Stockholmsbörsen inledde julveckan något trevande uppåt och det blev inte ens ”färg i staplarna” förrän USA höll de europeiska börserna i handen. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat 1,3 procent till 948 punkter. Omsättningen uppgick till 10,4 miljarder kronor, vilket är 27 procent lägre än genomsnittet för de senaste tre veckorna.
Totalt steg 230 aktier, 194 sjönk och 186 stängde på samma pris som i fredags. Plankan visade hela dagen att det var köparna som bestämde och när dagen var slut hade de dominerat i 91 procent av alla affärer. Den enda aktie som var värd att bevaka bland de extremt omsatta igår var MTG, som redan på morgonen visade musklerna och det höll i sig hela dagen. Bra modell va?
Bästa sektor blev sällanköpsprodukter där H&M B lyfte sektorn mest med en uppgång på 2,3 procent till 397,90 kronor. MTG som inte brukar vara med så högt upp var fjärde viktigaste aktie i sektorn och steg hela 2,4 procent till 334,90 kronor efter bla höjda rekommendationer.
Näst bästa sektor blev Telekom där TeliaSonera drog upp sektorn mest. Uppgången skrevs till slut till 1,7 procent och 51,80 kronor. Inom verkstadssektorn var det Sandvik, Volvo och Atlas Copco som viktat drog sektorn mest.
Sämsta sektorer denna uppgångsdag var kontradefensiva hälsovård och energi.
Högst omsättning stod HM för, följt av Ericsson och TeliaSonera. Inte en enda aktie bland de trettio högst omsatta backade.
Det har skett en omflyttning av de svenska bankaktierna Swedbank och Nordea på den så kallade ”least preferred”- listan som Bank ov America och Merril lynch presenterar. Nordea plockas bort från listan och Swedbank är ny in på den oönskade listan.
Inga bolagsrapporter av värde idag.
Under dagen kommer det konjunkturbarometer från KI (09:15), följt av BNP i Danmark (09:30), följt av BNP i Storbritannien (10:30).
Viktigaste siffrorna kommer som vanligt från USA. BNP-siffror kl 14:30 följt av försäljning av befintliga bostäder och husprisindex kl 16:00.
”Drömmen om att göra klippet och komma åt lånen från EIB genom att köpa Saab går vidare. Tyvärr ger det falska förhoppningar för de anställda och skapar en massa oreda bland den lilla skara av den svenska befolkningen som tror att Saabs problem är ett ägarproblem. Det var kanske ett ägarproblem i kombination med dålig känsla för kundernas önskemål för tio år sedan. Oavsett om staten, GM, Ford, Volvo, eller facket och de anställda går in som ägare är det två problem som INTE går att lösa inom ramen för de ekonomiska medel som kommer att stå till buds efter ett eventuellt köp:
– För få är intresserade att köpa Saab:ar!
– Saab kommer inte ens med en mångdubbling av volymerna att ha råd att ta fram bilmodeller som marknaden vill ha. Det kostar enorma summor pengar, så stora att det fackliga kollektivet inte kan räkna så långt. Därför får de inte riktigt ihop den omöjliga ekvationen och gör som de alltid gör: Skyller på regeringen :-).
Notan för limosonåkandet i samband med biståndsmötet EDD i oktober uppgick till 3,5 miljoner kronor och det har hetsat upp Lars Ohly ordentligt som inte fick vara med.
Även i USA var det positiva tongångar som inledde julveckan. Bäst gick det för aluminiumtillverkaren Alcoa som steg med hela 8 procent efter höjda rekommendationer från Morgan Stanley. Redan i öppningen bar det av uppåt för att sedan plana ut på nivåer nära eller strax över årshögsta. DJIA steg till slut 0,8 procent, S&P 500 avancerade 1,1 procent och Nasdaq 1,2 procent.
Även finans-, teknik- och övriga råvaruaktier gick starkt i USA under julveckans första dag.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det är ytterst små rörelser jämfört med Stockholmsbörsen stängningsnivå igår. Det kommer säker att bli en avvaktande dag fram till BNP-siffrorna från USA senare idag. Så länge de ledande indexen befinner sig i denna plockepinn-rörelse är det för tidigt att dra några växlar efter en eller två dagars upp- eller nedgång.
I Asien leder de japanska exportföretagen dagens uppgångar. Precis som i USA lyfter aluminumföretagen och de exportberoende företagen. Däremot backar de två kineska fastlandsindexen Shanghai och Shenshen.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:10 noterar jag att den amerikanska terminen ligger på ungefär samma nivå som vid Stockholmsbörsens stängning igår. Nikkei stiger kraftigt i Asien, men de kinesiska fastlandsbörserna faller ungefär lika mycket, vilket håller ner det bredare totala asiatiska indexet. Dollarn noteras något högre än i går morse, just nu kostar en dollar 7,27 kronor. Oljepriset är marginellt lägre, ett fat Brent råolja kostar nu 73,0 dollar per fat. Guldpriset har backat under 1100-nivån igen och kostar nu 1094 dollar/ounce. Metallprisindex ligger på precis samma nivå som igår morse.
En mycket intressant artikel som jag tycker ni skall läsa om överbefolkning och koldioxid har bloggrannen Flute-Tankar skrivit.
Läs även: Låga elpriser väntas (DN). Väl godkänt för Reinfeldt (SvD). Trollättan får 542 miljoner i stöd (SvD AFV). Bostadsrallyt bromsar in (VA). Holländsk miljardär bakom Spykers nya bud (VA). Dollarn lyfte Asien (AFV). Jätte drog upp Wall Street (AFV). Breda lyft på börsen (AFV). Så högt kan börsen stiga (AFV)