Stockholmsbörsen öppnade som väntat torsdagen uppåt men vid motståndsnivån 935 tog det slut och momentum avtog. De svaga rapporterna från Nokia, Goldman Sachs och Citigroup satte press på börsen. När börsen stängde var OMXS30 ner med 0,2 procent till 927 punkter. Omsättningen uppgick till 14,3 miljarder kronor, vilket var 7 procent lägre än de 15 dagars genomsnitt.
Uppgångtakten har nu avtagit och det krävs en hel del av rapporterna för att lyfta börserna över motståndsnivåerna.
Nokia föll drygt 11 procent till 94,50 kronor efter den första förlusten någonsin, hela 469 miljoner euro. Nokia passade på att höja prognosen för telekomsystem. Nokia var börsens högst omsatta aktie. Ericsson slutade på oförändrat och var den näst högsta aktien under torsdagen. Efter Stockholmsbörsens stängning steg Ericsson i USA med 45 öre. De bägge kollegorna stod för 25 procent av börsens totala omsättning.
Bäst bland OMXS30-aktierna gick Autoliv som steg 2,2 procent till 255 kronor.
Totalt sjönk 212 aktier, 135 steg och 143 aktier stängde på samma pris som på onsdagen. Det var en svår tradingdag och ni som gått min kurs vet jag tycker om 60/40-regeln. Totalt under dagen dominerade säljarna i 53 procent av affärerna.
Dagens tekniska analys av S&P 500 och OMXS30.
Sämsta bransch blev energi, följt av verkstad. Efter kvartalsrapporterna från Goldman Sachs och Citigroup drogs de svenska bankerna med nedåt. Swedbank sjönk 1,5 procent till 65,50 kronor. Storägaren Folksams vd Anders Sundström sade till Dagens Nyheter att han är tveksam till att låta Swedbank ingå i en fusion med ex.vis Nordea. Idag på morgonen kan vi läsa att Swedbank tvingas betala tillbaks 100 Mkr till 300.000 estniska pensionssparare, efter att det avslöjats att banken placerat pengarna i sin egen högriskfond. Det är kanske inte så konstigt att Swedbank får så lågt betyg av bloggens läsare.
Idag händer det en hel del:
Svenska rapporter:
– Kl 07.45: Avanza. Rörelseresultat 76 miljoner kronor
– Kl 08.00: Axis
– Kl 08.15 HQ
– Kl 11.00 – 13.00: Cloetta och Getinge
På makrofronten:
– Kl 11.00 Handelsbalans EMU under augusti
– Kl 15.00 Flödet av tillgångar in/ut ur USA (TIC-data)
– Kl 15.15 USA: Industriproduktion september
– Kl 16.00 USA: Michigan index* (prel) för oktober
*) Michigan index utförs av Reuters och Michigans universitet och undersöker om invånarna är villiga att spendera mer pengar. Vid förra mätning uppgick viljan till 73,5 och förväntningar ligger på 73,6. Ett högre tal innebär att investeringsviljan ökar.
Efter en något trög start när USA-börserna öppnade igår. Svaga rapporter från Citigroup och Goldman Sachs pressade börserna till en början. Råoljepriset steg och stängde på årshögsta vilket fick börserna att stiga de sista handelstimmarna. Detta fick bank- och finanssektorerna att utvecklas betydligt sämre än börsen som helhet.
När börserna stängde hade S&P 500 stigit med 0,4 procent till 1097. DJIA 0,5 procent till 10062. Nasdaq klarade sig precis ovanför nollan och slutade på 2173 punkter. Omsättningen var något högre än de senaste femton dagarna.
Efter Intels starka rapport lyfte IT-sektorn och Microsoft steg under torsdagen med hela 2,9 procent.
Nokia presenterade igår en rapport som inte motsvarade förväntningarna och aktien rasade mer än tio procent. Skulle vara intressant att vet hur de amatörer som kablade ut köprekommendationer strax innan rapporten känner sig nu, eller de som betalar för dessa nyhetsbrev… Den usla Nokia-rapporten drog även med sig Motorola som backade 3,3 procent.
På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att de amerikanska börserna steg efter att råoljan noterat den högsta nivån i år. I Asien har det varit lite mer blandad utveckling och humöret påverkas säkert av LG Display, världens största tillverkare av LCD-skärmar som backar 4,4 procent efter en svag rapport. Även kollegan Samsung drogs med nedåt av beskedet. Nivån är ungefär 0,5 procent upp jämfört med gårdagens stängning, vilket troligen inte är tillräckligt för att ta sig över 935-nivån.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08.25 kan vi se att det blandat i Asien. I Kina backar Shanghai med 1,0 procent. Den amerikanska dollarn stiger något nu på morgonen och kostar precis under 7 kronor. Efter beskedet att råoljelagren sänkts rejält den senaste veckan, främst bensinlagren. Råoljan steg under torsdagen till årshögsta. Brentoljan steg 1,34 dollar till 74,4 dollar per fat. Uppgången har fortsatt uppåt nu på morgonen och ett fat ligger just nu på 76,40 dollar. Guldpriset föll igår något och ett ounce ligger nu på 1048 dollar.
Läs även: Sony Ericsson bättre än väntat (DN). Så blir du rapportsmart (DN). Färre optimistiska i Sverige (DN). Nokia drog ned börsen (DN). Ny kalldusch för Swedbank (SvD DagensPS). Baltikum är ett minfält (SvD). Persbrant satsar på kalsonger (DagensPS). Svenskar hittar olja (DagensPS). Blandat på asienbörsen (DagensPS). Bättre för Svanberg (VA). Styrkebesked för sökjätten (VA). Oljan drog upp Wall Street (AFV). Datajätten gör ingen besviken (AFV). Miljonskadestånd för Astra (AFV). Oljepriset på årshögsta (Cornucopia?)