Stundande häxfredag, räntebesked och ATH-test

sammanfattningNEW YORK: TEKNIKSEKTORN VINNARE PÅ SUR BÖRS, S&P500 -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) De ledande amerikanska indexen pekade i båda riktningar vid stängning på tisdagen. Råvarusektorn tyngde utvecklingen, medan teknikbolagen drog norrut, vilket inte minst syntes på Nasdaq. En svag bostadsförsäljning i februari dämpade riskaptiten inför morgondagens räntebesked från Fed.

”Marknaderna har varit slagiga nyligen, men har egentligen inte rört sig särskilt mycket. Detta är helt enkelt på grund av den stora osäkerhet som gäller för de amerikanska styrräntorna och skicket på den amerikanska ekonomin”, sade Bruce Bittles, chefsinvesterare på RW Baird & Co, till Bloomberg News.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,7 procent till indexnivån 17.841, samtidigt som det bredare S&P 500 backade 0,3 procent till 2.074. Tekniktäta Nasdaq Composite stannade 0,2 procent högre på 4.918.

I det breda indexet sjönk råvarusektorn 1,2 procent, medan it steg 0,1 procent.

Omsättningen var låga 690 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

Bostadsbyggandet i USA sjönk 17,0 procent i februari från månaden före, jämfört med en väntad nedgång på 2,4 procent. Dock kan det svaga vädret i februari ha gjort att detta var en temporär effekt – antalet bygglov steg nämligen med 3,0 procent under februari jämfört med väntade 0,5 procent.

Statistik från Johnson Redbook visade att detaljhandeln steg 2,7 procent under vecka 11 jämfört med motsvarande vecka i fjol.

På tisdagen inledde FOMC-kommittén sitt centralbanksmöte med räntebesked på onsdag. Marknaden räknar emellertid inte med en höjning vid detta tillfälle, diskussionerna har istället kretsat kring huruvida Janet Yellen kommer frångå beskrivningen om att centralbanken ska vara ”tålmodig” innan den höjer styrräntan. I sådant fall kan en höjning ske i juni.

På börsfronten gick Du Pont och Caterpillar svagast i Dow Jones när de backade 3,1 respektive 1,9 procent.

I andra änden fanns Boeing och Coca-Cola som båda steg 0,6 procent. Bland teknikbolaget i Dow Jones gick Microsoft upp 0,3 procent.

Vid sidan av storbolagslistan sjönk Macerich 3,5 procent. Bolaget, som driver shoppingcenter, avvisade ett bud om 20 miljarder dollar från Simon Property Group.

Vid sidan av Dow Jones-bolagen rusade Nintendo 28,8 procent sedan det stått klart att Super Mario-grundaren ska börja utveckla spel till mobila enheter.

Efter stängning i New York redovisade Oracle ett justerat resultat per aktie om 0:68 dollar, vilket var helt i linje med analytikernas förväntningar. Intäkterna på 9,3 miljarder missade prognosen och var oförändrade från föregående år. Hade inte dollarn stärkts så pass mycket som den gjort hade intäkterna stigit med 6 procent skrev Oracle i rapporten.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation backade 2 punkter till 2,05 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”När en viktig motståndsnivå närmar sig är det viktigt att hålla koll på volymbalansen och att inte ta nya positioner precis innan nivån. Om nivån tas ut som om den knappt märks är det ett viktigt styrkebesked men om det blir problem studerar vi om kursen håller sig i närheten av nivån efter det att den nåtts eller om den slänger tillbaks kursen, det säger mycket om köparnas självförtroende den närmaste tiden.”

På ETP-Direkt igår morse sade jag att 1690-1692 var den första motståndsnivån vi skulle hålla reda på och redan under sändningen såg vi tecken på att säljarna tryckte tillbaks köparna. När måndagens stängning punkterades tilltog nedgången och inte förrän vid stödnivån 1667 såg vi tecken på att köparna var villiga att suga upp säljtrycket. Stängningen vid 1675,9 motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Gårdagens kursstapel hade utseendet av en dark cloud cover men den föregående uppgången är inte tillräcklig för att den ska kvalificera in som en negativ omslagsstapel. Så länge köparna kommer tillbaks kring MA-8 talar mer för ett test av ATH-nivån än motsatsen.

Volymen igår var något högre än i måndags och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och defensiva telekom (jag räknar inte kraftbolagen). Sämst gick konsumenttjänster och hälsovård. Bästa aktier på OMXS30-indexet blev Telia, Lupe och Alfa. Sämst gick MTG, HM och SKF.

(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– MQ (kl 7.15)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Fedex (kl 12.30), China Telecom, Inditex

STÄMMOR
– Avanza, Axfood, Cargotec, Danske Bank, Pandora, Sivers IMA Holding (extra), YIT

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– MQ: rapportpresentation/telefonkonferens kl 8.30
– Bredband2: ledningsträff hos Redeye kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: omsättning och orderingång för februari 2015

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Igrene: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/4)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Uponor (0:42 eur)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans februari kl 0.50
– Kina: bostadspriser februari kl 2.30
* BOE: protokoll från räntemöte 4-5/3 kl 10.30
* Storbritannien: arbetslöshet februari kl 10.30
– EMU: handelsbalans januari kl 11.00
– EMU: byggproduktion januari kl 11.00
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 15.30

POLITIK
– Riksdagen: EU-nämnden sammanträder, Stefan Löfven deltar kl 14.00

CENTRALBANKER
– RB: Stefan Ingves talar vid Bank och Finans Outlook. Bilder från presentationen publiceras kl 9.30
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
* Fed: räntebesked kl 19.00

MAKRO ÖVRIGT
– Affärsvärldens Bank & Finans Outlook 2015: bland annat deltar finansminister Magdalena Andersson och riksbankschef Stefan Ingves kl 9.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA igår: Igår skrev jag: ”För andra dagen på av tre bjöds vi alltså på en grön marubozustapel som tog ut de sex senaste dagarnas stängningsnivåer och även 2065/2072-nivån, så länge nivån inte punkteras talar det mesta för fortsatta uppgångar.”

Tisdagen inleddes nedåt men vid utbrottsnivån 2065 kom köparna tillbaks. Även om dagens slutade på ett måttligt minus bjöds vi på en stängning vid 2074,2 som motsvarade en nedgång med 0,3 procent strax ovanför mitten av kursstapeln.

Volymen igår var lägre än i måndags och 17 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under tidsdagen med små uppgångar blev energi, teknologi och kraftbolag. Sämst gick ickecykliska produkter och cykliska konsumentprodukter.

146 av aktierna som ingår i indexet steg igår medan 337 stängde rött. För andra dagen i rad var det Apple som lyfte indexet mest.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 1,7 procent till $127,1. Google vände åter ner och backade med 0,7 procent för att stänga vid $550,8. Twitter steg med 1,0 procent vilket fick aktien att stänga på $46,9 medan den sociala kollegan Facebook noterade en uppgång med 1,8 procent och stängde vid $79,5.

Asien: Det är något avvaktande, mestadels uppåt, på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Det råder ett andäktigt lugn inför Fed-beskedet ikväll. Det bredare MSCI Asia Pacific Index föll inledningsvis men har vänt upp och förutom den indiska börsen stiger de flesta i regionen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar