Spännande uppladdningsfas

sammanfattningNEW YORK: OLJERUSNING GAV BRÄNSLE, ALCOA BOMMADE, S&P +1%

STOCKHOLM (Direkt) Trots en ljummen rapport från Alcoa, stängde Wall Street tisdagshandeln tydligt på plus vid dagshögsta hjälpt av oljan. Närmaste hållpunkt för investerare är bankrapporterna som börjar trilla in från och med onsdag.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,9 procent till 17.721, vilket var den starkaste dagen på en månad för indexet. S&P 500 steg 1 procent till 2.062. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,8 procent till 4.872.

Omkring 830 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.600 miljoner aktier omsatts.

”Oljan bidrar till det positiva sentimentet. Vidare hjälper ett duvaktigt Fed börsen tillsammans med den svaga dollarn”, sade David Spika, global strateg vid Guide Stone Capital Management, till Bloomberg News.

Alcoa inledde årets första rapportsäsong med svagare försäljning och utsikter än väntat i måndagskvällens rapport, vilket pressade aktien 3 procent. Det ljumna mottagandet påverkade sannolikt hela börsen som startade sessionen försiktigt kring nollan. Redan på onsdag börjar rapporterna från de indextunga bankerna rulla in, där JP Morgan är först ut. Bank är en av de svagast presterande sektorerna sedan årsskiftet bland bolagen inom S&P500.

En rusning på drygt 4 procent i WTI-oljan på mediauppgifter om att Saudiarbien och Ryssland redan kommit överens om en frysning av produktionen överskuggade dock rapportoron, vilket tog indexen högre. Tungviktarna Chevron och Exxon stängde båda på plus.

Ännu starkare gick Chesapeake Energy som byggde på måndagens 20-procentiga rally, efter en förnyad kreditfacilitet, genom att stiga 35 procent på tisdagen. Analyshuset Tudor har höjt sin rekommendation på aktien, och tror på klart starkare gaspriser under 2017.

Vidare tappade närverksjätten Juniper Networks 7 procent efter en vinstvarning. UBS har nedgraderat aktien och sänkt riktkursen med 20 procent, vilket bidrog till säljtrycket.

På temat rekommendationer har Deutsche Bank tagit ned Starbucks till behåll från köp, med motiveringen att värderingen nu är ”rättvis”. Aktien sjönk 2 procent. Sedan i höstas har aktien trampat vatten, men är upp cirka 25 procent på ett år och handlas nära sin högsta nivå.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 4 punkter till 1,76 procent.


 

Stockholmbörsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens candle utvecklades till en spinning top, en kursstapel med liten box och förhållandevis måttliga svansar på bägge sidor. Vad säger den oss? Jo, att det är stor chans till större rörelser och tecken på det får man när någon av svansarna tas ut eller punkteras.”

Tisdagen blev en skvalpig tillställning innanför måndagens begränsningar. Kursen pendlade mellan 1368 och som lägst 1353. Vändningar vid 10:30, 12:30 och 16:30… Stängningen vid 1366,6 innebar en marginell nedgång med 0,2 procent.

I dagsgrafen har vi nu två små kursstaplar, kring den övre delen av fredagens gröna marubozu. Jo, att det vi ser är en uppladdning för en tilltagande rörelse. Kommer den att ske uppåt eller nedåt? Sannolikheten talar för att expansionen på några dagars sikt kommer att ske i riktning med utbrottet från måndagens högsta eller lägsta (se de små horisontella orange markeringarna).

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 6 procent under det dagsliga snittet för de senaste tre månaderna.

Kursen noteras fortfarande under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Öresund (kl 8.00), Castellum (kl 13.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– JP Morgan (kl 12.45)

STÄMMOR
– Amhult 2, Axis, Ericsson, HK Scan, Holmen, Storebrand

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– B&B Tools: bolagspresentation hos Remium kl 12.00-13.00
– Ericsson: pressmöte inför stämman kl 12.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Cloetta (0:50 kr), Gunnebo (1:00 kr), Maersk (300 dkk), Mekonomen (7:00 kr), Nokian Renkaat (1:50 eur), Ponsse (0:55 eur), Sanoma (0:10 eur), Telia Sonera (1:50 kr, första del av total utdelning om 3:00 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: försäljning stora och ovanliga rådiamanter

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: KPI (def) mars kl 8.45
– Spanien: KPI (def) mars kl 9.00
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
– USA: detaljhandel mars kl 14.30
– USA: PPI mars kl 14.30
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
– Kina: handelsbalans mars

POLITIK
– Regeringen: presenterar vårbudgeten kl 8.00
– Riksdagen: debatt om vårbudgeten kl 13.00

CENTRALBANKER
– BOC: räntebesked kl 16.00
– USA: Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
– IMF: global finansiell stabilitetsrapport kl 15.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– IMF: Fiscal monitor kl 17.30


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”De senaste dagarnas kursstaplar är små och varannan dag har kursen stigit men dagen efter fallit. Vad innebär detta? Jo, osäkerhet leder till slagig handel, men det fina är att det brukar vara väl värt att bevaka för utbrott brukar bli rejäla.”

Tisdagen inleddes nedåt men vid 2040 stod köparna och väntade. Köparna släppte in säljarna någon gång och stängningen vid 2061,8 skedde några få punkter från dagshögsta (2065) som markerades en knapp timme för stängning. Indexet steg igår med 1,0 procent.

I dagsgrafen markeras gårdagens candle som en outside day och närmast på ovansidan har vi nu två nivåer som är intressanta. Dels taket vid 2075 i den tradingrange som varit intakt sedan slutet av mars. I det kortare perspektivet möter även 2068 upp i timmesgrafen.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 22 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Alla sektorer stängde på plus igår. Bästa sektorer blev energi och basråvaror. VIX föll åter tillbaks ner under 15 och det innebär att placerarkollektivet räknar med rörelser mellan 2150 och 1975 den närmaste månaden.

Både i månads- och dagsgrafen noteras extrema lågvollalägen som med stor sannolikhet kommer att leda till en expansion, antingen upp- eller ner. Mycket beror på tolkningen av de kommande rapporterna samt oljepriset som kan få en boost av nästa veckas OPEC-möte. Igår tolkades det stigande oljepriset mycket positivt och tillsammans med Feds mer duvaktiga hållning den senaste tiden ser åtminstone riskaptiten tillfälligt ut att vara på väg tillbaks. Igår steg 79 procent av de aktier jag bevakar och det blev 31 nya högstanoteringar men 32 nya lägsta.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar