Shark 32:a där riktningen på utbrottet blir värt att följa

sammanfattningNEW YORK: UPPGÅNGEN FORTSÄTTER, SÄNKET VALEANT UPP, S&P +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street stängde måndagshandeln lätt på plus, vilket betyder att en sjätte uppgångsvecka hade inletts.

De stigande börskurserna har fått volatilitetsindex, VIX, att backa till den lägsta nivån på sju månader, bara förra veckan föll VIX 15 procent.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 17.624. S&P 500 ökade 0,1 procent till 2.051, vilket betyder att den sjätte uppgångsveckan hade inletts. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,3 procent till 4.808.

Omkring 370 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.600 miljoner aktier omsatts.

”Vi har en otrolig månad i ryggen, varför jag tror att marknaden behöver konsolidera lite. Trots att vi gått upp så mycket är vi i princip på oförändrat sedan årsskiftet”, sade Michael James, chef över aktiehandeln vid Wedbush Securities i Los Angeles, till Bloomberg News.

Den senaste tidens vinnare energi och bankrelaterat startade veckan i rött, vilket vägde på S&P500-index. Bland enskilda namn backade Chevron dryga procenten, trots uppgång i WTI-oljan, och Warren Buffett-ägda energibolaget Kinder Morgan på minus 2 procent.

En större rörelse stod Valeant för som efter en volatil session stängde på plus 7 procent efter förra veckans ras på 60 procent. Vd:n Michael Pearson får gå, var beskedet på måndagen. Någon ny högsta chef presenterades inte men storägaren Bill Ackman tar en plats i styrelsen.

Bland de större teknikbolagen hade Apple ögonen på sig efter att teknikjätten på ett event presenterat en ny mindre Iphone samt en Ipad. Nyheterna togs emot med en gäspning av marknaden, aktien stängde kring oförändrat vilket motsvarade öppningskursen.

Vidare rusade Valeant drygt 7 procent, efter förra veckans ras på 60 procent. Vd:n Michael Pearson får gå, var beskedet på måndagen. Någon ny högsta chef presenterades inte men storägaren Bill Ackman tar en plats i styrelsen.

En ännu större uppgång visade Valspar, tillverkare av målarfärg, sedan aktien rusat 24 procent. Sherwin-Williams har kommit överens om att köpa konkurrenten för omkring 9,3 miljarder dollar och skapar därmed världens största färgbolag.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 4 punkter till 1,91 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Den gångna veckan avslutades med en turtle soup för uppgång som dock inte bekräftades i fredags. Om torsdagens lägsta punkteras och inte snabbt återtas är det angeläget att nivån kring 1340 håller för att inte den långsiktiga nedtrenden ska förstärkas.”

Måndagen inleddes nedåt och markerade första timmen 1376 på nedsidan och vid klockan 11 sattes dagshögsta vid 1392. Stängningen vid 1377,6 motsvarade en nedgång med 1,0 procent.

De tre senaste dagarna har utvecklats till en Shark 32 som Thomas Bulkowski benämner en ”dubbel inside day”. Det är inte ovanligt att en Shark 32:a leder till en tilltagande rörelse men det vi inte vet är åt vilket håll. Det vi däremot med stor sannolikhet vet är att det är en god idé att ta position i riktning med utbrottet från högsta eller lägsta nivån för, i detta fallet, torsdagens candlestick.

Volymen igår var lägre än de avslutande dagarna förra veckan och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Kursen noteras fortfarande under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Arc Aroma Pure

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– 888, Exone (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Aptahem (extra), Arcam, Cargotec, Dignitana, HIQ, Orion, SEB, SRV, Tieto, Valmet

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Remium håller kapitalmarknadsdag med bl a Sintercast. Stillfront, Sportamore, Cherry, Mr Green och Catena Media kl 9.00-16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Humana: första handelsdag på Nasdaq Stockholm
– Karo Bio: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Xintela: första handelsdag på First North

KAPITALMARKNADSDAG
– Zalando

EXKLUSIVE UTDELNING
– Biogaia (första dag för handel i Biogaias aktier utan rätt till utdelning av aktier i IBT), Caverion (0:28 eur), Kemira (0:53 eur), Metso (1:05 eur)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) mars kl 3.00
– Frankrike: Markit industri-PMI (prel) mars kl 9.00
– Tyskland: Markit industr-PMI (prel) mars kl 9.30
– EMU: Markit industri-PMI (prel) mars kl 10.00
* Tyskland: IFO-index mars kl 10.00
* Storbritannien: PPI februari kl 10.30
– Storbritannien: ONS husprisindex januari kl 10.30
* Tyskland: ZEW-index mars kl 11.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 12.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 13.55
– USA: FHFA husprisindex januari kl 14.00

POLITIK
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson besvarar interpellationer
– USA: primärval i Arizona, Utah

CENTRALBANKER
– Riksbanken: redogörelse för penningpolitiken 2015 kl 9.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– Fed: Charles Evans, Chicago Fed, talar kl 18.30

MAKRO ÖVRIGT
– Storbritannien: KPI februari kl 10.30

ÖVRIGT
– USA ställde om till sommartid 13/3, en timme mindre tidskillnad mot Europa fram till 26/3 (Sverige ställer om klockan 27/3)


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Mycket talar dock för att vi kommer att få se en rekyl inledas inom kort men cykelanalyser fungerar inte så bra när optimismen är alltför utbredd.”

Veckan inleddes skvalpigt och kursen pendlade under måndagen mellan 2043 och 2054 för att till slut stänga vid 2051,6 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Under mars månad har 14 av de 15 börsdagarna stängt i den övre delen av candlesticksen och kursen fortsätter upp även om det nu börjar se något mer ansträngt ut. Dels börjar vi se mindre kursstaplar och det råder en alltmer utbredd negativ volymbalans samtidigt som allt viktare motstånd närmar sig.

Volymen igår var den lägsta sedan förra tisdagen och var hela 31 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit upp- och nedgångar i ungefär hälften av fallen. Det är cykliskt ungefär 70 procents chans att vi kommer få en lågpunkt innan den 12
april men både mars och april har historiskt varit ganska bra månader. Även månadsskiftet mellan mars och april har historiskt varit bra, men det är absolut ingen garanti för att det kommer att bli så framöver.

Bästa sektorer igår var kontradefensiva hälsovård och sämst gick energi och basråvaror.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar