Stockholmsbörsen inleder skvalpigt men utmaningen är inte färdig (terminslösen)

Som de flesta börserna i Europa föll även Stockholmsbörsen under torsdagen. Oro för att Kina ska genomföra ytterligare åtstramningar och sjunkande råvarupriser tyngde sentimentet. Under torsdagen smög bokslutssäsongen igång på den svenska börsen. Efter en svajig inledning noterades breakoutnivåerna på 1157 respektive 1150. När 1150-stödet utmanades vid 11:30 och punkterades tilltog nedgången och trots ett par halvhjärtade försök lyckades aldrig köparna ta kursen tillbaks ovanför utbrottsnivån. Nedgången tilltog snarare den sista timmen och även callen var svag. OMXS30 stängde på dagslägsta 1136,42 vilket innebar en nedgång med 1,66 procent. Innevarande vecka noterar indexet en nedgång på 3,2 procent och hittills i år är nu nedgången 1,8 procent. Omsättningen uppgick till hela 19,8 miljarder vilket var den högsta omsättningen sedan den 30/11 och 49 procent över snittet. De två senaste distributionsdagarna visar att det är fler som vill ur än in med kapital för tillfället.

Sämsta sektorer under torsdagen var energi och råvaror som backade hela 4,1 respektive 2,3 procent. Lundin Petroleum föll med 5,4 procent till 75,30 kronor. Lundin Mining backade 4,1 och Boliden 3,4 procent.

I Svenska Dagbladet kan vi nu på morgonen läsa att råvarupriserna är ett hot mot återhämtningen.

Bäst (eller minst dåligt) gick det för IT och verkstad. Axis och Nokia agerade draglok i IT-sektorn.

Sony Ericssons lämnade en rapport som i det mesta var betydligt sämre än vad analytikerna hade väntat sig.

Ericssonaaktien föll inledningsvis men hämtade sig under eftermiddagen till en stängning marginellt under nollan på kursen 76,40. Efter Stockholmsbörsens stängning föll aktien motsvarande 0,3 procent i USA.

Högst omsatt igår var åter Volvo B som backade 1,8 procent till 110,20 kronor. Näst högst omsatt var HM B som backade ytterligare 2,1 procent till 220,50 kronor.

Axis steg 4,9 procent till 134 kronor efter att ha meddelat att 2010 blev betydligt starkare än väntat.

VIX, som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner fortsatte igår upp med 3,9 procentenheter till 18,0. Uppgången var större än vad nedgången egentligen motiverar, vilket är ett tecken på att oron sprider sig. Punkteras ytterligare stödområden i prisgrafen är det intressant att se i vilken takt placerarkollektivet hedgar sina positioner. Fortsätter priset att konsolidera och VIX lugnar ner sig förbättras förutsättningarna för ett utbrott uppåt, på motsvarande är det om rörelsen tilltar hos VIX då ökar risken för en större nedgång. 

Studerar jag USD/SEK i ett 60-minutersdiagram (som jag använder för swing) har trenden fram till i onsdags varit nedåt. Dollarn vände i onsdags vid 6,60 och stärktes under gårdagen. När detta skrivs (06:36) noteras dollarn i 6,65 och det är små rörelser för tillfället. På ovansidan har vi ett sekundärt motstånd vid 6,69 och på nedsidan är det 6,60 som agerar stöd.

Visst kommer handboll och andra trivialiteter i skymundan när vi bjuds på rafflande dagar på börsen från tidig morgon till sen kväll. Det är inte utan att jag får puls dessa underbara dagar. Mycket tyder på att även avslutningen på veckan bjuder på stor dramatik. Dels kommer Bank of America med rapport i eftermiddag och i Asien har nedgångarna tilltagit de senaste timmarna. Även om det matematiskt lutar åt en inledande uppgång när europabörserna öppnar kan nedgången tillta om någon av stödnivåerna bryts. Idag är det lösen av derivat och har du inte bytt termin är det hög tid. Även om vi får en uppstuds under inledningen är det med tanke på den tilltagande volym vi såg igår under nedgångsfaserna många som ”söker” sig ”nedåt”. Håller golvet i kanalen skall vi navigera för uppgång (idag), sentimentet står och väger kring 1143.

Motstånd: 1150 / 1164 / 1182 / 1185 / 1206 / 1222 / 1251 
Stöd: 1131 / 1129 / 1120 / 1113 / 1102 / 1080 / 1070 

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R med en hävstång kring 6,64 och en stop loss på 995,00.
Nedgång: MINISHRT OMX Q med en hävstång kring 6,53 och en stop loss på 1270,00.

Nokia har nu på morgonen fått höjd riktkurs av JP Morgan.

I Dagens Industri läser vi att PA Resources har svårt med prognoserna och det kan man väl hålla med om. Samtidigt kan man fråga sig hur enkelt det kan vara att lämna korrekta prognoser när man arbetar i den typ av länder som PARE gör. Jag ser det trots allt som att bolaget tagit mer stryk än befogat och att det är det mest prisvärda (fundamentalt) bolaget i sektorn. Jag bevakar aktien för att vara med på vändningen, som kommer.

Idag är det lösen av terminer, har du inte redan bytt är det hög tid.

Före USA-börsernas öppning (varning utfärdas hela dagen) rapporterar Bank of America och General Electric.

Det är lugnt på statistikfronten, men håll koll på följande börstider:
– Frankrike: industrins konfidensindikator januari kl 8.45
– Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30
– EMU: bytesbalans (rev) 3 kv kl 11.00

På de amerikanska börserna öppnade torsdagen uppåt med ett gap, som snabbt täpptes till. Vid öppningskursen försökte sig säljarna åter på en attack men redan efter 90 minuter, vid 1272 kom köparna tillbaks och handlade på dippen. Köparna hade kommandot fram till en timme före stängning, åter vid öppningskursen där säljarna bjöd på motstånd. Stängningskursen vid 1280,26 innebar en nedgång med 0,13 procent. Hittills i år noteras S&P 500 för en uppgång på 2,5 procent, vilekt kan jämföras med OMX som fallit med 1,8 procent. Totalt omsattes 3,9 miljarder aktier, vilket var högre än i onsdags och 20 procent högre än snittet.

Dow Jones Industrial Average stängde på samma kurs som i onsdags och indexet har den senaste tiden utvecklats betydligt bättre än kollegorna. Ett tydligt tecken på att riskaptiten är på väg att avta är att utvecklingen på Nasdaq åter var sämre än på de två övriga börserna. Nasdaq Composite backade 0,8 procent.

Morgan Stanley steg 4,6 procent efter att ha redovisat ett resultat som var betydligt bättre än förväntat.

Philadelphia Fed sjönk till 19,3 vilket var sämre än de 20,8 som analytikerna hade räknat med. 

USA:s ledande indikatorer steg 1,0 procent i december, vilket var bättre än den förväntade uppgången på 0,6 procent.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med 12,3 procent i december. Analytikerna hade räknat med en ökning på 4,1 procent.

Nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 37.000 personer till 404.000 personer, vilket var lägre än de 420.000 som analytikerna hade räknat med.

S&P inför fredagen: Vid tre tillfällen igår visade säljarna att de inte är färdiga med rekylen. Den sista timmens handeln och den tilltagande volymen bör spilla över till börsöppningen idag som i så falla sker måttligt nedåt. Mycket kan dock förändras innan öppningen då både Bank of America och General Electric rapporterar före öppningen. Tekniskt tyder dock det mesta på en svag osäker öppning. Tar sig indexet upp och förbi sentimentslinjen vid 1278 från igår är det positivt, men om säljarna håller emot som igår stärks de och köparna försvagas. Punkteras 1273-nivån, helst med tilltagande volym kan nedgångstakten ta fart igen.

Motstånd: 1285 / 1290 / 1302 / 1315
Stöd: 1273 / 1266 / 1254 / 1242

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 R med en hävstång kring 7,10 och en stop loss på 1135,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en hävstång kring 7,42 och en stop loss på 1410,00.

I Asien har nedgångarna tilltagit de senaste timmarna. I Japan backar Nikkei med 1,6 procent.

I Japan har regeringen höjt prognoserna för ekonomin och det tillhör verkligen inte vanligheterna, det är förta gången på tio år utsikterna förbättrats enligt regeringen. Det som oroar mig är att förra gången landet höjde prognosen var det när IT-bubblan var på väg att spricka – vältajmat…

I Kina är det något lugnare med en nedgång på 0,5 procent. Hong Kong backar 0,6 procent och i Australien är det 0,6 procent lägre än stängningen igår. Det bredare Asia Pacific All-Cap noteras just nu för en nedgång på 0,9 procent.

Dollarn har stärkts något sedan igår och noteras just nu i 6,66 kronor. Oljepriset har (i dollar) backat och ett fat Brent råolja kostar nu 96,7 dollar. Guld- och silver fortsätter att backa och Cornucopia följer priset på ett utmärkt sätt.  Bland övriga råvaror är det endast små förändringar sedan igår.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, banker, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, sämsta börsmånaden, jättevinster, AORD, Bovespa, IMF, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, Spanien, skuldkrisen, fastighetsbubbla, teknisk analys, banker, dollar, euro, räntan, kronan, guld, olja, HFT, högfrekvenshandel, bostadspriser, utdelning, Affärsvärlden, Affärsvärlden aktietips, Veckans Affärer,  Börsveckan,  regeringen, HQ, skräpbolagen Eniro och Labs2, rapporter, elen allt dyrare med vindkraft, Apple, Alcoa, Chevron, SAAB misslyckas igen, SVD, SVD, DN, DN, Exporten hotad, SVD, e24,  Peak Oil, Peak Fosfor, EU kan kollapsa, Swedbank liknar skuldkrisen vid en dokusåpa, SEB:s tyska affärer, USA:s delstater är nästa bubbla, kärnkraft, vindkraft

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar