Shortsqueeze när 1400 togs ut men håller nivån för återtest?

sammanfattningNEW YORK: SMÅ FÖRÄNDRINGAR, NASDAQ STARKAST, S&P 0,0%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna avslutade tisdagen oförändrat efter en positiv inledning, med Nasdaq snäppet bättre. Flera hälsovårdsbolag stack ut på plussidan, efter överraskande bra rapporter.

Dow Jones Industrial Average och S&P 500 stängde båda oförändrat vid nivåerna 18.532 respektive 2.182. Nasdaq steg 0,2 procent till 5.225.

På New York-börsen omsattes omkring 564 miljoner aktier, och på Nasdaq omsattes drygt 356 miljoner aktier.

Valeant Pharmaceuticals rusade drygt 25 procent efter att bolaget hållit fast vid sin vinstprognos från tidigare i år, även om det kvartal som rapporterades på tisdagen inte visade på ökad förlust.

Endo International hoppade nära 22 procent efter att kvartalsrapporten visat att bolaget vänt från förlust till vinst.

Hälsovårdsutrustningsbolaget Nevro redovisade förlust, som dock bara var en fjärdedel så stor som förlusten andra kvartalet förra året. Bolagets omsättning ökade markant. Aktien avancerade nära 17 procent.

Bristol-Myers, som tappade ungefär 20 procent i värde sedan nyheten om misslyckade testresultat i slutet av förra veckan, hämtade igen cirka 2,2 procent.

Att US Steel ska ta in nytt kapital tillkännagavs på måndagen, och detaljer om transaktionen väntas efter börsstängning. I väntan tappade US Steels aktie 6 procent.

Microchip Technology överträffade förväntningarna med bolagets rapport, och prognostiserade motsvarande eller bättre siffror för nästkommande kvartal. Microchip-aktien steg 7 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 5 punkter lägre vid 1,54 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Nu utmanas primärtrenden och zonen med svansarna upp mot 1397 som testades flitigt för någon vecka sedan. Utbrott från lågvollalägen brukar vara värda att följa och om 1397 tas ut blir det spännande att se om det finns muskler att ta indexet upp för att testa av 1432.”

Tisdagen inleddes trevande men som jag påpekade i ETP-Direkt var det positivt att indexet så snabbt hämtade kraft och knackade på för att ta ut öppningen. När måndagens högsta togs ut blev det fritt upp till 1397-nivån som när den passerades skapade ångest hos de som var positionerade för nedgång. I takt med att psykoligiska nivåer togs ut och stoppar löste drevs kursen upp till den högsta stängningen på 75 handelsdagar. Stängningen vid 1411,4 och en uppgång med 1,8 procent var den enskilt största på två månader.

Gårdagens kursstapel utvecklades till en imponerande grön marubozu som stängde ovanför den viktiga 1400-nivån men samtidigt en bra bit över det övre bollingerbandet, vilket skapar en viss spänning. Om inte utbrottet fallerar idag eller imorgon (ju längre det håller desto mer krävs vid en punktering för att eliminera den positiva impulsen) har vi fått en ny positiv pusselbit för startskottet av en långsiktigt positiv trendfas.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 13 procent under det procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg endast 63 procent igår. Bästa sektorer blev konsumentreladerade medan defensiva kraftbolag var den enda sektor som stängde på minus. Verkstadsbolagen och HM som väger tungt på indexet hjälpte naturligtvis till att påverka indexet positivt. Av den totala uppgången med 25,7 punkter bidrog dessa sju aktier med 15 punkter: HM, Nordea, Atco, SHB, Swedbank, SEB och Volvo (det gäller att hålla koll på bredden när optimismen börjar bli stor).


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Softronic (kl 8.00), Episurf Medical (kl 8.30), Semafo

FIRST NORTH
– Leo Vegas (kl 8.00)

ÖVRIGA NORDEN
– Sparebank 1 Sr-Bank (kl 7.30), Novozymes (kl 8.00), TDC (kl 8.00), Sampo (kl 8.30-9.00), G4S

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Aurubis (kl 7.00), Adecco, Bilfinger Berger, Salzgitter

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Softronic: pressträff kl 9.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Autoliv (0:58 usd för tredje kvartalet), Statoil (0:2201 usd)

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder juni kl 1.50
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– Frankrike: industriproduktion juni kl 8.45
– Danmark: KPI juli kl 9.00
– SCB: industriproduktion juni kl 9.30
– SCB: industriorder juni kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion juni kl 9.30
– SCB: restaurangindex juni kl 9.30
– Norge: KPI juli kl 10.00
– USA: JOLTS, lediga jobb mm juni kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
– Nya Zeeland: RBNZ meddelar räntebesked kl 23.00

MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Vi ser för tillfället en uppladdningsfas och ett extremt lågvollaläge. Den senaste bekräftade signalen var positiv men när vi senast hade ett liknande läge för ett par år sedan blev det startskottet på en nedgång.”

Tisdagen inleddes upp för att markera ett nytt ATH vid 2188 innan indexet föll för att testa av måndagens lägsta. Stängningen vid 2181,7 motsvarade en marginell uppgång med 0,04 procent.

De två senaste dagarnas kursstaplar har varit betydligt mindre än snittet för den senaste månaden och gårdagens candle hade dessutom tydliga svansar både på ovan- och nedsidan. Cykelanalysen visar på ett extremt högerställt utseende (god riskaptit) men samtidigt råder det negativ divergens mot de högt noterade momentumindikatorerna kring taket i den stigande kilen. Det är absolut inte läge att börja navigera för någon längre tids nedgång men tajmingen är inte bra när nya positioner måste jagas. Jag vill dock vara tydlig med att ett utbrott kan leda till en ny impuls och ytterligare uppgångar vilket är det mest troliga om tisdagens högsta tas ut idag, på samma sätt som chansen för en rekyl ökar om 2178 punkteras.

Volymen igår var lägre än i måndags och hela 27 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast hälften av aktierna i indexet har noterat uppgångar de senaste två dagarna. Bästa sektorer blev ickecykliska konsumentprodukter och defensiva telekom. Sämst gick cykliska konsumentprodukter.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar