Placerarkollektivet kan bara fokusera på en sak i taget, det vet vi sedan tidigare. Igår glömdes Grekland och fokus hamnade istället på den ström av bokslut som presenterades. Trots de extremt låga huspriserna i USA och de löjligt låga räntenivåerna fortsätter husmarknaden sin kräftgång. Ben Bernanke sade igår att den amerikanska ekonomin är bräcklig trots vissa tecken på återhämtning. Antalet nyanmälda arbetslösa var någon lägre än väntat.
Efter en skvalpig inledning som redan efter 10 minuter noterade dagslägsta vid 1058,6 steg indexet under större delen av dagen för att i samband med USA-öppningen notera dagshögsta vid 1070,9. Stängningen skedde på 1066,1 som motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Det var åter den högsta stängningskursen i år.
Föregående vecka innebar en uppgång för sjätte veckan i rad och det mesta tyder på att även innevarande vecka kommer att stänga på plus. Uppgången föregående vecka blev 0,8 procent och januari stängde på plus 4,9 procent. Hittills i år är uppgången uppe i 7,9 procent. Det är intressant att Stockholmsbörsen nu utvecklas starkare än Wall Street. 65 procent av de aktier jag dagligen följer steg under torsdagen. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 15,5 miljarder kronor vilket var 28 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Vinnare av ”mina 65 aktier igår”:
Förlorare av mina 65 aktier igår:
S&P 500 jobbar nu med att ta sig igenom den fallande motståndslinjen från 2007. Som vanligt strax innan ett genombrott upplever man allt fler indikationer på att en trendvändning på på gång. Vi ska dock vara medvetna om att kursen kan ta sig förbi nivån och fortsätta ett bra tag till. Jag är dock lite mer försiktig och ser flera tecken på att det istället snart ska komma en vändning nedåt. Bättre att avvakta in i nästa vecka för att se hur mycket bränsle som finns kvar när den positiva månadseffekten börjar klinga av.
Det blir nu spännande att se om det utbrott på OMXS30 som vi bjöds på i onsdags bekräftas eller om det ska visa sig vara falskt. Just nu tycker jag det är svårbedömt och jag väntar några dagar med att ge indikation på min längre karta, som faktiskt fortfarande pekar på att vi ska ner minst en runda till. Inför dagen tror jag det kan bli skvalpigt fram till statistiken i eftermiddag och att alla väntar med spänd förväntan på att USA-börserna skall visa vägen.
Idag rapporterar:
Acando (kl 8.00), Addnode (kl 8.00), Anoto (kl 8.30), Aspiro (kl 8.30), Bilia (kl 12.30), Micro Systemation (kl 8.00), Precise Biometrics (kl 8.00), Prevas (kl 8.30), Sigma (kl 8.30), Volvo (kl 7.30)Idag kommer det en del viktig statistik att hålla koll på:
– Kina: tjänste-PMI januari kl 2.00
– EMU: tjänste-PMI (def) januari kl 9.58
– EMU: detaljhandel december kl 11.00
– Italien: KPI (prel) januari kl 11.00
* USA: sysselsättning januari kl 14.30
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn januari kl 16.00
– USA: industriorder december kl 16.00
Den genomsnittliga räntenivån på på 30-åringen föll till rekordlåga nivåer igår, vilket var hände åtta gånger under 2011. Trots de extremt låga huspriserna och räntenivåerna fortsätter husmarknaden sin kräftgång. Ben Bernanke sade igår att ekonomin är bräcklig trots vissa tecken på återhämtning. Antalet nyanmälda arbetslösa var någon lägre än väntat.
Det var skvalpigt och svårtrejdat på de amerikanska börserna igår. S&P 500-indexet öppnade svagt upp men redan vid den första motståndsnivån tog det stopp. 1329,2 blev torsdagens högsta och därefter kom säljarna tillbaks och vid halvtid noterades 1321,6 som blev dagslägsta. Stängningen vid 1325,5 motsvade en marginell uppgång med 0,1 procent.
Hittills i år har S&P 500 stigit med 5,4 procent och teknikintensiva Nasdaq Composite noterar en uppgång på hela 9,7 procent (placerarkollektivet söker fortfarande risk). S&P 500 har stängt på plus 23 av de senaste 33 dagarna. 343 aktier stängde på plus och 147 på minus under torsdagen. Totalt omsattes 3,8 miljarder aktier vilket var 4 procent lägre än snittet.
Det är små blandade rörelser på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei faller med 0,5 procent. I Australien backar All Ordinaries med 0,3 procent men kinesiska Shanghai går emot och stiger med 1,0 procent.