NEW YORK: LUFTEN UR I SLUTHANDEL, VALEANT RASADE, S&P 500 -0,8%
STOCKHOLM (Direkt) Trots rally i oljan orkade Wall Street inte försvara sina initiala uppgångar, varför måndagshandeln stängde i rött. Stimulativa åtgärder från Kina var i fokus.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,7 procent lägre vid 16.516. S&P 500 sjönk 0,8 procent till 1.932 efter att tidigare ha varit upp 0,5 procent. Februari avslutades således i princip oförändrat. Volymen på månadens sista dag var dock 30 procent lägre än snittet för de senaste 30 dagarna. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,7 procent till 4.557.
Omkring 1.200 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.900 miljoner aktier omsatts.
Under förmiddagen svensk tid sänkte den kinesiska centralbanken reservkraven för landets banker, i ett försök att bidra till tillväxten i kreditgivningen.
Åtgärden gav stöd initialt till aktiemarknaden som dock backade tillbaka tydligt i sluthandeln. Ett ras på 20 procent i Valeant pressade hälsovård som var den sämst presterande sektorn inom S&P500-index. Specialistläkemedelsbolaget, som varit i blåsväder den senaste tiden, har uppgett att amerikanska finansinspektionen ska undersöka bolaget.
Trots att WTI-oljan rusade över 3 procent tappade tungviktarna Exxon och Chevron sina inledande uppgångar och stängde tydligt på minus. Bättre gick det dock för oljeservice som steg, Ensco ökade 3 procent.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 1,74 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Den negativa volymbalansen när motståndszonen vid 1380 närmar är ett litet orosmoln och cykliskt talar mer för att indexet ska stå lägre om en vecka.”
Måndagen inleddes söderut men vid 1345 accepterade köparna inte lägre priser. Efter en bekräftad dubbelbotten som initierades kl 10:30 men bekräftades klockan 11 var det köparna som höll i taktpinnen hela dagen. Stängningen vid 1372,5 motsvarade till slut en uppgång, dock marginell med 0,1 procent.
I dagsgrafen bjöds vi igår på en positiv reversalstapel som dock inte tog ut varken fredagens högsta eller motståndsnivån kring 1380-1411. Vi får idag en första positiv signal om 1379 tas ut och hålls. Om däremot MA-50 och EMA-8 åter punkteras är det åter säljarna som stärks. Det är verkligen en vattendelare vi ser kring det medellånga medelvärdet just nu.
Trots att det vi såg igår var en mycket positiv reversalstapel är det inte övertygande när volymen är förhållandevis låg. Igår var visserligen volymen något högre än i fredags men trots det 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Kursen noteras under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
FIRST NORTH
– Cantargia, Precomp Solutions, Laholm
ÖVRIGA NORDEN
– Royal Unibrew, William Demant
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Zalando (delägt av Kinnevik) (kl 8.00), Barclays Bank, Glencore, Klöckner, Medtronic
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Media: IRM redovisar reklamstatistik för kvartal 4.
– Nordnet: presenterar aktiehandel i februari
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Deflamo: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
KAPITALMARKNADSDAG
– Yara
MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet januari kl 0.30
– Japan: hushållens konsumtion januari kl 0.30
* Kina: industri-PMI februari kl 2.00
* Kina: tjänste-PMI februari kl 2.00
* Kina: Caixin industri-PMI februari kl 2.45
– Japan: industri-PMI (def) februari kl 3.00
– Indien: industri-PMI februari kl 6.00
– Ryssland: industri-PMI februari kl 7.00
* Silf/Swedbank: industri-PMI februari kl 8.30
– Norge: industri-PMI februari kl 9.00
– Spanien: industri-PMI februari kl 9.15
– Italien: industri-PMI februari kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI (def) februari kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) februari kl 9.55
* EMU: industri-PMI (def) februari kl 10.00
– Storbritannien: Markit industri-PMI februari kl 10.30
– Danmark: industri-PMI februari kl 11.00
– EMU: arbetslöshet januari kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: Markit industri-PMI februari kl 15.45
* USA: ISM-index industrin februari kl 16.00
– USA: bygginvesteringar januari kl 16.00
POLITIK
– USA: ”Super Tuesday” med primärval i 12 delstater
CENTRALBANKER
* RBA: räntebesked kl 4.30
– Riksbanken: reparesultat kl 10.15
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Cykelindikatorn noteras kring 82, samtidigt som 1950-nivån har nåtts. Det är med andra ord en dålig edge att ta position för uppgång vid nuvarande nivå.”
Måndagens högsta 1958 sattes ett par timmar efter öppning men inte förrän två timmar innan stängning punkterades lägstanivån 1944 som sattes den första timmen. Punkteringen triggade säljarna ordentligt och stängningen skedde mycket svagt vid 1932,2 som utgjorde absolut dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,8 procent.
Även om den inte är perfekt utformad tolkar jag de senaste dagarnas formation som en turtlesoup för nedgång. Nu vill jag antingen se en positiv fortsättningsformation eller en passering av 1963 som inte elimineras på åtminstone två dagar.
Volymen igår var den högsta sedan den 8 februari och 12 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket är en negativ pusselbit när en negativ formation leder till ökad volym.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit i nästan 60 procent av fallen men samtidigt är det viktigt att studera vad som hänt under bearmarkets. I dessa fall har vi fått se nedgångar den kommande veckan i mer än hälften av fallen.
Bästa sektorer igår blev basråvaror och kraftbolag. Sämst gick hälsovård och finans. VIX (fearindex) steg igår med 3,7 procent och stängde vid 20,6 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2045 och 1820 den närmaste månaden. Glaset tolkas åter halvtomt.