Skvalpigt och avvaktande så länge rangen är intakt

sammanfattningNEW YORK: SUR MÅNADSSTART MED FLYGBOLAG I BOTTEN, S&P 500 -0,4%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna fortsatte lägre på onsdagen, efter tisdagens kurstapp. Uppgångar i oljepriset gav visst stöd åt energisektorn, men nedgångar inom industri och hälsovård vägde tyngre.

Det breda S&P 500 stängde 0,4 procent lägre på indexnivån 2.060, medan storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average noterades 0,4 procent lägre på 17.699. Tekniktunga Nasdaq Composite backade även det 0,4 procent, här till 4.880.

Omsättningen uppgick till cirka 700 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

På statistikfronten visade data från ADP Employer Services att antalet sysselsatta i USA:s privata sektor ökade med 189.000 personer i mars. Det var den svagaste ökningen sedan januari 2014, och klart mindre är analytikernas prognoser på 225.000 personer, enligt Bloomberg News.

Markits inköpschefsindex för industrin i USA steg vidare till definitiva 55,7 i mars, mot väntade 55,3, samtidigt som ISM-index sjönk till 51,5 samma månad, mot här väntade 52,5.

Inom S&P 500 var energi och telekom de starkaste sektorerna. Kraftiga uppgångar i oljepriset gav stöd åt oljerelaterat, med Schlumberger och Transocean upp 1 respektive 0,3 procent.

Hälsovård och industri gick fortsatt svagt efter tisdagens nedgångar. Även flygbolag backade, med American Airlines och Delta Air Lines 4,4 respektive 3,8 procent lägre efter bland annat sänkta rekommendationer från Deutsche Bank.

Åt motsatt håll gick Hewlett-Packard och Twitter, som stärktes av köprekommendationer från Jeffries. Aktierna steg 0,4 respektive 0,8 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Cykliskt är det goda förutsättningar för att torsdagens lägsta blir en lågpunkt i det jag brukar benämna 15-dagarscykeln, men att det råder en viss osäkerhet i den rådande tradingrangen.”

Onsdagen inleddes med ett negativt gap och ett nedställ ner mot 1655 men det blev lägstanoteringen för igår. Kursen steg fram till lunch då dagshögsta vid 1678 sattes. Därefter var det små rörelser och kursen stängde till slut på 1669,5 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Volymen var något lägre än i tisdags och 3 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev hälsovård och finans. Sämst gick konsumenttjänster och verkstad. Bäst av aktierna på OMXS30 gick Nordea, Electrolux och SEB A. Sämst gick Sandvik, Alfa Laval och MTG B. 301 av aktierna på Nasdaq OMXS stängde på plus medan 263 stängde på rött.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Skärtorsdagen – OBS halvdag på börsen!

STÄMMOR
– SES

BÖRSSTATISTIK
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Savo-Solar: första dag för handel på First North
– Aspiro: sista dag för handel inför avnotering efter uppköp
– Eniro: meddelar preliminärt teckningsresultat i nyemission
– K2A: beräknad första dag för handel för preferensaktien på First North

EXKLUSIVE UTDELNING
– Neste Oil (0:65 eur), Volvo (3:00 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 13.00

MAKROSTATISTIK
– USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: handelsbalans februari kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckostatistik kl 15.45
* USA: industriorder februari kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00

ÖVRIGT

– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

– Finansinspektionen publicerar insynslistan kl 13.00 på Skärtorsdagen

– Finansinspektionen publicerar ingen blankningslista på Skärtorsdagen
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Om det visar sig att köparna kommer tillbaks innan stödlinjen punkterats är det positivt men annars ställer vi hoppet till att 2035 håller.”

Onsdagen inleddes nedåt men vid 2050 lyckades inte säljarna hålla borta köparna längre. Utbud och efterfrågan mötte upp och resten av dagen blev en avslagen tillställning. Kursen pendlade mellan 2062 och 2054. Stängningen vid 2059,7 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent.

Även om den stigande stödlinjen punkterades igår lyckades köparna ta tillbaks mer än hälften av den initiala nedgången och komma tillbaks innan 2045 som var torsdagens lägsta. Det är kanske inte någon klang och jubelföreställning men ändå ett tecken på att köparna inte är uträknade.

Volymen igår var lägre än i tisdags men noterades 13 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under onsdagen blev telekom och energi. Sämst gick hälsovård och cykliska konsumentprodukter. En någon spretig bild.

161 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg igår medan 36§ stängde rött. Monsanto, Kraft Foods och Goldman Sachs lyfte indexet mest medan Wal-Mart, Johnson & Johnson och Pfizer tyngde mest.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med måttliga 0,2 procent till $124,2. Även Google backade med 1,0 procent till $542,6. Twitter fortsatte tisdagens uppgång och steg med 0,8 procent vilket fick aktien att stänga på $50,5 medan den sociala kollegan Facebook backade med 0,7 procent och stängde vid $81,7.

Asien: Det är breda uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen med verkstadsaktier som draglok. Det bredare MSCI Asia Pacific Index noterar när detta skrivs för en uppgång med 0,7 procent. I Japan stiger hälsovård men agerade sänke på USA-börsen igår, det blir spännande att följa om det blir en sektorrotation.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar