Soon back – lite matteträning

Ber om ursäkt för bristen på inlägg de senaste dagarna. Jag har legat däckad i influensa, men idag har jag lyckats ta mig upp till datorn.

Jag sitter och försöker få fram statistik på skiv- och filmförsäljningen efter Ipred-lagens införande. Siffror som visar på att nedladdningen minskat rejält efter lagens införande får film- och skivindustrin (i alla fall mellanhänderna) att jubla.

Eftersom skadeståndsnivån i Pirate-Bay domen grundade sig på att den musik och film som laddas ner illegalt istället skulle sålts som plastskivor, måste det ju innebära att motsvarande försäljningsökning skett i Sverige efter den nya lagen.

Jag tolkar tystnaden som att det finns en och annan hund begraven. Förmodligen minskar plastskiveförsäljningen fortfarande lika mycket.

Spelbranschen är ett typexempel på hur det går att dra nytta av nedladdningen och skapa något positivt av den. Trots en ökande nedladdning har spelbranschen aldrig gått bättre.

Cornucopia läser jag om Wanja som säger sig inte förstått att det är en skattepliktig förmån att ta med sig sin äkta hälft på affärsresan. I DN kan vi läsa att Wanja behöver åka till den italienska sydkusten en gång om året för att ”följa LO-arbetet” tillsammans med sin man. Hon är ju mer än lovligt dum, inte konstigt att hon inte förstod vad som stod i AMF-avtalen. I Expressen läser vi att Wanja menar att hennes man lika bra kan följa med eftersom hotellet bara har dubbelrum, när reportern konfronterar henne med att hotellet har 15 enkelrum tycker Wanja det är ”konstigt”. Wanja är tydligen inte bara dum, hon ljuger dåligt oxå.

Nedanstående inlägg om har jag klippt in från Johan Ingerös utomordentligt trevliga blogg.

1950-talet: En bonde sålde en säck potatis för tjugo kronor. Produktionskostnaderna var 4/5 av priset. Hur stor var vinsten?

1960-talet: En bonde sålde en säck potatis för tjugo kronor. Produktionskostnaderna var 16 kronor. Var snäll och räkna ut vinsten.

1970-talet: En jordbrukare sålde mängden A potatis för penningmängden B. B är en mängd, som lyder regeln B är en krona. Rita 20 små streck (///////////////////) för att beskriva mängden B, en för varje krona. I den mängd C, som beskriver produktionskostnader borde finnas 16 små sträck (////////////////). Rita nu en bild av gruppen C som är en delmängd av mängden B och uppge mängden D som ger svar på frågan: Hur stor är den mängd som beskriver vinsten?

1980-talet: En jordbrukare säljer en säck potatis för tjugo kronor. Produktionskostnaderna var 4/5 av priset, vilket gör 16 kronor. Vinsten är alltså 1/5 vilket gör 4 kronor. Stryk under ordet potatis, och diskutera det med dina kamrater.

1990-talet: En bonde sålde en säck potatis för tjugo kronor. Produktionskostnaden var 5/4 av priset. Hur många kilo potatis måste bonden uppge att han har sålt för att med hjälp av jordbruksstöd från Bryssel finansiera byggandet av den turistanläggning han uppför i det han påstår vara en potatisåker?

2000-talet: En bonde sålde en säck potatis för 20 kronor. Vem köpte alla dessa kolhydrater för så dyra pengar, trots att Atkin tydligt har påpekat att kolhydrater är livsfarligt?

2010-talet: En bonde sålde en säck potatis för 200 kronor, som raffinerades till 10 liter etanol som i sin tur såldes för 500 kronor. Hur mycket EU-stöd behöver bonden för att kunna tanka sin traktor, som drar 1,5 liter etanol per mil?

2020-talet: När satte vi vår sista potatis?

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar