På Stockholmsbörsen var det som väntat skvalpigt fram till sysselsättningsstatistiken som lyckades få OMXS30 att testa av 932-nivån som jag pratade om i fredags morse. Veckan som helhet stängde uppåt med 0,9 procent och bildade en tydlig svans på nedsidan som är ett tecken på att köparna är på väg att ta över sentimentet. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 12,5 miljarder kronor, medan den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 17,8 miljarder kronor, vilket var 20 procent under snittet.
Högst omsatt under fredagen var i nämnd ordning, Volvo, Ericsson och HM.
Sämsta bransch under fredagen blev telekom och IT som sjönk med 0,7 procent vardera. Teliasonera backade med 1,1 procent till 44,76 kronor och Tele2 var ned med 0,8 procent till 127,70 kronor.
Stålindustrin bromsar in och allt fler analytiker säljrekar bolag inom sektorn. Sandvik planerar att gå från fem- till fyrskift. SSAB föll mest av de aktier jag bevakar i fredags och i lördags kunde vi läsa att bolaget senarelägger starten av den renoverade masugnen i Oxelösund. SSAB utvecklades sämst av de 65 bolag jag dagligen går igenom. Kollegan i Finland, Rautaruukki vinstvarnade i fredags. SSAB-aktien backade 3,3 procent till 49,54 kronor.
Enligt tidningen Börsveckan är Oriflame, Bilia, B&B Tools och KappAhl köpvärda (lyssna gärna på min videoanalys tidigare i morse som är länkad i detta inlägg). De skriver vidare att man ska ta det lugnt med Nobia där försäljningen är fortsatt svag. VA, AFV
Den svenska, amerikanska börsen och ett aktietips hittar ni i denna video:
Regeringarna i Frankrike, Belgien och Luxemburg lyckades på söndagen nå en uppgörelse om en räddningsplan för Dexia. (vad hade de för val…). e24, DN, SVD, AFV
De flesta börs-VD:ar säger sig, enligt en artikel i Dagens Industri i lördags se positivt på börsen.
I SVD kan vi idag läsa att frankrikes president Nicolas Sarkozy och tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att föreslå ”viktiga ändringar” i Europa-fördragen före G20-mötet i Cannes i början av november. Uppgörelsen är ”heltäckande”. (jodåsåatt…).
I lördags uttalade sig Peter Werleus, ränteförvalatare på Carnegie Fonder, att svenska banker inte alls är så starka som de ger sken av, vilket är orsaken till att lånen är så pass dyra som de är. DN
Tokyo-, Toronto- och de Taiwanesiska börserna håller stängt idag. Även räntemarknaden i USA håller stängt med anledning av Columbus Day.
Inga rapporter av värde idag.
Håll koll på följande tider:
– Tyskland: handels- och bytesbalans augusti kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion augusti kl 8.45
– Danmark: KPI september kl 9.00
– SCB: industriproduktion augusti kl 9.30
– SCB: industriorder augusti kl 9.30
– Litauen: KPI september kl 10.00
– Norge: KPI september kl 10.00
– Lettland: KPI september kl 12.00
De amerikanska börserna stängde rött i fredags och sämst gick småbolag. Handelssessionen var skvalpig och den ”positiva” sysselsättningsstatistiken kändes ”konstruerad” och sämre kreditbetyd för Frankrike och Italien gör att ”murarna” behöver byggas för att placerarkollektivet skall våga sig in på allvar. Vid fredagsstängningen noterades Dow Jones för en måttlig nedgång på 0,2 procent, S&P 500 tappade 0,8 procent, medan Nasdaq Composite backade 1,1 procent.
Sämst gick som väntat finansrelaterade aktier. Bank of America var ned 6,1 procent, Goldman Sachs tappade 5,4 procent och Citigroup sjönk 5,3 procent.
USA:s budgetunderskott uppgår nu till obegripliga 1.300 miljarder dollar. e24
I Asien är det blandad utveckling nu på morgonen. Bland de positiva drivkrafterna hittar vi det stigande kopparpriset (lyssna gärna på min veckosammanfattning där jag tar upp kopparpriset). e24