Shark 32:a

sammanfattningNEW YORK: INDUSTRI OCH RÅVAROR VINNARE AV SVAG DOLLAR, S&P+0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street avslutade onsdagen på dagshögsta, och stängde lätt på plus. En försvagad dollar gav medvind åt industri- och råvarubolag.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,4 procent till 18.005, och S&P 500 steg 0,3 procent till 2.119. Nasdaqs kompositindex var upp med samma procent till 4.975.

Bolag som gynnas av en försvagad dollar tillhörde onsdagens vinnare, med råvaru- och industribolag i täten. Caterpillar klättrade 1,7 procent, och Freeport McMoran steg nästan 3 procent.

”Att dollarn sjönk till lägstanivåer på en månad gav lyft. En försvagad dollar förväntas öka amerikanska företags intäkter, efter att en förstärkt dollar under de senaste kvartalen har dragit ner på speciellt exportbolagens intäkter”, sade John Conlon, på Peoples United Wealth Management, till Reuters.

Bland aktier som däremot backade var Abbvie. Bolaget var ned 2 procent, sedan Morgan Stanley nedgraderat specialistläkemedelsbolagets aktie. En oro över hård konkurrens för bolagets preparat Humira låg bland annat bakom nedgraderingen.

Desto bättre gick det för Lululemon, som steg nära 5 efter att ha fallit i förhandeln. Yoga-klädbolaget rapporterade om lägre vinster och gav en prognos för andra kvartalet som var betydligt under analytikers förväntningar. Men förbättrade bruttomarginaler bidrog till en positiv utveckling för aktien, sade Howard Tubin på Guggenheim Securities till CNBC News.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 2 punkter till 1,70 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens gröna opening marubozu var den kraftfullaste gröna kursstapeln sedan den 24 maj. Det vi ska ha i åtanke är att den trots storleken ändå omfamnas helt av fredagens negativa reversal.”

Gårdagen öppnade nedåt men redan i öppningen testades 1359-nivån av och nivån höll även vid testet under eftermiddagen. OMXS30 stängde igår vid 1361,5 vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Jag har länge pratat om att det råder osäkerhet och att vi har ett antal konsolideringar innanför varandra, lite som ryska gummor. Gårdagens högsta och lägsta omsluts, precis som tisdagens av fredagens, helt av föregående dags högsta och lägsta. Detta utseende kallas för en Shark 32:a och utbrott från detta utseende brukar bli kraftfullt. Det skolboken dock säger oss är att vi inte ska någon uppfattning åt vilket håll utan avvakta tills utbrottet sker.

Volymen igår var lägre än i tisdags och hela 32 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månader. Totalt var det bara 41 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg igår och sedan årsskiftet är det 44 procent som noteras högre. Bästa sektorer igår blev oljebolag och basråvaror. Sämst gick tekniktbolag och telekom.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Systemair (kl 8.00)

STÄMMOR
– Anoto (ändrat datum från 19/5), Aptahem (ändrat datum från 25/5), Delta Minerals, East Cap Explorer (ändrat datum), Etrion, Marine Harvest, Net Gaming, Wifog

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– East Cap Explorer: seminarium inför stämma, med experter inom fastigheter och Baltikum kl 13.00-14.30

BÖRSSTATISTIK
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för maj kl 8.45

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bonava: första dag för handel på Nasdaq Stockholm (avknoppat från NCC)
– Castellum: anmälningstid i nyemission avslutas
– DBP: meddelar preliminärt utfall i nyemission
– Euris: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Lauritz.com: första dag för handel på First North
– Piezo Motor: första dag för handel på First North
– The Marketing Group: första dag för handel på First North (ändrat från 8/6)

KAPITALMARKNADSDAG
– Elekta: i Stockholm kl 13.30-16.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– K2A (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Lucent Oil (0:60 kr), Tobin Properties (5:75 kr i preferensaktie)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Kinabörserna stängda pga Tuen Ng Festival

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: RICS husprisindex maj kl 1.01
– Japan: maskinorder april kl 1.50
– Kina: KPI, PPI maj kl 3.30
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– Nederländerna: KPI maj kl 6.30
– Estland: BNP (def) 1 kv kl 7.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans april kl 8.00
– Tyskland: arbetskraftskostnader 1 kv kl 8.00
– SCB: hushållskonsumtion april kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet april kl 9.30
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: grossistlager april kl 16.00

CENTRALBANKER
– EMU: Mario Draghi talar vid ekonomiskt forum i Bryssel kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturbarometer 2 kv kl 7.00


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens shooting star var den första negativa reversalstapeln sedan den 23 maj men samtidigt skedde stängningen över apriltoppen. vi ska inte utesluta ett test av ATH-nivån vid 2135 då det med stor sannolikhet kommer att trigga köparna om 2119 tas ut, även om mycket talar för att en rekyl närmar sig.”

Onsdagen inleddes med en uppgång upp mot 2120-nivån som testades ytterligare ett par gånger någon timme innan stängningen som skedde vid 2119,1 och motsvarade en uppgång med 0,3 procent. Det var den högsta dagsstängningen på 222 börsdagar och nu utmanas ATH-området för första gången på ett år.

Det är inte mer än ungefär två veckor sedan som SP500 noterades på minus för året och därefter har makrosiffror, sysselsättningssiffror generellt kommit in sämre än väntat. Sedan den 19 maj har bara 3 av de 14 dagsstaplarna stängt i den nedre delen. Nu blir det spännande att se var nästa topp noteras och om den pågående cykeln blir höger- eller vänsterställd.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst utvecklades basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter.

Bästa sektorer igår blev åter energi och defensiva telekom. Sämst gick hälsovård och basråvaror. 67 procent av de aktier jag följer steg.

Volymen igår var den lägstasedan den 26 maj och 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX föll med marginella 0,4 procent till 14,0 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2205 och 2035 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras hos SP500 innebär att det är mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar