Risk för skvalpig inledning

NEW YORK: FORTSATT UPPGÅNG PÅ TORSDAGEN, DJIA +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna steg på torsdagen, när Stockholmsbörsen var stängd på grund av Kristi himmelsfärdsdag, efter att ha stigit fem handelsdagar i rad dessförinnan.

Uppgångssekvensen är därmed den längsta sedan i februari. Bakom det positiva sentimentet fanns rapporter från detaljhandelsbolag, såsom Best Buy och PVH, som var starkare än väntat. Ett konsumentförtroendeindex från Bloomberg kom därtill in på den högsta nivån sedan december 2001.

Det tycktes av börsutvecklingen att döma överglänsa det faktum att sentimentet för USA:s ekonomi minskade till sin lägsta nivå sedan februari.

Oljepriset backade efter att Opec som väntat kom överens om att förlänga produktionsbegränsningar, men utan att öka dessa begränsningar.

Dow Jones stängde 0,3 procent upp på 21.082 efter en ungefär lika stor ökning på onsdagen, det bredare S&P 500 steg 0,4 procent till 2.415, och Nasdaq Composite stängde 0,7 procent upp på nivån 6.205. Handelsvolymerna var 3 procent lägre än de senaste 100 dagarnas genomsnitt på S&P500, och 6 procent lägre på Nasdaqbörsen.

Dollarn stabiliserades något efter att det senaste räntemötesprotokollet från Federal Reserve visade att ledamöterna inte tycktes bekymra sig nämnvärt om tecken som synts på sistone om avmattning i den allmänna ekonomiska tillväxten.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var på fredagsmorgonen svensk tid 2:24 procent, ned en punkt jämfört med onsdagskvällen.


Stockholmsbörsen: I onsdags skrev jag: ”Med tisdagens uppgång är OMXS30-indexet åter uppe kring motståndet 1642 vilket innebär att större delen av förra veckans nedställ är eliminerat. Nu blir det intressant att se om det finns tillräckligt med köpintresse för att testa av och eventuellt ta ut taket i den rådande tradingrangen och förra veckans högsta kring 1657. Om det skulle visa sig att nästa pivottopp blir lägre än toppen för en vecka sedan är det en liten, men dock, varningssignal.”

Det är inte helt ovanligt att halvdagar brukar vara skvalpiga och svårtrejdade vilket gäller även för onsdagens rörelser. Efter ett inledande nedställ till stödnivån kring måndagens högsta blev den en avslagen handelsdag med rörelser mellan 1640 och 1637. Stängningen skrevs till 1638,9 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

Onsdagen utvecklades till en bearish harami som är en omslagsformation med låg tillförlitlighet och när den dessutom föregås av en uppgång på några få dagar är det inte något vi ska fästa för mycket vikt vid. Så länge inte de korta medelvärdena EMA8 och MA20 punkteras utan att snabbt återtas navigerar jag vidare norrut.

Volymen i onsdags var av naturliga skäl betydligt lägre än normalt.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

NGM
– Samtrygg

AKTIETORGET
– Community Entertainment, Initiator Pharma, Menucard (ändrat datum fr 19/5), Orezone

STÄMMOR
– BW Offshore, Euris, Quartiers Properties

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Advenica: meddelar preliminärt utfall i nyemission
– Auriant Mining: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Deflamo: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/6)
– Elverket Vallentuna: anmälningstid i Ellevios bud väntas inledas (väntas avslutas 19/6)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alltele (1:50 kr), Insplanet (0:25 kr), Oscar Properties (0:75 kr i stamaktie), Zinzino (0:25 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Köpenhamnsbörsen stängd

MAKROSTATISTIK
– Japan: KPI april kl 1.30
– SCB: investeringsenkäten kl 9.30
* USA: BNP (prel) 1 kv kl 14.30
* USA: order varaktiga varor april kl 14.30
* USA: Michiganindex (def) maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: James Bullard talar kl 4.00

MAKRO ÖVRIGT
– G7: möte i Taormina, Italien


USA-börsen: I onsdags skrev jag: ”Det råder en negativ divergens mot både dagsmomentum och MACD vilket iofs är normalt i en tradingrange men så länge varken ovansidan tas ut eller stödnivån kring 2320 punkteras ska vi vara beredda på fortsatt tvära kast när någon av begränsningarna närmar sig.”

Torsdagen inleddes uppåt mot 2418 och höll sig kvar kring dagshögsta under hela dagen. Stängningen vid 2414,4 var den högsta någonsin och motsvarade en uppgång med 0,4 procent. Strax innan stängning nåddes 2418,7 vilket är den högsta noteringen någonsin.

Sedan lågpunkten förra torsdagen vid 2352 har varje dag stängt högre och inletts med ett gap. Om gårdagens utbrott håller vilket förutsätter att inte 2405 punkteras med kraft är detta ett positivt utseende och ett styrkebesked.

Gårdagens stängning innebär att kursen nu nått upp till det övre bollingerbandet vilket naturligtvis kan ge en reaktion nedåt men så länge inte MA-20 punkteras med en dagsstängning ser jag varje rekyl som ett köpläge. Gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan och historiskt när kursen stigit 6 dagar i rad vilket inte inträffat mer än 36 gånger de senaste 20 åren och då har indexet stängt lägre dagen efter vid 21 av dessa. På en veckas sikt har dock indexet stått högre vid 58 procent av fallen.

Volymen igår var högre än i onsdags men 1 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har återigen stärkts och tagit ut toppen för två veckor sedan.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar