Spänd väntan på FED när ÅH utmanas

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Detaljhandelsförsäljningen som presenterades i fredags var sämre än väntat och stämningen bland de amerikanska konsumenterna som Michiganindexet speglar nådde inte heller analytikernas förväntningar. I helgen kom besked att Lawrence Summers, före detta finansminister i USA har dragit tillbaks sin kandidatur till posten som Fedchef. Det spekuleras i att hans tidigare uttalanden om kvinnor kommer att ligga honom i fatet. Nu nämns istället Janet Yellen som favorit till chefsposten.

Det är spänd väntan på beskedet från Fed senare i veckan om hur och när stödköpen ska trappas ner. Som jag nämnt några gånger har Ben Bernanke sedan i maj talat om att en nedtrappning kommer att påbörjas när ekonomin tillåter det och under sommaren har det antytts att återhämtningen går bättre än väntat. Även om de senaste veckornas makrosiffror indikerar något annat kan det bli besvärligt att indikera något annat än en positiv utveckling och för att motverka en avtrappning kan det utlovas fortsatt nollräntepolitik under en utdragen, icke tidsbestämd period. Det blir mycket spännande att se om riskaptiten kvarstår efter denna vecka men en nedtrappning till 75 miljarder dollar per månad torde redan vara inprisat.

Stockholmsbörsen: Som väntat avslutades veckan med stillsam handel. Veckan summerades +1,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 14,6 procent. Efter ett initialt gap ner i fredags pendlade kursen mellan 1262 och 1267 för att stänga veckan på 1266,0 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Det kan bli avvaktande fram till Fedbeskedet senare i veckan även om en viss avtrappning troligen redan handlats in. Beskedet om att Janet Yellen seglat upp som den troligaste efterträdaren till Ben Bernanke har fått dollarn att inleda veckan nedåt vilket borde färga åtminstone inledningen av veckan positivt.

Både i dags-, vecko- och månadsgrafen har vi kraftfulla kursstaplar som inte hotas förrän 1242 i veckografen eller 1172 i månadsgrafen punkteras.

Uppgången under september uppgår nu till 4,2 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till 14,6 procent.

Totalt steg 235 aktier igår medan 229 stängde ner och 49 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Nokia där aktier för 811 miljoner kronor bytte ägare följt av Ericsson B på 805 miljoner kronor därefter hittar vi Fingerprint Cards med totalt 542 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under fredagen Nokia (+1,8%) följt av SCA B (+1,2%) och Securitas B (+0,8%). Sämst gick åter SSAB A (-2,8%), Boliden (-2,0%) följt av Ericsson B (-1,0%).

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i torsags och uppgick till 10,0 miljarder kronor vilket var 5,1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Håll koll på följande tider idag:
– Tokyo- och Mexibobörserna håller stängt idag
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– H&M: presenterar försäljningssiffror för augusti
* ECB: Mario Draghi talar i Berlin kl 10.00
– SEB: sparbarometer kl 11.00
– Frankrike: Köp av 3- och 6-månaders statspapper
– USA: Köp av 3- och 6-månaders statspapper

USA: Även den senaste veckan stängde positivt men det är egentligen först nu som lite tuffare motstånd kring 1700 möter upp. Efter små skvalpiga rörelser stängde indexet på ett svagt plus där köparna strömmade till på slutet. Stängningskursen 1688,1 motsvarade 0,3 procent.

I början på förra veckan skrev jag: ”Om inte utbrottet av 1670 visar sig falskt, förstärks det korta sentimentet. Förutsättningarna för en uppgång upp mot ATH är nu goda”.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen som förändrar ovanstånde bedömning förutom att kraften i uppgången saknas.

Volymen var lägre än i torsdags och hela 21 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som inte stängde på plus i fredags var teknologi som med minsta möjliga marginal slutade på rött. Bästa sektorer blev ickecykliska konsumentprodukter och telekom.

Ingen av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple backade med 1,6 procent till $464,9. Facebook fortsatte torsdagens nedgång och adderade ytterligare -1,0 procent till $44,3. Google föll med måttliga 0,4 procent till $889,1.

Asien: Tokyobörsen håller stängt idag. I sammanställningen av råvaror och valutor ovan kan vi konstatera att den nordamerikanska dollarn faller mot de flesta valutor idag på morgonen. Det är mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna. Överenskommelsen som förhoppningsvis inte blir tillfällig mellan USA och Ryssland att försöka förmå Syrien att lämna över sina kemvapen har fått oljepriset att falla. Det sammantagna valutaindexet för Asien nådde idag ett nytt fyraveckorshögsta. Den japanska yenen nådde imorse den högsta nivån under september.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar