Ska vi ställa oss framför det skenande tåget eller åka med?

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg på fredagen, efter att eurogruppen enats om att ge Grekland förlängt stödlån mot vissa krav. Beskedet tog S&P 500 och Dow Jones till nya rekordnivåer. Dessutom fanns stark amerikansk industridata att glädjas åt.

”Vi slipper att ha den här osäkerheten hängandes över oss under helgen. Det här var ett hinder mindre för tillväxten och för bolagens vinster”, sade Bill Schultz, chefsinvesterare på McQueen, Ball & Associates, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average steg 0,9 procent till indexnivån 18.141, samtidigt som det bredare S&P 500 avancerade 0,6 procent till 2.110. Även tekniktunga Nasdaq Composite gick upp 0,6 procent till 4.956.

Omsättningen uppgick till 760 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Efter spekulationer under kvällen, som höjde USA-börserna, bekräftade eurogruppen strax före niotiden att finansministrarna enats om att ge Grekland en förlängning av sitt stödlån med fyra månader. Dock måste Grekland presentera en lista tills på måndag över åtgärder som regeringen tänker ta för att stärka landets ekonomi. Om trojkan godkänner dessa kommer eurogruppen ge ett definitivt godkännande på tisdag.

Från den amerikanska makroagendan fanns Markits snabbestimat över inköpschefsindex för tillverkningsindustrin som steg till 54,3 i februari från 53,9 föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognossammanställning räknade analytikerna med ett index på 53,6.

Oljan tappade mark på fredagskvällen och var på minusnivåer vid golvhandelns stängning i New York. Statistik från oljeservicebolaget Baker Hughes visade att antalet aktiva riggar fortsatte att sjunka i USA under veckan.

Under den inledande handeln var endast ett fåtal aktier i Dow Jones på plus, men vid stängning var situationen den motsatta. Allra starkast var flygplanstillverkaren Boeing som gick upp runt 3 procent, följt av hälsoförsäkringsbolaget United Health som steg 2,4 procent.

Johnson & Johnson och Procter & Gamble höll sig i bottenskiktet på minus 0,4-0,5 procent.

Läkemedelsbolaget Salix steg 4,7 procent till 158 dollar sedan CNBC rapporterat att Valeant rycker allt närmare ett bud på bolaget. Enligt tv-kanalen kan priset hamna på 160 dollar per aktie.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt till 2,12 procent.
Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om det kan ta tid är det enda vi kan göra att invänta en rekyl och agera på en fortsättningsformation. Något annat än köp för uppgång är inte aktuellt. I fredags påpekade jag att första motståndet mötte vid 1664 och därefter är det relativt fritt upp mot 1700.”

För sjätte veckan rad bjöds vi på ytterligare en plusvecka, denna gång med 1,4 procent, vilket skickade upp index till ett nytt ATH 1664,3 och en uppgång sedan årsskiftet med hela 13,6 procent.

Volymen i fredags var lägre än i torsdags men trots det i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under veckan blev konsumenttjänster, verkstad och finans. Sämst gick konsumentprodukter och telekom.

Under större delen av veckan har det varit bra bredd i samband med uppgångarna men i fredags var det dock mindre än hälften av aktierna som lyfte börsen. SSAB A och MTG har med uppgångar på 5,7 respektive 5,2 procent agerat draglok medan AstraZeneca och Swedish Match har sänkt OMXS30 med nedgångar på 3,3 respektive 3,1 procent.

Högst omsatta aktier i fredags blev Nordea, HM B och Ericsson B.

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

FIRST NORTH
– D Carnegie (kl 8.30), Aqeri, Bimobject (ändrat datum från 26/2), Invisio

AKTIETORGET
– Amhult 2, Clinical Laserthermia Systems, Conpharm, Medirox, Parans Solar Lightning, Xtranet

ÖVRIGA NORDEN
– Archer

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– HSBC (kl 9.15), BHP Billiton (kl 22.30)

STÄMMOR
– Kone

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– D Carnegie: webbsänd rapportpresentation kl 13.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Emotra: första dag för handel efter split 2:1

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt i Kina

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: IFO-index februari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: försäljning befintliga bostäder januari kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: För två veckor sedan skrev jag: ”Tar sig MACD upp genom nollan stärker det sentimentet och skapar bra förutsättningar för en tilltagande trendstyrka. En dagsstängning ovanför 2065 indikerar att ett utbrott av även 2094 och en uppgång mot i första hand 2140 kan vara inledd.”

För en vecka sedan skrev jag: ”Sedan den positiva fortsättningsformationen den 2/2 har jag varit positivt inställd till indexet och är så fortfarande. Om 2100 tas ut får vi indikation om fortsatta uppgångar men om 2094 punkteras med kraft när veckan inleds ska vi vara beredda på en köpvärd rekyl.”

Indexet var nere och testade av 2085 i fredags inför grekbeskedet som stärkte riskaptiten hos placerarkollektivet. Veckan som helhet stängde på ett plus på 0,6 procent och med en ny ATH-stängning på 2110,3. Efter tre veckors uppgång noterar nu det breda SP500-indexet en uppgång sedan årsskiftet på 2,5 procent.

Volymen har fram till i fredags varit betydligt lägre än snittet men fredagen innebar den högsta volymen sedan den 3/2 och 9 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus i fredags. Bäst gick hälsovård och verkstad. Det har varit lite si och så med bredden under den avvaktande inledningen av veckan och även om den blev något bättre i fredags var det 372 aktier som steg och 119 som backade på indexet.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 0,8 procent till $129,5. Googles uppgång från i torsdags stannade av och aktien föll med 0,7 procent för att stänga vid $538,9. Twitter fortsatte upp med 0,8 procent vilket fick aktien att stänga på $49,1 och den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med ytterligare 0,6 procent och en stängning vid $79,9.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar