Stängning under 1162 triggar nedgång och över 1178 uppgång

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Aluminiumjätten Alcoa inledde igår rapportsäsongen genom att presentera ett bättre resultat än väntat. Fedchefen Ben Bernanke uttalade sig under natten till tisdagen att den ”expansiva penningpolitiken” hos världens centralbanker ”erbjuder ytterligare stöd för andra länder via starkare finansmarknader, mer export”. På frågan om vad som kommer att ske den dag då penningpolitiken måste stramas åt svarade Fedchefen att det först och främst skulle ske genom räntehöjningar, men han vägrade svara på när takten på inflödet av nytryckta pengar skulle minskas. Fed köper för närvarande statsobligationer och bolånerelaterade obligationer i en takt av 85 miljarder dollar per månad. Enligt Rick Rieder, förvaltare vid BlackRock, bör takten dämpas till dämpas med åtminstone 50 procent då risken för ett ökat inflationstryck kan bli svår att hantera och att den tioåriga räntan på amerikanska statsobligationer är ungefär 30 procent för låg.

Stockholmsbörsen igår: Inledningsvis steg kursen upp till den kritiska 1178-nivån men där kom säljarna tillbaks och höll sedan i taktpinnen fram till stängningen som skedde vid 1164,8 en nedgång på ytterligare 0,3 procent. Det är dock viktigt att konstatera att stängningen skedde ovanför 1162 och enligt mitt sätt att se på utbrott är inte punkteringen av 1178-nivån bekräftad. En vändning upp från nuvarande nivå och en stängning ovanför utbrottsnivån kan bli en mycket positiv trigger för uppgång, mer om det längre ner.

Igår skrev jag: ”Om veckan inleds med att måndagen stänger lägre än 1162 är utbrottet från HS-formationen bekräftad och vi har en signal om en nedgång till i första hand 1130-området”. Nu vet vi att så inte blev fallet men om tisdagen stänger lägre än 1162 är utbrottet bekräftat men om 1178 tas ut får vi istället en korstisiktig köpsignal med målkursen kring 1192.

3 av 10 OMXS30-aktier steg under måndagen. Omsättningen var den lägsta sedan den 11 mars och uppgick inte till mer än 9,6 miljarder kronor vilket var hela 24 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu tagit sig upp till 12,7 miljarder per dag. Förra veckan slutade med en nedgång med 2,7 procent vilket innebär att OMXS30 stigit med 5,4 procent hittills i år.

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Bolagsstämmor idag:
– Cision, Ericsson, Fortum, Gunnebo, NCC, PA Resources (extra), William Demant Holding

Följande bolag handlas fom idag exklusive utdelning:
– Lundbergs (4:30 kr), Prevas (0:30 kr)

Övriga börsnyheter:
– NSP Holding: presenterar försäljningssiffror kl 8.30
– Luxonen: presenterar substansvärde kl 11.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Ericsson: pressmöte inför årsstämman kl 12.00
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: BRC omsättning detaljhandel mars kl 1.01
– Storbritannien: Rics huspriser mars kl 1.01
– Fed: Ben Bernanke talar om finansiell stabilitet kl 1.15
* Kina: KPI, PPI mars kl 3.30
– Tyskland: handels-, bytesbalans februari kl 8.00
– Nederländerna: KPI mars kl 9.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: industriproduktion februari kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: NFIB småföretagsindex mars kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande World Economic Outlook (WEO) kl 15.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat mars kl 16.00
– USA: grossistpriser februari kl 16.00
– Olja: DOE månatlig oljerapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Måndagen inleddes skvalpigt och inte förrän två timmar innan stängning togs öppningskursen ut. De avslutande två timmarna bjöd på rejält tilltagande riskaptit där stängningen skedde på absolut dagshögsta 1562,8 som motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Bästa sektorer under måndagen blev sällanköpsvaror och konsumentprodukter som bägge steg 1,1 procent medan guld- och telekom blev de enda som stängde på minus.

Totalt omsattes 1,9 miljarder aktier på S&P 500 under måndagen vilket var hela 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 276 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en nedgång för S&P 500-indexet med 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till 9,6 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 8,8 procent.

Apple vände upp och steg med 0,7 procent igår och stängde på $426,2. Google föll med ytterligare 1,1 procent till $774,8 vilket är en intressant stödnivå medan Facebooks rekylerade ned efter flera dagars kraftig uppgång, med 2,0 procent till $26,8 under måndagen.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen vilket har fått även råvaror att vända upp. BHP Billiton som är världens största gruvbolag steg för tredje dagen i rad på Sidneybörsen. Oroligheterna och den ökade spänningen på koreahalvön har fått priserna för att säkra sig mot vollan i tillgångar att stiga till extremt höga nivåer.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar