Säljarna är inte uträknade – håll koll på 1086

Stockholmsbörsen: Efter att ha varit översålt i det korta perspektivet vände igår Stockholmsbörsen upp och riskaptiten tilltog i spåren på bättre inköpschefsindex än väntat från USA. Stresstesten av de spanska bankerna utföll enligt planerna (var det någon som inte trodde att det skulle bli resultatet…). Verkstadsaktierna tillhörde vinnarna medan H&M och Astra tillhörde undantagen.

Som jag skrev igår förväntade jag mig en initial nedgång men att den skulle tas ut och ersättas av en uppgång. OMX-indexet agerade precis enligt skolboken. Uppgången fortsatte med några mindre pausformationer hela dagen och stängde nära dagshögsta på 1085,1 vilket motsvarade en uppgång med 1,2 procent.

Summerar vi september månad kan vi trots allt konstatera en uppgång med 2,7 procent trots att den senaste veckan stängde på minus 2,5 procent.

Både i månadsgrafen och veckografen har vi nu fått negativa omslagsformationerhar de två senaste månaderna stängt svagt i den nedre halvan av kursstapeln.

Gårdagens omsättning var den lägsta sedan den 17 september och 1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 9,4 miljarder kronor.

Med förra veckans nedgång på 2,5 procent noterar nu OMXS30 en uppgång på 9,8 procent hittills i år.

Bästa sektorer igår blev bildelar, verkstad och oljebolag. Sämst gick kontradefensiva livsmedel och detaljhandeln tyngd av H&M.

Av de 62 aktier jag dagligen går igenom steg 50, 9 stängde på minus och 3 stängde på samma nivå som i fredags.

Bäst gick Alliance Oil som steg med 5,3 procent följt av Elekta och Autoliv som steg 4,7 respektive 3,8 procent. Sämst utveckling stod Africa Oil och AstraZeneca som föll 1,2 respektive 1,0 procent.

Högst omsatta aktier under måndagen var HM B 735 Mkr (-0,3%), AstraZeneca 610 Mkr (-1,0%) följt av Volvo B 564 Mkr (+1,7%)

S&P 500: Efter en initial uppgång med 1,2 procent avtog riskaptiten strax efter att förra veckans marubozulinje  återtagits. Istället fick vi en svans på ovansidan och den korta sentimentsnivån fortsätter att utmanas.

OMXS30: Efter att ha varit kraftigt, kortsiktigt översålt kom köparna tillbaks men lyckades inte ta ut det punkterade gapstödet vid 1086. Vi ska vara beredda på fortsatt skvalpiga rörelser och tvära kast när stöd- och motståndsområdena kring 1119 och 1029 närmar sig. Närmast på nedsidan möter nu golvet i den stigande kanalen upp kring 1060.

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: Håller stängt
* Australien: räntebesked kl 6.30 (sänker styrräntan)
– Storbritannien: Nationwide huspriser september kl 8.00
– Riksbanken: publicerar företagsintervjuer kl 9.30
– Swedbank: Östersjörapport kl 9.30
– Danske Bank: konjunkturprognos kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– EMU: PPI augusti kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Årets sista kvartal inleddes med stigande kurser efter bättre inköpschefindex än väntat vilket var första gången på tre månader. Enligt det tal Ben Bernanke höll igår kväll har risken för en amerikansk recession minskats men uppgångarna mattades trots det av. Han ägnade en stor del av sitt tal till att försvara uppköpen av statspapper och att den ekonomiska återhämtningen till stor del hänger på just stimulanser. Apple agerade åter sänke på Nasdaq-börsen där Microsoft och Facebook steg. Bäst av de amerikanska börsindexen gick DJIA med en uppgång på 0,6 procent. Teknikintensiva Nasdaq gick sämst med en nedgång på 0,2 procent. Nasdaq 100 har nu stängt på minus 7 av de 8 senaste dagarna.

Efter en initial uppgång på 1,2 procent toppade S&P500-indexet efter en halvtimmes handel kring 1457. Därefter var det en svag nedgång till halvtid då nedgångstakten tilltog. Stängningen på 1444,5 motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

September månad blev den fjärde månaden i rad med stigande kurser. Slutnoteringen skedde precis på samma nivå som högsta noteringen 2008. Det är nu inte mer än 9 procent kvar till ATH från november 2007. Jag nämnde i fredags att det kunde bli tufft att passera marubozulinjen vid 1448 och kursen misslyckades även igår att hålla sig kvar ovanför nivån. 

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier igår vilket var högre än i fredags och 3,4 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: De kinesiska börserna håller stängt även idag. Det är mestadels små uppgångar på börserna där den australiska börsen stiger med 1,0 procent efter beskedet att styrräntan sänks. Japanska Nikkei backar med 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar