Stockholmsbörsen: Små rörelser uppåt i inledningen

Stockholmsbörsen backade igår inledningsvis för att följa med USA-börsen ned tills stödet vid 900 hejdade fallet. H&M kom med en rapport som visade att försäljningen minskat med 11 procent i augusti. Förväntningarna var lågt ställda, men resultatet blev ännu sämre. Omsättningen på 16,3 miljarder kronor var betydligt högre än de senaste 50 dagarnas genomsnitt, till stor del beroende på den stora omsättning av H&M som uppgick till hela 19 procent. OMXS30 backade till slut med 2,3 procent och stannade på 901,9 punkter.

278 aktier stängde lägre i torsdags, 117 aktier steg och 181 aktier slutade på samma kurs som i onsdags. Plankan började dagens med en kraftig dominans av säljarna för att sedan ligga och skvalpa under dagen. Efter USA-börsens öppning kom säljarna tillbaks och när börsen stängde dominerade säljarna i 96 procent av affärerna. Trots HM:s extremt höga omsättning nådde inte aktien upp bland de aktier som var extremt högt omsatta, där vi istället hittade Lundin Mining, NCC och SSAB.

Sämsta sektorer igår var energi och cykliska aktier.

sektorer80

 

omxs30real44Teknisk analys OMXS30: Indexet ligger fortfarande i en stigande trend och tangerar nu golvet i den stigande kanalen för tredje gången. Den senaste veckan har rörelsen i den nuvarande konsolideringsformationen tajtats till och 910-nivån har hållt emot som stöd. Igår bröts dock nivån och nedgången fortsatte ner till 900-nivån som tidigare visat sig starkt. Hypotenusan i triangelformationen håller dock fortfarande och går nu in på det femte benet. Utbrottets riktning blir mer och mer svårbedömt. Om inte 900-nivån håller kommer både golvet i den stigande trendkanalen och golvet i triangelformationen att brytas vilket i första hand tyder på en rekyl ned mot 868, därefter 850. Divergensen på kurstopparna och momentumindikatorerna tyder på att indexet skall ner. Triangelformationen och trenden indikerar istället ett utbrott uppåt, idag tror jag att börsen inledningsvis vänder svagt uppåt. Jag är övertygad om att vi snart får svaret på utbrottets riktning.

Idag är det inga rapporter av värde.

SCB rapporterar om Sveriges ekonomi ur ett statistiskt perspektiv och handelsnettot vör augusti kl 09.30.

På makrosidan kommer det 14.30 statistik över order av varaktiga varor i USA. Kl 15.55 kommer Michiganindex definitivt för september, fem minuter senare redovisas försäljning av nya hem.

Jag rekommenderar en mycket bra sida för statistik (FXSTREET.COM), där vikten av statistiken för börsens utveckling. Förväntningar och förklaring på ett suveränt sätt. Tänk på att tiden är GMT.

USA-börserna backade igår, tyngda av en något sämre bostadsstatistik än väntat och en ökad oro för om börsuppgången varit för stor och för snabb. Fed meddelade att de kommer att skära ned två av nödprogrammen. Finans och råvarubolagen var de branscher som pressade börserna mest. Stofil- och statusmedia som inte alltid klarar att läsa statistik och diagram tyckte sig se att USA-börserna skulle upp. Nedgången blev initialt kraftig, men lugnade ner sig och vände upp efter klockan 20.00 (svensk tid).

När USA-börserna stängde hade S&P 500 backat med 1,0 procent till 1051. DJIA var ned 0,4 procent och Nasdaq noterades ned med 1,1 procent. Omsättningen låg i linje med de senaste 15 dagarnas snitt.

I Asien är det mestadels nedåt. Efter gårdagens uppgång (på grund av laggning efter fyra dagars helgstängt) på Nikkei är börsen ”back in business” och kurserna vände neråt idag på morgonen. Nomura, Japans största mäklarhus, meddelade att de kommer att genomföra en nyemmision på 5,6 miljarder dollar. Störst press blev det naturligtvis på finansaktier där Mitsubishi Financial Group  och flera andra finansbolag backade rejält. Exportbolagen i Asien pressades av gårdagens utveckling i USA.

esz94Nivån på den amerikanska terminen visar att det varit små rörelser efter Stockholmsbörsens stängning.

 

 

 

 

 

Bland de ledande indikatorerna kl 08.16 ser vi att S&P 500-terminen stigit något sedan USA-börsernas stäning igår. I Asien är det blandad utveckling med ett svagt minus för det totala asiatiska indexet. Kronan stiger och dollarn backar. Olja och råvarupriserna har vänt uppåt sedan igår.

indikatorer89

 

Läs även: DnB genomför nyemission (dagensPS). Bostadssiffror sänkte Wall Street (dagensPS). Svart dag på börsen (dagensPS). Kravaller vid G20-mötet (DN). G20-mötet om bonusar (DN). Husförsäljningen i USA minskar (DN). H&M tyngde svag börs (DN). Ford analyserar Volvo-bud (SvD). Mer jäv i Pirate-Bay-rättegången (SvD). Shoppingen större än väntat (SvD). Krisen slår hårdast mot invandrarna (VA). Bankjätte sänker H&M (AFV). Finansaktierna som dök i Asien (AFV). Aggresiv åtstraming väntar (AFV). Aktiemarknaden är trött (AFV). Därför kan börsen stiga (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar