Risk för skvalpig dag med dragning nedåt

sammanfattningNEW YORK: NED INFÖR LABOR DAY, ORO INFÖR FEDMÖTE, S&P500 -1,5%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde veckan på rött inför långhelgen och måndagens Labor Day-orsakade handelsuppehåll, även om den sista timmen innebar viss återhämtning från tidigare lägstanivåer.

Jobbrapporten, den sista viktiga signalen om USA:s ekonomi inför Federal Reserves räntemöte den 16-17 september, var något svårtolkad med både positiva och negativa signaler. I telegramflödet från nyhetsbyråernas Wall Street-korrespondenter under fredagen hette det att investerarna inte hittade några skäl att oroas mindre för en förestående räntehöjning i rapporten.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde 1,7 procent ned på nivån 16.102, medan det bredare S&P 500 backade 1,5 procent till nivån 1.921. Tekniktunga Nasdaq Composite retirerade 1,1 procent till 4.684. Volymen var 850 miljoner aktier på New York-börsen och 1.565 miljoner aktier på Nasdaq.

Nedgången i Dow Jones summerade till drygt 3 procent under veckan. Bästa sektorer sett till hela veckan var telekom och konsumentbolag, ned 2 procent, medan den indextunga hälsosektorn backade 4 procent och kraftbolagen med 5 procent.

På bolagsnivå var Dupont och Goldman Sachs sämst i fredagens Dow Jones-index, ned 3,9 respektive 2,5 procent. Boeing var bäst ned 1,0 procent, strax före Apple och Walt Disney. Nyhetsmässigt var fredagen tunnsådd på kurspåverkande bolagsnyheter.

Jobbrapporten visade varken på någon överdriven styrka eller svaghet i USA:s ekonomi: antalet nya jobb var lägre än väntat i augusti, men arbetslösheten var ändå bättre än väntat och är nu med 5,1 procent på den lägsta nivån sedan april 2008.

”Fed har varit tydliga med att de vill höja räntan i år, och nu har de åtminstone grönt ljus om de bestämmer att göra så, sade Kate Warne, investeringsstrateg vid Edward Jones, till MarketWatch.

En bedömare, intervjuad i CNBC, påpekade att Fed hittills aldrig har höjt räntan när Vix-indexet, det så kallade skrämselindexet som visar marknadsvolatilitet, strax före räntemötet har varit uppe kring 40. Dit nådde indexet senast under turbulensen den 24 augusti. På fredagen rörde det sig strax under 28, vilket alltjämt är det högsta sedan hösten 2011.

Nästa USA-hållpunkter att hålla koll på är tisdagens statistikbatteri, bland annat Markits definitiva industri-PMI för augusti. Bolagsvis äger flera branschkonferenser rum nästa vecka, exempelvis Citis ”Global Technology Conference”, med deltagare som Intel, Microsoft och IBM. Konferenserna innebär i många fall de första signalerna sedan halvårsrapporterna om hur det går i USA:s näringsliv.

Den amerikanska tioårsräntan handlades ned 3 punkter till 2,13 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Om inte årsmedelvärdet återtas i samband med måndagens stängning är det ytterligare en pusselbit som indikerar att vi kan bereda oss på en långsiktig nedgång.”

Den gångna veckan inleddes upp över 1507-nivån som jag nämnt som ett sekundärt motstånd och påtalat att det var positivt om nivån återtogs och hölls mer än några timmar. Nivån punkterades redan dagen efter med ett negativt gap och det nya utbrottsförsöket i torsdags lyckades inte. Augusti månad stängde alltså under årsmedelvärdet, vilket var första gången sedan maj 2012, men varken primärtrenden eller årsmedelvärdet har än så länge vänt ner. Vad innebär det då? Jo, att det fortfarande råder en viss osäkerhet. Utseendet liknar det vi såg både år 2000 och 2007 men även 2011 som skulle visa sig bli startskotten på ytterligare ett ben i upptrenden.

Föregående vecka stängde ner med 3,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu är utraderad.

I månadsgrafen noterar augustistapeln en svans mellan 1500-1400 vilket innebär att de som inte kom in i position för uppgång kring årsskiftet söker positioner kring denna nivå. Men viktigare är att stopparna normalt placeras under lägsta nivån för den månadsstapel som positionen tas i. Kort sagt kan vi räkna med en tilltagande nedgångsfas om det visar sig att 1400-nivån punkteras och inte relativt snabbt återtas.

Volymen har den gångna veckan noterats kring det dagliga snittet för de senaste tre månaderna vilket i sin tur är ett tecken på viss osäkerhet.

Den kommande veckan har historiskt präglats av skvalpiga rörelser med en dragning söderut för att sedan dra på nedåt om ungefär två veckor.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Sectra (kl 13.00)

NGM
– ASTG (ändrat datum från 31/8)

AKTIETORGET
– Phase Holographic

STÄMMOR
– Phase Holographic, Sectra

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Sectra: telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för augusti kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling
– Svolder: presenterar substansvärde
– Öresund: presenterar substansvärde

KAPITALMARKNADSDAG
– Amer Sports: i London

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA- och Kanadabörserna stängda pga helgdag (Labor Day)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriproduktion juli kl 8.00
– RGK: utfall statens betalningar augusti kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45

MAKRO ÖVRIGT
* USA: firar Labor Day, helgstängt

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”När kursen fallit mer än 10 procent på två veckor och en påtaglig del av nedgången återhämtas veckan efter har kursen därefter fortsatt nedåt i mer än 60 procent av fallen historiskt. Långsiktiga nedgångar har i de flesta fall inletts på detta sätt.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång mot 1900-nivån som tillfälligtvis sög upp säljtrycket. Från torsdag var det säljarna som åter tog tag i taktpinnen. Veckan som helhet stängde med en nedgång med 3,4 procent vilket innebär att årets nedgång nu utökats till 6,7 procent.

För första gången sedan augusti 2011 bjöds vi i veckan på en ny månadsstängning under årsmedelvärdet men denna gång har medelvärdet vänt ner. Augusti månads kursstapel var dessutom den kraftfullaste nedgångsstapeln sedan oktober 2008.

Jobbrapporten i fredags visade varken på någon överdriven styrka eller svaghet i USA:s ekonomi: antalet nya jobb var lägre än väntat i augusti, men arbetslösheten var ändå bättre än väntat och är nu med 5,1 procent på den lägsta nivån sedan april 2008. Fed har varit tydliga med att de vill höja räntan i år och nu borde det vara grönt ljus för ett besked om räntehöjning på septembermötet.

Bästa sektorer sett till hela veckan var telekom och konsumentbolag, ned 2 procent, medan den indextunga hälsosektorn backade 4 procent och kraftbolagen med 5 procent.

Volymen har under hela veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste två månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. VIX fortsätter hålla sig kvar mellan 25/30-nivån som historiskt har benämnts som den nivå där nervositeten tilltar markant. Placerarkollektivet har nästan glömt vad en kraftigt tilltagande volla har för effekt och det finns risk för påtagliga smittoeffekter nu när många index samtidigt stänger under sina årsmedelvärden.

Asien: De flesta börserna i de asiatiska tidszonerna har pendlat mellan upp- och nedgångar. I Kina försöker banker och media förklara att nedgången på börsen snart är slut och det är inget meddelande som ingjuter förtroende, åtminstone hos undertecknad. För tillfället ser det dock ut som att avslutningarna är på väg att försvagas.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar