursen tillbaks under tilltagande volym
De senaste dagarna har jag skrivit: ”Om vi får en lägre ny topp än 1084 och framförallt om den effektureas innan den 7 november är det ett nytt svaghetstecken…”. Jag skrev vidare: ”Den kortare trenden är nedåtriktad och trots en positiv omslagsformation i tisdags förra veckan har de senaste dagarnas uppgång varit tveksam”.
OMXS30 befinner sig alltjämt i ett mycket intressant läge, som kan bli helt avgörande för fortsättningen. I gårdagens diagram påpekade jag hur viktigt det var att 1084-nivån måste passeras innan vi får en förbättring av det korta sentimentet. Igår vände kursen ner precis när 20-dagars medelvärde nåddes och den tidigare toppen i Stochastics från den 18 oktober där även toppen 1084 återfinns.
Trots att vi befinner oss i den positiva delen av månaden och den positiva omslagsformationen från förra onsdagen borde satt lite mer avtryck i diagrammet uppvisar köparna inget självförtroende överhuvudtaget. Efter några timmars tveksam uppgång under svag volym kliver man av så fort minsta lilla motstånd närmar sig.
Än så länge är det dock inte ”kört” för de som önskar sig en fortsatt uppång. Jag har i i stort sett varje dag sedan den 17 september skrivit: ”Så länge kursen noteras mellan 1029 och 1120 ska vi vara beredda på tvära stora kast när någon av nivåerna närmar sig. En konsolidering är ett tecken på att det råder osäkerhet och då påverkas placerarkollektivet ”omotiverat” mycket av ”surr” som nyheter och rapporter”.
MACD befinner sig i sälj och noteras nu under septemberbottnen vilket i sig är en varningssignal men åtminstone för tillfället indikerar histogrammet att en vändning upp kan vara i antågande.
På ovansidan bevakar jag 1056, 1066, 1071 men framförallt 1084 där vi hittar nästa topp från den 18 oktober.
Närmast på nedsidan bevakar jag 1052 där primärtrenden möter upp följt av 1038 där vi inför dagen hittar golvet i den fallande kortsiktiga kanalen följt av bottnarna 1034 och 1029.
VIX håller sig än så länge kvar ovanför 200-dagars medelvärde och den tidigare fallande motståndslinjen. Gårdagens måttliga uppgång med 4,4 procent innebar att stängningen skedde vid 18,6. Sammantaget ska vi som jag sagt några gånger tidigare dansa nära nödutgången med mindre steg än normalt och vara noga med var vi sätter fötterna. (Väl valda, mindre positioner än normalt och kortare tidshorisont).
Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen sjönk igår med 4 punkter till 1,70 procent.
På lång sikt är jag nu neutral och köparna behöver bevisa att de vågar sig tillbaks, mer än några timmar. Jag vill se att åtminstone taket i kanalen eller ännu hellre toppen vid 1084 tas ut innan jag börjar leta efter köpsignaler.
På medellång sikt (veckor till månader) har jag nu en svagt negativ inställning till utvecklingen.
På kort sikt (någon till några dagar) har vi fått flera positiva omslagsformationer den senaste veckan men köparna har inte vågat agera, mer än någon timme. Jag är nu negativ även på kort sikt och kommer att vara så tills åtminstone 20-dagars medelvärde tas ut och bekräftas. Inför dagen noteras MA-20D kring 1066. Det svagt fallande MA-200 i 60-minutersgrafen möter inför dagen upp vid 1068.
Sammanfattning: Alltfler negativa signaler gör att vi ska ta det försiktigt. Köparna ser allt annat än bekväma ut och det är inte många livlinor kvar. Så länge 1029 håller befinner sig OMXS30 fortfarande i den konsolidering som dominerat de två senaste månaderna. Läget är fortfarande svårbedömt även om vi ska vara försiktigt positiva så länge vi inte fått någon månadsstängning under det stigande årsmedelvärdet.
Motstånd: 1061-1062 / 1070-1072 / 1079-1084 / 1095-1099
Stöd: 1052 / 1047 / 1045-1043 / 1034-1029 / 1018
Sämsta sektorer under onsdagen blev bildelar och telekom som backade med 1,4 respektive 1,1 procent. Fastighetsbolagen gick bäst med en uppgång på 0,4 procent.
Av de 56 aktier jag dagligen bevakar var det endast 12 som stängde på plus medan 40 stängde rött. Sämst gick återigen Swedish Match som backade 3,4 procent följt av Oriflame och EnQuest som föll med 2,4 respektive 1,6 procent.
Högst omsatta aktier under onsdagen blev Swedish Match 925 Mkr (-3,4%), Volvo B 677 Mkr (+0,4%) följt av Atlas Copco 542 Mkr (-0,3%).
En liten videoseans om vad jag tror om börsläget idag:
Intresseklubben noterar:
– Små prisförändringar i oljan, basmetaller stiger efter stormen Sandy
– Lupe får höjd riktkurs av Macquarie och SOC
– Blandad utveckling i Asien där höjda inköpschefsindex för industrin i Kina stärker
– Skanska: Nordea sänker reken
– EU-kommissionens budgetförslag innebär att länder med bra ekonomi får tillbaks minst av EU – helt idiotiskt. Kommunism med nytt namn…
– Sony redovisar en miljardförlust för Q3
– Swedish Match får höjd riktkurs av Deutsche BankRapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Novotek (kl 15.00), Vitrolife (kl 8.30)Utländska rapporter idag:
– Avon Products (före USA-börsernas öppning), BT Group, Exxon Mobil (före USA-börsernas öppning), Pfizer (före USA-börsernas öppning), Sony (kl 7.00), Trimble (efter USA-börsernas stängning)Håll koll på följande tider idag:
– Kina: industri-PMI oktober kl 2.00
– Kina: HSBC industri-PMI oktober kl 2.45
– Storbritannien: Nationwide husprisindex oktober kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin oktober kl 8.30
– HUI: presenterar prognos för detaljhandelsförsäljningen i december kl 9.00
– SCB: fordonsstatistik oktober kl 9.30
– Storbritannien: industri-PMI oktober kl 10.28
– USA: Challenger varselstatistik oktober kl 12.30
* USA: ADP, privat sysselsättning i oktober kl 13.15
– USA: produktivitet (prel) 3 kv kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 43 kl 13.30
– USA: Markit industri-PMI (def) oktober kl 13.58
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 14.45
* USA: ISM industri-PMI oktober kl 15.00
– USA: bygginvesteringar septemer kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator oktober kl 15.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 15.30
USA: Precis som de europeiska börserna inledde USA-börserna uppåt under onsdagen och presterade dagshögsta redan i inledningen. Det blev en skvalpig tillställning med avvaktande rörelser där det inte skiljde mer än 9 punkter mellan dagshögsta och lägsta. Stängningskursen 1412,2 motsvarade en obefintlig uppgång jämfört med fredagens stängning.
Efter en initial uppgång till 1417 föll indexet till dagslägsta 1403 som nåddes kring halvtid. Stängningen på 1412 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var högre än i fredags och 4,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång på 1,5 procent innebär att uppgången hittills i år reducerats till 12,3 procent. För första gången sedan i maj månad bjöd oktober månad på en negativ månadsstapel som dock stängde ovanför årsmedelvärdet som inför dagen noteras kring 1358. I veckografen har vi nu en doji kring föregående veckas stängningskurs.
Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande vilket även årsmedelvärdet som inför dagen noteras kring 1358 är.
I det något kortare perspektivet har indexet haft svårt att ta sig upp förbi förra tisdagens marubozu-linje vid 1421 som är ett svaghetstecken, speciellt som indexet är kortsiktigt översålt. I slutet på förra veckan var gummisnodden extremt hårt spänd och sedan i onsdags har S&P 500 noterats i fearzone.
Tidsmässigt befinner vi oss i den positiva delen av månaden och cykelmässigt borde vi senast imorgon ha mejslat ut en botten. Vi har dock en hel del varningssignaler där köparna tappar greppet efter några timmar så fort ett mindre motstånd närmar sig och dessutom har MACD lämnat en säljsignal i veckografen som inte skett sedan i början av maj och de följande fyra veckorna föll indexet med nästan 10 procent.
Om det visar sig att indexet inte förmår att skapa en botten under nuvarande omständigheter ser jag det som en tydlig svaghet.
Nedan sammanfattar jag det som talar för en fortsatt uppgång och vilka varningssignaler jag ser.
I den positiva vågskålen:
– Kursen noteras över 100- och 200-dagars medelvärden som lutar uppåt
– MA-50 bildade den 30 januari ett gyllene kors som hittills förstärkt det positiva sentiment
– På kort sikt är gummisnodden hårt spänd på nedsidan
I den negativa vågskålen:
– Trenden börjar bli gammal, närmar sig fyra år (fyraårscykler sedan snart 100 år)
– Flerårshögsta kan lätt locka till vinsthemtagningar
– Säljarna kommer enkelt tillbaks efter utbrott
– VIX tenderar att röra sig allt snabbare uppåt i samband med nedgångar
– Bubbelvarning i både Apple och Facebook
– Industrin lämnar sämre rapporter (försäljningsmässigt) än väntat
– Den korta sentimentet fortsätter att försämras och de kortare och medellånga medelvärdena har vänt nedåt
– Lägre både bottnar och toppar i det medellånga perspektivet
På ovansidan bevakar jag 1421, 1427 och 1448 men främst toppen från den 18 oktober vid 1464.
På nedsidan bevakar jag i första hand 1396, 1385 och primärtrenden som möter upp vid 1376
VIX håller sig än så länge kvar ovanför 200-dagars medelvärde och den tidigare fallande motståndslinjen. Gårdagens måttliga uppgång med 4,4 procent innebar att stängningen skedde vid 18,6. Sammantaget ska vi som jag sagt några gånger tidigare dansa nära nödutgången med mindre steg än normalt och vara noga med var vi sätter fötterna. (Väl valda, mindre positioner än normalt och kortare tidshorisont).
Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen sjönk igår med 4 punkter till 1,70 procent.
Sammanfattning: Tidsmässigt borde vi få en botten senaste imorgon och noteringen sedan mer än en vecka i fearzone skapar förutsättningar för åtminstone en kortare uppstuds. Ett misslyckande att ta ut den korta sentimentsnivån kring 1434 är ytterligare en varningssignal som vi ska ta på allvar. Senast vi hade ett liknande läge var i början på maj och det ledde till en nedgång med i snitt 2,5 procent per vecka de närmaste veckorna. Även om noteringen ovanför de längre stigande medelvärdena är positivt är det alltfler varningssignaler som lyser allt rödare.
Motstånd: 1419 / 1421 ML / 1425-1429 / 1438 / 1448 / 1464
Stöd: 1404-1407 / 1399-1396 / 1387-1383 / 1374 / 1369 / 1365
Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Kina stiger Shanghai med hela 1,8 procent medan Sydkoreanska Kospi backar med 0,7 procent. Japanska Nikkei noterar en måttlig uppgång med 0,2 procent. Australiska All Ordinaries backar med 1,2 procent.