Skräckindex på väg att bryta upp

sammanfattningNEW YORK: GREKLAND DROG NED HUMÖRET, S&P500 -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna pendlade kring nollstrecket under torsdagen, i spåren av grekisk osäkerhet. På aktiefront avancerade mediekonglomeratet IAC sedan bolaget meddelat planer på att knoppa av sin dejtingverksamhet.

Dow Jones Industrial Average noterades ned 0,4 procent till indexnivån 17.893. Det bredare S&P 500 backade i stället 0,3 procent till nivån 2.102. Det tekniktunga Nasdaq Composite tappade till 5.112 efter en nedgång på 0,2 procent.

Omsättningen uppgick till 745 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,6 miljarder på Nasdaq.

Greklands förhandlingar med kreditgivarna har dragits i långbänk och parterna har ännu inte kunnat enas. Diskussionerna har dock tid till på tisdag att hitta en lösning. Det sade Litauens president Dalia Grybauskaite till journalister när hon anlände till EU-toppmötet på torsdagen.

På bolagsfront backade Netflix 2,1 procent. Société Générale drog ned sin rekommendation från köp till sälj.

Mediekonglomeratet IAC meddelade att det planerar att börsnotera Match Group som bedriver internetdejtingverksamhet. Match Group äger i sin tur bland annat Tinder och Match.com. IAC klättrade 5,1 procent.

Bland storbolagen i Dow Jones Industrial Average parkerade Caterpillar på jumboplatsen med en nedgång på 1,6 procent.

Hälsoförsäkringsbolaget Aetna håller på att förbereda ett bud på Humana enligt Bloomberg News. Nyheten fick Humana att stärkas 7,1 procent, medan Aetna steg 4 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation stärktes 4 punkter till 2,40 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Om det visar sig att gårdagens högsta blir en topp i treveckorscykeln placerar jag det i den negativa vågskålen. Om man inte redan sitter i position kan det vara ett bra läge att ta position idag eller imorgon.”

Torsdagen inleddes med en nedgång med 0,9 procent och det skulle ta fram till lunch innan gapet täppts till. Gårdagens högsta blev 1613 och lägsta 1595 innan stängningen vid 1601,1 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Det var ingen lätt dag att trejda men lärorik.

Igår skrev jag: ”Onsdagens bearish engulfing är både en fortsättningsformation för nedgång och en omslagsformation, beroende på var den effektueras.” Torsdgens stängning i den nedre delen av kursstapeln och punktering av pattern gapet mellan måndagen och tisdagen innebär att fortsättningsformationen för nedgång bekräftats. Nu testas 1600-1596 och därefter gapet ner mot 1561.

Om det visar sig att onsdagens högsta blir en topp i treveckorscykeln är den extremt vänsterställd vilket tyder på avtagande riskaptit och det kommer bli mycket spännande att följa den fortsatta utvecklingen.
Gårdagens volym var den lägsta hittills i veckan och 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev basråvaror och kraftbolag. Sämst gick konsumenttjänster och telekom.

Högst omsatta aktier blev HM B, Eric B och SEB A. 272 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan 288 stängde rött.

Assa lyfte OMXS30-indexet mest medan HM och Elux tyngde mest.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– PA Resources (kl 8.00)

FIRST NORTH
– Jays

STÄMMOR
– Challenger Mobile, Forestlight Entertainment

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i maj i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aerocrine: förlängd anmälningstid i Circassias bud avslutas
– Capio: anmälningstid avslutas för allmänheten inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 29/6 för institutioner)
– Hyresfastighetsfonden Management: sista dag för handel på NGM MTF inför avnotering
– NSP Holding: förlängd anmälningstid i Danske Koncepts bud avslutas

MAKROSTATISTIK
* Japan: arbetslöshet, KPI, hushållskonsumtion maj kl 1.30
– Tyskland: importpriser maj kl 8.00
* Frankrike: hushållens förväntningar juni kl 8.45
– SCB: handelsbalans maj kl 9.30
– SCB: hushållsutlåning maj kl 9.30
– SCB: detaljhandel maj kl 9.30
– EMU: penningmängden, M3, maj kl 10.00
* USA: Michigan-index (def) juni kl 16.00

POLITIK
– EU-toppmöte: EU-ledarna träffas i Bryssel

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Även om den underliggande tonen är fortsatt positiv ska vi vara beredda på fortsatt tvära kast och ”varannandagsrörelser” så länge tradingrangen mellan 2040 och 2135 är intakt.”

Under gårdagens första timme markerades 2116 på ovansidan och 2108 på nedsidan. Två timmar innan stängning punkterades golvet i den första timmens box och kursen fortsatte ner och stängde på dagslägsta 2102,3 som motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Efter vändningen kring taket i den rådande tradingrangen har nu kursen åter punkterat de korta medelvärdena och noteras nu kring 2100-nivån som utgör sentimentsnivån för de senaste två veckorna.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Endast 123 aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 360 stängde rött igår. Bästa sektorer igår och de enda som lyckades stänga på plus var defensiva hälsovård och telekom. Sämst gick basråvaror och energi.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska bilden sedan igår. Som jag påpekat en längre tid ska vi fortsatt vara beredda på tvära kast när någon av begränsningarna i den rådande tradingrangen mellan 2135 och 2040 närmar sig.

Asien: Det är mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. De svåröverskådliga smittoeffekterna för vad en Grexit kommer att innebära ligger för tillfället som en våt filt över börserna. Även igår bröt förhandlingarna ihop då landet vägrar gå med på en höjning av momsen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar