Stockholmsbörsen vänder upp

När Stockholmsbörsen öppnade igår fick vi ett litet gap nedåt som täpptes igen och reverserades. En timme senare var indexet uppe och testade av motståndsnivån kring 1089-1090, som höll. Fram till USA-öppningen var det små skvalpiga rörelser med en marginellt tilltagande volatilitet på slutet. Stängningen på 1086,53 motsvarade en uppgång på 0,24 procent. Omsättningen uppgick till 12,1 miljarder kronor, vilket var lägre än i tisdags och 10 procent lägre än snittet.

Det finns en hel del indikationer på en tilltagande styrka och så länge stödet vid 1080 håller skulle det förvåna mig om inte detta stärker köparna redan idag. De två senaste dagarnas kursstaplar har bägge större svansar på nedsidan än på ovansidan och lägstanoteringarna visar tydligt att köparna strömmar till vid just 1080. Gårdagens Turtle Soup borde ge bränsle till en uppgång redan under torsdagen.

Ericsson var börsens högst omsatta aktie och steg med 1,6 procent till 70,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning föll aktien motsvarande 0,2 procent i USA.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår tillbaks med 3,6 procentenheter till 21,76. Denna återgång känns kontrollerad och inte speciellt nervös. Nivån är relativt lugn och ger utrymme för vidare uppgångar. Skulle däremot 25-nivån passeras inom de närmaste dagarna kan sentimentet vända snabbt och nå 30-nivån där oron kommer tillta. Så länge både VIX och dollarn trots allt rör sig relativt lugnt (som nu) finns det ingen anledning till förhastade beslut. Dollarn som fallit mot kronan, men stärkts mot yenen, vilket gör att Nikkei går starkt (läs gärna min dollaranalys tidigare imorse). Vi skall därmed inte slå oss till ro och invaggas i tron att det är lungna gatan. Se fortfarande till att hålla garden högt för är det något vi vet så är det att en vändning kommer när vi minst anar det.

Förutsättningarna är goda för att gårdagens formation innebär en vändning upp hos OMXS30, förmodligen redan under torsdagen. Skulle det istället visa sig att ex.vis dollar rusar och 1080-nivån punkteras kommer inte säljarna vara svårväckta. Förutsättningarna är goda för en trevlig och positiv tradingdag, men vändningar kan gå snabbt i samband med konsolideringar.

Motstånd: 1091 / 1096 / 1107 / 1118-1120 / 1142
Stöd: 1080 / 1074 / 1063-1060 / 1052 / 1032

Av familjeskäl är inlägget något kortare idag än vanliga dagar. Kommer jag loss och får tid över kommer jag att komplettera med mer info.

Följande bolag har fått höjda rekommendationer idag: Handelsbanken, SEB Nordea, Swedbank och Getinge.

Finansinspektionen kommer att granska EFG Banks rutiner efter att en före detta anställd misstänks för brott.

Efter USA-börsernas stängning rapporterar Dell och GAP, i övrigt är det bara småbolag (som jag inte lägger någon vikt vid) som rapporterar.

Assa Abloy och Axfood håller kapitalmarknadsdag och det är klokt att hålla sig utanför. Alla som var med på Kurt Hellströms tid vet hur lätt det är att ”missförstås”…

Håll koll på följande börstider idag:
– SCB: arbetslöshet (AKU) oktober kl 9.30
– SCB: nybyggnad av bostäder 3 kv kl 9.30
– EMU: bytesbalans september kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel oktober kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrender november kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v45 kl 14.30
* USA: ledande indikator oktober kl 16.00
* USA: Philadelphia Fed index november kl 16.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster)
http://www.tradingportalen.com/borshandelser/

En annan intressant artikel om teknisk analys
http://www.tradingportalen.com/kategori/teknisk-analys

Analyser på Text-TV, se sidan 219

Det var lugnt på de amerikanska börserna under onsdagen. S&P 500 inledde gårdagen uppåt men det är fortsatt stor osäkerhet om riktningen. Den större delen av dagen tassade investerarna fram försiktigt för att se om marken bar. Indexet rörde sig större delen av dagen sidledes kring nollstrecket. En timme innan stängning försökte säljarna sig på en attack men köparna kom tillbaks och hyfsade till siffrorna den sista halvtimmen. Stängningen på 1178,59 motsvarade samma stängning som i tisdags. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket var 7 procent lägre än snittet. Det var dock första dagen denna vecka som Nasdaq var den av de tre börserna som gick starkast. Det kan vara ett tecken på att en botten är på väg att mejslas ut.

Det var lugnt även på Dow Jones som stängde ner med 0,1 procent. Nasdaq som var den piggare av de tre gick upp 0,3 procent.

Statistik över det amerikanska bostadsbyggandet visar inga tecken på att stärkas och inflationen är fortsatt låg. Bostadsbyggandet föll med 11,7 procent i september jämfört med augusti. Home Depot tyngdes av de låga siffrorna över bostadsbyggandet. Aktien backade 2,8 procent.

Konsumentpriserna steg med 0,2 procent i september, vilket var något lägre än vad analytikerna hade räknat med.

Kärn-KPI låg kvar på samma nivå som i september, vilket var något lägre än vad analytikerna hade räknat med.

Uppgångstakten minskade något hos den tioåriga obligationsräntan som steg till 2,87 procent (2,83 igår).

S&P 500 inför torsdagen: Alltmer tyder på att vi förmodligen redan idag får en vändning uppåt. Skulle däremot 50-dagars medelvärde punkteras och därefter även 1160-nivån, ja – då skall vi ta det väldigt försiktigt. Passerar indexet 1183 (vilket jag tror) då kommer det att förstärka det positiva sentimentet, då köparna tagit över dominansen från tisdagens nedgång.

Motstånd: 1183 / 1187 / 1195 / 1203
Stöd: 1175 / 1172 / 1164 / 1160 / 1156 / 1138 / 1128 / 1117

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 10,34 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 8,52 och en stop loss på 1277,00.

Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna. Japanska Nikkei stiger mer än 2 procent och Honken är upp 1,4 procent. Australienska All Ordinaries noterar en uppgång på 0,4 procent. Till en början steg dollarn mot yenen i morse men nu tappar dollarn något.

Här nedan kan ni se utvecklingen hos de ledande indikatorerna kl 07:45. Jag är på sjukhuset under torsdagen och fredagen och det innebär att inläggen inte blir lika omfattande som vanligt.

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, banker, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, sämsta börsmånaden, jättevinster, AORD, Bovespa, IMF, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, skuldkrisen, fastighetsbubbla, teknisk analys, banker, dollar, räntan, kronan, guld, olja, HFT, högfrekvenshandel, bostadspriser, utdelning, Affärsvärlden, Affärsvärlden aktietips, Veckans Affärer,  Börsveckan,  regeringen, HQ, skräpbolagen Eniro och Labs2, rapporter, biovent, elen allt dyrare med vindkraft, Apple, Alcoa, Chevron, SAAB misslyckas igen, SVD, SVD, DN, DN, Exporten hotad, SVD, e24, Köp Millerud och Meda, Peak Oil, Peak Fosfor, EU kan kollapsa

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar