Positivt inför veckan men överköpt och dålig tajming för entré

sammanfattningIntresseklubben antecknar: En ganska besvärlig vecka avslutades med en häxfredag. Glädjen över Feds besked att med oförminskad styrka fortsätta att stödköpa värdepapper varade inte så länge. Redan under torsdagen vände börserna ned för att under fredagen fortsätta nedåt då riskaptiten avtog något efter att James Bullard öppnat upp för en nedtrappning av tillgångsköpen redan nästa FOMC-möte i oktober. Kollegan Esther George uttryckte sin besvikelse över de oförändrade tillgångsköpten tidigare under fredagen. Vi vet att placerarkollektivet blir mer nyhetsstyrda efter en utdragen uppgångsfas och det förbättrar oddsen för mer defensiva aktier den närmaste tiden. Det är värt att notera att Hewlett-Packard, Bank of America och Alcoa av Goldman Sachs, Visa och Nike byts inom Dow Jones, och inom S&P 500 ändras viktningen mellan de olika aktierna.

Jag kommer att hålla ett litet föredrag om teknisk analys och delta på robotkvällen som Nordnet anordnar gratis på Hotel Post i Göteborg kl 18.00 idag. Anmäl er på Nordnets hemsida!

Stockholmsbörsen: Det positiva gapet efter Fed-beskedet i onsdags fick Stockholmsbörsen att öppna med ett rejält positivt gap i torsdags men där tog bränslet, åtminstone tillfälligt, slut. Efter en avvaktande handel inledningsvis i torsdags föll kursen under kvällen. I fredags då det var lösen av derivat och dessutom häxfredag rörde sig OMXS30 mellan 1287 och 1284 (en dröm för skalpare men mardröm för trendföljare…). Stängningskursen vid 1285,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 5 januari 2006 för att hitta en mindre kursstapel.

I onsdags och torsdags skrev jag: ”Det kan bli avvaktande och svårtrejdat tills marknaden bestämt hur den ska tolka Fedbeskedet och den eventuella nedtrappningen av tillgångsköp”. Denna slutsats gäller fortfarande.

Uppgången under september uppgår nu till 5,9 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till hela 16,4 procent.

Totalt steg 249 aktier igår medan 221 stängde ner och 54 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Ericsson B där aktier för 1002 miljoner kronor bytte ägare följt av Volvo B på 628 miljoner kronor därefter hittar vi Atlas CopcoNordea med totalt 562 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under fredagen blev det i gårdagen Nokia (+1,6%) följt av Tele2 B (+1,1%) och Swedbank (+0,8%). Sämst gick SCA B (-3,0%), SSAB A (-2,2%) följt av Ericsson B (-1,5%).

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i torsdags och uppgick till 11,7 miljarder kronor vilket var 11,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Kapitalmarknadsdag:
– Elekta: i samband med Astra-kongressen, webbsänd kl 15.00-17.00

Håll koll på följande tider idag:
– Tokyo-börsen stängd
– EMU: inköpschfesindex (prel) september kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Markit inköpschfesindex industrin (prel) september kl 14.58
– Kina: HSBC inköpschfesindex industrin (prel) september kl 3.45
– ECB: Mario Draghi talar i Europaparlamentet kl 15.00

USA: Jag skrev i torsdags morse att 1730 behövde tas ut eller ett positivt återtest av 1709. I samband med torsdagen öppningen testades 1730 men köptrycket avtog och därefter har riktningen varit svagt nedåt under både tors- och fredagen. Strax innan stängningen i fredags testades 1709-nivån av och än så länge är nivån intakt men det krävs alltså att 1716 tas ut under inledningen av veckan för att vi ska kunna börja skala in oss för uppgång. För vår del gäller alltså att köpa både utbrott av 1730 och lyckat återtest av 1715 och 1709. Stängningen vid 1710,1 i fredags motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

En stark uppgång som får indexen att prestera nya ATH och noteringar nära taken i stigande långsiktiga trendkanaler med relativt stora avstånd ner till årsmedelvärdena ökar naturligtvis risken för att vinsthemtagningar.

Förutom att den senaste tidens uppgång håller på att anta ett mer paraboliskt utseende noteras kursen alltså nära den zon där det blir närmare till säljknappen och alltmer angeläget att söka sig bort från hög risk. Vi har gott om varningssignaler men än så länge lyser säljsignalerna med sin frånvaro och då ska vi befinna oss bland köparna.

I fredags var det häxfredag och vi får förflytta oss tillbaks till förra gången det inträffade (21 juni) för att hitta en större volym. Jämfört med den gången var dock volymen betydligt lägre i fredags. En häxfredag är för övrigt tredje fredagen den sista månaden i kvartalet då de flesta optioner och terminer förfaller till lösen. Fredagens volym var hela 55 procent högre högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick basråvaror och kraftbolag. Minst dåligt gick kontradefensiva hälsovård.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple backade med 1,0 procent till $467,4. Facebook steg med hela 3,3 procent till $47,5. Google fortsatte upp med 0,5 procent till $903,1.
Asien: Det är mestadels uppåt på de asiatiska börserna nu på morgonen och flera indexet noteras kring fyramånadershögsta. De positiva kinesiska tillverkningssiffrorna stärker riskaptiten. I Hong Kong blev börsöppningen försenad på grund av en storm. Det bredare MSCI Asia Pacific excluding Japan Index noteras när detta skrivs för en uppgång med 0,2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar