Spännande läge inför rapportsäsongen

sammanfattningNEW YORK: PLUSSTÄNGNING, S&P 500 TOPPADE REKORDNIVÅ, S&P +1,5%

STOCKHOLM (Direkt) En stark jobbrapport fick börserna på Wall Street att lyfta på fredagen. Bank- och metallrelaterade aktier ledde uppgångarna.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit 1,4 procent till 18.143. S&P 500 stängde 1,5 procent högre vid nivån 2.130. Nasdaq ökade samtidigt med 1,6 procent till 4.957.

Inom det breda indexet S&P 500 stängde samtliga sektorer i plustecken och under en kort period, i pågående handel, hade indexet noterats ovanför sin rekordstängning på 2.130,82.

På makrofront visade den amerikanska jobbrapporten att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn steg med 287.000 personer i juni, vilket kan jämföras mot den väntade ökningen om 180.000 personer.

Rapporten togs emot extra positivt av investerare efter att rapporten från maj var en riktig besvikelse.

”Det var glädjande att se att den svaga maj-siffran var en avvikelse och inte en trend. Det var den största oron inför denna månads rapport, att den förra svaga siffran var början på en ny ”normal” sysselsättningsnivå, med det var den inte”, säger J.J. Kinahan, chefsstrateg vid TD Ameritrade, till Reuters.

Marknaden kan nu rikta fokus mot rapportperioden som dras i gång av aluminiumjätten Alcoa på måndag.

På bolagsfront var det metallbolagen som stod för de främsta lyften. Både Alcoa och Freeport-McMoran avancerade med nära 5 procent.

Även finanssektorn, som pressats hårt sedan Brexit, visade uppgångar. JP Morgan och Wells Fargo steg med 2,1 procent medan Citigroup och Bank of America noterade uppgångar om 1,7 respektive 1,2 procent.

Klädkedjan Gap återfanns i toppen av S&P 500. Bolaget rapporterade på torsdagskvällen en uppgång av försäljningen i jämförbart butiksbestånd om 2 procent. Aktien stängde 5 procent högre.

En aktie att backa var däremot Juno Therapeutics. Under onkologibolagets kliniska tester av cancerbehandling har tre patienter avlidit och den ansvariga FDA-myndigheten har lagt Junos forskningsstudie åt sidan för tillfället. Bolaget tappade cirka 30 procent av sitt börsvärde på fredagen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk med 3 punkter till 1,36 procent.


 

Stockholmsbörsen: I fredags skrev jag: ”Om 1300-nivån punkteras i samband med veckostängningen får vi en säljsignal men en dagsstängning ovanför torsdagens högsta placeras i den positiva vågskålen.”

Fredagen inleddes skvalpigt men höll sig fram till en timme innan jobbrapporten strax under, men relativt nära, torsdagens högsta. När den positiva amerikanska jobbrapporten släpptes blev det ett positivt gap, även i de kortare intradagsinställningarna med en påtaglig volym. Stängningen skedde kring 1326,2 vilket motsvarade en uppgång med hela 1,6 procent.

Torsdagens positiva candlestick togs ut i fredags med en positiv stängning högt upp i kursstapeln. Det vi dock ska ha respekt för är de nivåer som nu möter strax ovanför. Först är det förra veckans högsta som möter upp vid 1345-nivån där även den fallande motståndslinjen som förbinder april-, maj- och juni-högsta. Tills motsatsen bevisas tolkar jag dock det vi ser i grafen som positivt men det är alltså först vid 1335-1345 som köparna möter det tidigare utbudet.

Bästa sektorer i fredags blev offensiva teknik och finans som haft en tuff period den senaste tiden. Den enda sektor som stängde rött var oljebolagen.

Volymen i fredags var lägre än i torsdags och hela 21 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Om inte volymen åter vänder ner med kraft har vi dock sett en tendens till något mer positiv volymbalans, som jag återkommer till under veckan. Totalt steg 67 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar i fredags och sedan årsskiftet är det nu bara 41 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Klövern (kl 7.30), Wihlborgs (kl 7.30), Catena (före börsöppning)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alcoa (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Wihlborgs: telefonkonferens kl 9.30

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– SynAct Pharma AB noteras på AktieTorget, första dag för handel

EXKLUSIVE UTDELNING
– ABB (0:74 chf)

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder maj kl 1.50
– SEB: boprisindikatorn kl 8.30
– Danmark: KPI juni kl 9.00
* Norge: KPI juni kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Polen: KPI (def) juni kl 14.00
– USA: samlat index arbetsmarknad (LMCI) juni kl 16.00

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte i Bryssel kl 15.00

CENTRALBANKER
– ECB: obligationsköp veckodata kl 15.45


 

USA-börsen: I fredags skrev jag: ”Jag tolkar fredagen som ett falskt utbrott men samtidigt en doji som när den passeras indikerar fortsättningen. Strax innan den amerikanska börsöppningen presenteras nya viktiga jobbsiffror där förväntningarna indikerar 190.000 nya jobb.”

Det visade sig bli ungefär 100.000 fler nya jobb utanför jordbrukssektorn i juni än väntat, vilket innebär att de flesta tolkade majsiffran som en anomali och inte en trend. SP500 öppnade med ett positivt gap och en stängning bara någon punkt under den högsta closen någonsin. Stängningen vid 2190,90 motsvarade en uppgång med hela 1,5 procent.

Sedan lågpunkten i samband med brexit har nu indexet stigit med nästan 7 procent och vi har sett fyra gap som inte täppts till vid stängningen på bara 8 börsdagar. Fredagens stängning skedde med minsta möjliga marginal under ATH-nivån och nu blir det spännande att se om vi kommer att få ett utbrott, som är värt att följa eller om det istället blir en säljsignal. Även om nivån nåtts under en negativ divergens har vi ännu inga tecken på att köparna vacklar men som vanligt gäller det att inte låsa fast sig vid en uppfattning utan följa minsta motståndets lag som just nu varit uppåt.

Volymen i fredags var visserligen högre än i torsdags men 2,4 procent under den det dagliga snittet för de senaste månaderna. 82 procent av aktierna i indexet steg under fredagen. Alla sektorer stängde i fredags på plus och bäst gick basråvaror, finans och enegri. VIX (skräckindexet) föll med hela 11 procent till låga 13,2 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2210 och 2050 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar