Säljarna är inte uträknade även om veckan inleder uppåt

Oron för den kinesiska konjunkturen präglade större delen av veckan. Som jag brukar säga: ”placerarkollektivet klarar bara ett elände åt gången” och det tycker stämmer bra in på den senaste tiden. När grekfrossan bedarrat flyttas fokus mot Kina, även om både Japan och Portugal borde oroa mer på kort sikt.

Efter en inledande uppgång i fredags där kursen nådde 1085 klockan 10.00 (och vissa säger att teknisk analys inte fungerar…). Säljarna kom tillbaks och lyckades pressa ner kursen till dagslägsta 1068 efter lunch. Köparna kom tillbaks efter ett nytt test av stödnivån men veckan avslutades med ett kraftfullt rally. Kursen steg 1,5 procent på bara några timmar. Stängningskursen blev 1084,2 vilket motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Trots fredagens rallyliknande avslutning stängde förra veckan på minus 3,5 procent vilket innebär att vi nu har tre röda veckor hittills i år. Av de senaste 15 veckorna har alltså 12 stängt på plus. Hittills i år har OMXS30 avancerat 9,8 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1153 och faller med 2,8 punkter per månad. I fredags steg endast 34 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar, ett osäkerhetstecken. De senaste sex dagarna i rad har mindre än hälften av aktierna deltagit i uppgångarna. Omsättningen för OMXS30 uppgick i fredags till 11,4 miljarder kronor vilket var 8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B (+0,8%), Eric B (+0,6%) och Nordea som efter utdelningen föll med 2,4 procent, men det var köparna som dominerade fredagens kursstapel.

Det var endast hälsovård som noterade nedgångar i fredags, alla andra sektorer vände efter det inledande nedstället upp. Bäst gick verkstad och finans följt av detaljhandel och telekom.

Bolagsnyheter i punktform:
– Atlas Copco: Citibank sänker rekommendationen

Alla bloggläsare vet ju vad jag tycker om fonder. 2011 innebar ett nytt fiasko för aktiefonderna. Nio av de tio största fonderna nådde inte ens sitt eget låga jämförelseindex. Det finns bara ett ord som beskriver fonderna – Pinsamt! e24

Bland produkter jag inte gillar hamnar även ETF:er och Warranter. Det finns bättre alternativ. Läs mer på AFV

Efter en inledande något skakig inledning i USA blev avslutningen något bättre och vi fick en bullish haramiliknande formation på S&P 500. Skälet till att jag inte anser den vara perfekt är att den föregående nedgången inte är tillräckligt lång. Vi ska oxå komma ihåg att en bullish harami är en omslagsformation med relativt låg tillförlitlighet.

OMXS30 inledde fredagen, som väntat, uppåt. Säljarna kom dock tillbaks och tog över allt mer. Vid stödet 1068 kom åter köparna tillbaks och fick till en rallyliknande avslutning. Mycket tyder på att köparna inte ”blev riktigt färdiga i fredags” men samtidigt ska vi noggrannt bevaka de närmaste motstånden kring 1095 och 1100. Säljarna letar nu efter orsaker och triggers där de kan komma tillbaks. Det är ett osäkert läge och vi ska hålla garden högt och vara beredda på att säljarna är angelägna att åter komma in i matchen. 

Tider som är intressanta idag:
* Tyskland: IFO-index och affärsklimat kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* Fed: Ben Bernanke talar vid Nabe-konferens kl 14.00
– USA: kontrakterade husköp februari kl 16.00
* EU: ECB:s ordförande Drahi talar kl 18.00
– USA: Auktion av statsskuldsväxlar kl 18.30

Bäst i fredags på de amerikanska börserna gick oljesektorn. I fredags presenterades statistisk över nyförsäljning av amerikanska enfamiljshus som sjönk i februari, jämfört med januari. Däremot steg priserna på de hus som såldes.

Efter en inledande nedgång kom köparna tillbaks och höll i taktpinnen i stort sett hela dagen. Dagshögsta 1399 nåddes en timme innan stängningen som skedde på 1397,1 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Föregående vecka innebar ytterligare en marginell nedgång hos S&P 500 med 0,5 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 11,1 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 17,8 procent. Av de 500 aktierna som ingår i S&P 500 indexet steg 298 och 198 stängde på minus. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 15 procent färre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen, från att ha inlett positivt. Sämst är utvecklingen i Taiwan där börsen faller med nästan 2 procent. I Japan stiger Nikkei med 0,3 procent med draghjälp av exportföretagen. Kyocera steg med över en procent. I Kina faller däremot Shanghai-börsen med 0,4 procent. Trots att Agricultural Bank of China backar med 3 procent noteras Hang Seng kring nollan. I Australien noterar All Ordinaries en måttlig nedgång med 0,1 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar