Spänd väntan på jobbsiffran i em

sammanfattningNEW YORK: ECB HJÄLPTE TILL, MOLNBOLAG DUBBLADES, S&P +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Torsdagens session på de amerikanska börserna präglades av en avvaktande sidledes handel kring nollan inför fredagens jobbrapport.

Uppgifter från ECB gav visst bränsle till indexen samtidigt som Twitter rasade och en börsnykomling rusade.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 18.268. S&P 500 steg 0,1 procent till 2.160. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 5.306.

Omsättningen på NYSE var nästan 31 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 28 procent under 20-dagarssnittet.

”Marknaden drivs av centralbanker. Den här typen av kommentarer är inte avgörande, men eftersom det är så lugnt nu så räcker en nyhet för att lyfta marknaden lite”, sade Michael Antonelli, på Robert W Baird till Bloomberg News.

Ett par timmar in i börshandeln framkom det att det tidigare ryktet om att ECB närmar sig konsensus om gradvisa neddragningar, skulle vara fel och att centralbanken fortfarande är i ackommoderande läge. Det hela gav visst bränsle till indexen, som vände små minusnoteringar till att röra sig mot nollan.

Wal-Mart, världens största livsmedelskedja, spår oförändrad vinst för det kommande året vilket pressade aktien drygt 3 procent. Enligt Bloomberg News kan det hela ha framkallat viss oro hos investerare inför den kommande rapportsäsongen.

I en närliggande bransch backade Yum Brands, som bland annat driver Pizza Hut och Taco Bell, 2 procent.

Restaurangkoncernen hade en något ovanlig förklaring till varför resultatet föll kort om analytikernas förväntningar: bolaget menar att tvisten kring det sydkinesiska havet, där internationella skiljedomstolen dömde till Kinas nackdel i juli, ska ha lett till att kineser surnat till mot västerländska företag i regionen med minskad försäljning som resultat.

Twitter rasade 20 procent på mediauppgifter om att Google inte är intresserade av att lägga bud på mikrobloggen. Apple och Disney uppges inte heller vara intresserade.

Börsnykomlingen Coupa rusade nära 100 procent. Bolaget, som erbjuder en molnbaserad tjänst för att hjälpa bolag att hantera sina kostnader, tog in 133 miljoner dollar i introduktionen. Det initiala börsvärdet var 866 miljoner dollar.

På statistikfronten visade data på fortsatt styrka på arbetsmarknaden, sedan antalet nyanmälda arbetslösa i USA minskade med 5.000 personer under vecka 39, jämfört med föregående vecka. Inför fredagens viktiga sysselsättningsrapport väntas att 172.000 nya jobb skapades i september, upp från 151.000 föregående månad

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 3 punkter högre till 1,73 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Så länge vi inte får en bekräftad negativ candlesticksformation navigerar vi med andra ord för uppgång.”

Torsdagen inleddes upp men redan vid 1461 tog det stopp efter mindre än 15 minuters handel och nivån kom att bli dagshögsta. Klockan 12:30 markerades dagslägsta vid 1453. Gårdagens stängning vid 1458,4 motsvarade en uppgång med 0,4 procent.

Även om kursen stigit med 4 procent sedan föregående signifikanta pivotbotten och det råder en negativ divergens finns det inget som hindrar att kursen fortsätter upp från nuvarande nivå. På ovansidan möter närmaste viktiga motstånd upp vid 1474-1478 samtidigt som de senaste 7 dagarnas uppgång fått stochastics att stiga till extremnivåer. Vad har då hänt historiskt när stochastics noterats på liknande nivå eller högre? De senaste 20 åren har det inträffat vid 105 fall och vid 53 av dessa har kursen stått högre och 52 lägre en vecka senare. Det ger oss ingen vägledning och så är det vilket innebär att det för tillfället är svårt att hitta en bra entré. De senaste tre dagarna har stängt i den övre delen av candlesticksen och vid de 30 fall sedan 2001 som vi sett ett liknande utseende har kursen stått högre en vecka senare.

Volymen igår var den högsta sedan förra fredagen och hela 24 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är nu stigande och positiv vilket i kombination med den ackumulerande breddindikatorn talar för att de stora elefanterna börjar söka sig in för uppgång.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Sagax (extra)

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för september kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– IFS: sista dag för handel på Stockholmsbörsen efter uppköp
– Probi: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 21/10)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Amasten (5:00 kr i pref.aktie kvartalsvis), Balder (5:00 kr kv.vis pref.aktie), Footway (2:00 kr kv.vis i preferensaktie), Hemfosa (2:50 kr kv.vis i preferensaktie), Hemfosa (1:05 kr kv.vis i stamaktie), Husqvarna (1:10 kr, andra del), Prime Living (2:12 kr kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Börserna i Kina har helgstängt

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: industriproduktion augusti kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion augusti kl 8.45
– RGK: utfall statens betalningar september kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion augusti kl 10.30
*** USA: sysselsättning, arbetslöshet september kl 14.30
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat september kl 16.00
– USA: grossistlager augusti kl 16.00
– Kina: valutareserv september

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat köpauktion realobligationer kl 10.07
– Riksbanken: annonserar köpaktioner statsobligationer kl 16.20
– Fed: Loretta Mester, Fed Cleveland, talar kl 18.45
– Fed: vicechef Stanley Fischer talar vid IIF-möte i Washington kl 19.00
– Fed: guvernör Lael Brainard talar vid IIF-möte i Washington kl 22.00

MAKRO ÖVRIGT
– G20: presskonferens kl 14.00
– IMF: IMF/Världsbanken håller årsmöte i Washington
– Kina: helgstängt


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Mycket tyder på att det kommer att bli skvalpigt fram till att placerarkollektivet tolkat in fredagens jobbsiffra. När indexet befinner sig i en tradingrange är det bättre att avvakta tills bilden blir tydligare.”

Torsdagen inleddes med en nedgång men vid 2150 sög köparna upp säljtrycket och kursen tog sig upp mot onsdagens stängning för att sedan skvalpa resten av dagen mellan 2163-2159. Stängningen vid 2160,8 noterades kring samma nivå som onsdagsstängningen.

Det har inte hänt någonting tekniskt de senaste dagarna och som jag påpekat flera gånger är det bättre att sitta på händerna tills bilden blivit tydligare. Dagens jobbsiffra som presenteras kl 14:30 kan bli en trigger för en kommande expansion men om den blir uppåt eller nedåt är det ingen som vet. Studerar vi historien har utbrotten i de flesta fall, efter liknande lågvollalägen, skett i den föregående trendens riktning.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 7 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer blev åter energi och sällanköpsvaror medan hälsovård och telekom gick sämst. Wal-Mart, världens största livsmedelskedja, spår oförändrad vinst för det kommande året vilket pressade aktien drygt 3 procent. Twitter rasade 20 procent på mediauppgifter om att Google inte är intresserade av att lägga bud på mikrobloggen. På statistikfronten visade data på fortsatt styrka på arbetsmarknaden, sedan antalet nyanmälda arbetslösa i USA minskade med 5.000 personer under vecka 39, jämfört med föregående vecka. Inför fredagens viktiga sysselsättningsrapport väntas att 172.000 nya jobb skapades i september, upp från 151.000 föregående månad.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar