Stockholmsbörsen igår: Stockholmsbörsen vände upp under tisdagen i likhet med de europeiska kollegorna. Stämningen var annars avvaktande inför ett tysktdomstolsbeslut kring stabilitetsfonden ESM på onsdagen och ett eventuellt stödpaket från amerikanska Federal Reserves på torsdag. Om Tyskland godkänner ESM kommer de att stå för 27 procent av uppköpen och det är nog fråga om timmar efter beskedet innan den första ansökningen lämnas in (kan det kanske bli Spanien eller Italien…).
Efter att kursen inledningsvis fallit ner mot MA-200 i 60-min och vänt upp precis vid medelvärdet stärktes riskaptiten under resten av dagen. Stängningen på 1076,6 motsvarade en uppgång med 0,8 procent och noterades på absolut daghögsta. Det kan vara värt att notera att kursen steg från 1075,57 till 1076,57 i callen.
Även om många inte hann med igår på slutet och det kan påverka börsen de första minuterna av onsdagen bör vi avvakta minst en halvtimme innan vi kan bedömma styrkan i en en eventuell uppgång.
Omsättningen under tisdagen var visserligen något högre än under måndagen men 5,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu är nere på 9,1 miljarder kronor. De senaste dagarna har jag skrivit: ”Kom ihåg att det är enkelt för stora aktörer att påverka kurserna i önskad riktning, som inte behöver vara den mest troliga…”. Detta gäller fortfarande.
Bästa sektorer under tisdagen blev verkstad- och gruvbolagen. Sämst gick olje- och gasbolag följt av kontradefensiva hälsovård. Verkstadsbolagen dras upp delvis på grund av förhoppningar om nya kapitalinjektioner från Kinas, Brasiliens och den amerikanska centralbanken. Finns det möjlighet att rädda alla krisande ekonomier med ekonomiska injektioner. Varför tillåts inte börsen vända ner och ge RIKTIGA köplägen?!?!?!
Av de 62 aktier jag dagligen bevakar steg PA resources, NCC och Volvo mest med uppgångar mellan 2 och 3 procent. Sämst gick Ratos, Clas Ohlson och Lundin Mining.
Högst omsatta under tisdagen blev: Volvo B (+1,9%), Handelsbanken A (+0,5%) följt av Ericsson B (+1,1%).
S&P 500: Indexet noteras högt upp kring det övre bollingerbandet och den stigande motståndslinjen som förbinder topparna sedan den 19 juni. Även om det är gott om varningstecken saknas den viktigaste för att jag ska bli negativ, nämligen en säljsignal. Den första säljsignalen får vi om 1395 punkteras men på lång sikt bevakar jag 1267 som är det viktigaste stödområdet och dit är det just nu 12 procent.
OMXS30: Tisdagens stängning var positiv och kursen steg ytterligare en punkt i callen. Nu möter framförallt 1085 och 1094 på ovansidan. Så länge inte 20-dagars medelvärde punkteras ska vi leta efter positiva omslag i samband med rekyler. Skulle kursen vända ner och punktera 1029 bör vi ”sitta på händerna” tills vi ser utvecklingen kring 941 som är den nivå där vi långsiktigt ska börja se oss om efter korta positioner.
Nyheter i korthet:
– Enligt en artikel i Dagens Industri uppger de svenska företagens finanschefer att de tror på sämre tider och vill varken anställa eller investera.
– I Dagens Nyheter läser jag att Miljardären George Soros saknar brist på Europeisk samordning.Tänk på:
– ABB håller kapitalmarknadsdag från klockan 11.00
– Elekta handlas första dagen efter split 4:1Tider som är intressanta idag:
– Japan: maskinorder juli kl 1.50
– Frankrike: KPI augusti kl 7.30
– AF: arbetslöshet augusti kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
– EU: Jose Manuel Barroso håller tal om tillståndet i unionen kl 9.00
– Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser augusti kl 9.00
– IEA: månadsrapport kl 10.00
* Tyskland: författningsdomstolen meddelar beslut om ESM kl 10.00
* Storbritannien: arbetslöshet augusti kl 10.30
– EMU: industriproduktion juli kl 11.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– USA: importpriser augusti kl 14.30
– USA: grossistlager juli kl 16.00
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00
USA: Placerarkollektivet väntar nu på spänning dels på det tyska domstolsbeslutet om stödfonden ESM och ett eventuellt nytt QE3 från USA under torsdagen. Om Tyskland godkänner ESM (stödfonden) kommer landet att bidra med mer än en fjärdedel!
Inledningsvis steg de amerikanska börsindexen under tisdagen. S&P 500 noterade som högst 1438 efter ett par timmars handel därefter var det små rörelser fram till stängningen på 1433,6 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.
Efter att S&P 500 varit kraftigt överköpt var det helt naturligt att placerarkollektivet började leta efter orsaker att ta hem vinster i måndags. Stöd- och utbrottsnivån 1429-1427 höll igår och placerarkollektivet valde att fokusera på ett positivt utfall från de tyska domstolsförhandlingarna och ett nytt QE3.
Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 2,9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. De kinesiska börsindexen går emot strömmen. Euron stärks något inför förhoppningarna att Tyskland kommer att besluta att obligatoriska skräpobligationsköp är lagliga.