Stockholmsbörsen 12/6: Det ”positiva” beskedet om ekonomiskt stöd till Spanien följdes idag av ytterligare sänkta kreditbetyg för en drös spanska banker. Den spanska tioårsräntan tog åter fart mot nya rekordnivåer och drog med sig även italienska räntor. Under kvällen tilltog rykten om att det kommer någon form av QE3 och det börjar bli alltmer som talar för att Obama måste få ner arbetslösheten till under 8 procent för att bli omvald och det kan nog ”få kosta en del”.
Inte helt oväntat inleddes Stockholmsbörsen med fallande kurser ner till den stigande stödlinjen jag ”pratade” om igår. Köparna kom så smått tillbaks och lyckades prestera dagshögsta vid 987,50 klockan 10.30. Dagslägsta 976,10 noterades en timme innan stängning vilket fick köparna att repa mod och få till en stängning precis där MA-200 och MA-20 möter upp i 60-minutersdiagrammet. Stängningskursen 987,2 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.
Förra veckan slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket tillsammans med de senaste dagarnas stigande kurser innebär att OMXS30 noteras på precis samma nivå som vid årsskiftet. Gårdagens omsättning uppgick till 9,8 miljarder kronor vilket var 21 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och 13,1 procent lägre än snittet för de senaste fem dagarna. 52 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår vilket är ett tecken på dålig bredd.
Efter en inledande nedgång kom köparna tillbaks och fick till en positiv reversalformation som borde ge bränsle för ett nytt test av primärtrenden och i förlängningen upp mot taket i den fallande medellånga trendkanalen.
Högst omsatta aktier under tisagen blev HM (-0,2%), TeliaSonera (oförändrad) och Eric B (+2,1%).
Bästa sektorer under tisdagen blev teknologi, verkstad och finans.
S&P 500: Det råder osäkerhet på de amerikanska börserna, ingen tvekar väl om det och det syns i prisgrafen via de varannandagsrörelser som är ett tydligt tecken på nervositet. Inför onsdagen pekar visserligen terminerna ner men jag tror köparna kommer tillbaks och att kursen fortsätter att såga sig upp mot i första hand 1336. Om nivån passeras får vi indikationer på en uppgång mot i första hand 1360. Mycket snack om QE3 och sannolikheten ökar för varje mätning där inte Obama får bukt med arbetslöshetssiffrorna, det börjar dock bli bråtton vilket kanske påverkar storleken på stödpaketet. Att det amerikanska budgetunderskottet fördubblats på ett år kan väl inte spela så stor roll…
OMXS30: Igår föll kursen inledningsvis ner mot den kortare stigande stödlinjen som höll och lockade tillbaks köparna. Jag jobbar fortfarande efter att delmålet kring 1010 ska träffas och om det tas ut är 1040 en trolig målkurs. Punkteras istället 941 kommer nedgångstakten med stor sannolikhet att tillta.
Idag rapporterar:
– Clas Ohlson (kl 8.00)Följande utländska bolag rapporterar idag:
– InditexTider som är intressanta idag:
– Japan: maskinorder april kl 1.50
– Frankrike: KPI maj kl 7.30
– Tyskland: KPI (def) maj kl 8.00
– TNS Prospera: inflationsenkät (stora undersökningen) kl 8.00
– TF: konjunkturbarometer 2 kv kl 9.00
– Spanien: KPI (def) maj kl 9.00
– SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 1 kv kl 9.30
– RGK: statsupplåning, prognos och analys kl 9.30
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Italien: KPI (def) maj kl 10.00
– Island: räntebesked kl 10.55
– EMU: industriproduktion april kl 11.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.10
– Polen: KPI maj kl 14.00
– USA: PPI maj kl 14.30
* USA: detaljhandel maj kl 14.30
– USA: lager osålda varor april kl 14.30
– RGK: villkor växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00
USA igår: Efter en trevande inledning igår fick spekulationer om ett nytt stödpaket de amerikanska börserna att stiga allt kraftigare under tisdagen. I ett tal under natten mottisdagen sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, att en ackommoderande penningpolitik är hälsosam och att nedgången i Europa kommer att innebära ”en utmaning för alla”. Enligt honom skulle ytterligare tillgångsköp från Feds sida hjälpa ekonomin på traven. Detaljhandeln i jämförbara butiker steg med 2,0 procent vecka 23 vilket var något mindre än väntat. Importpriserna steg i linje med förväntningarna. Det spelade ingen roll att Fitch sänkte betyget för 18 spanska banker. Bank of Amerika och JP Morgan steg bägge med 2,9 procent och Boeing med 3,5 procent efter att Bershire Hathway gått med på att köpa flygplan från företaget.
S&P 500 inledde ner men redan efter en timmes handel testades dagslägsta 1306 av och sedan var det mestadels uppåt. Stängningen på 1324,2 motsvarade en uppgång med 1,2 procent och den skedde på absolut dagshögsta.
372 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp igår och 126 stängde på minus. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 6,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DJIA avancerade 1,3 procent under 18 procents lägre omsättning än normalt medan Nasdaq Composite noterade en uppgång på 1,2 procent under 8,4 procents lägre omsättning är det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien: Det är små rörelser på de asiatiska börserna idag på morgonen. De senaste timmarna har det varit en viss dragning uppåt.