NEW YORK: FÖRSIKTIG MARKNAD INFÖR MOSKVAMÖTE, S&P500 -0,1%
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna backade på tisdagen, men stängde klart över dagens lägsta nivåer. Den globala politiska osäkerheten kring Syrien och Nordkorea i kombination med en stigande oro inför det franska presidentvalet höll de mer aggressiva köparna borta under en påskkort vecka.
IT och finans stod sektormässigt för de största nedgångarna. Förment säkrare investeringsobjekt som guld och statsobligationer var mer i ropet och långräntorna sjönk.
Dow Jones Industrial Average stängde med en marginell nedgång till 20.651,4. Nasdaqs kompositindex handlades ned 0,2 procent till 5.866,8 och det bredare S&P 500 var 0,1 procent lägre för dagen till nivån 2.353,8.
Fokus var på den amerikanska utrikespolitiken, där USA:s utrikesminister Rex Tillerson besökte Moskva för möten med sin ryska motsvarighet. Obekräftade rykten cirkulerade om att ministern även skulle träffa Rysslands president Vladimir Putin.
Inför mötet har Rex Tillerson uttalat tydliga varningar till Ryssland med avseende på Syrien. Samtidigt förklarade sig Nordkorea redo för krig om amerikanska fartyg närmar sig landet.
Snap, som står bakom fotoappen Snapchat, hade en svag dag och föll 1,3 procent. Konkurrenten Instagram, som ägs av Facebook, uppgav i en blogg att bolaget nu ger användarna möjlighet att skicka meddelanden som försvinner när de öppnats, precis som Snapchat.
Bland teknikbolagen var Apple ned 1,1 procent och Qualcomm drygt 2 procent. Striden mellan de två jättarna har fortsatt med att Qualcomm anklagat Apple för att ljuga inför myndigheterna med avsikt att driva fram en undersökning av chiptillverkaren.
Enligt Qualcomm har Apple brutit kontrakt och farit med osanning om rådande överenskommelser. Ytterst handlar konflikten emellertid om storleken på de avgifter Apple betalar för att använda Qulacomms patent.
En nedgång levererades av flygbolaget United Continental sedan bolaget med våld avlägsnat en passagerare som vägrat lämna sin plats sedan bolaget överbokat planet, något som filmades och lades ut på sociala medier.
Bolagets vd Oscar Munoz bad till slut om ursäkt och lovade se till att det inte skulle hända igen. Aktien stängde 1,1 procent ned efter att tidigare fallit väsentligt mer. Bättre gick det för konkurrenten American Airlines, som steg nästan 4 procent.
På plus handlades även Walt Disney, sedan Goldman Sachs lagt aktien till sin lista över favoritaktier. Aktien steg 0,6 procent.
Flera gruvbolag noterades för uppgångar, trots skarpa fall för basmetaller som zink och nickel. Kopparpriset steg dock något och ädelmetallerna hade en riktigt bra dag. Inte minst guld, som avancerade 1,5 procent till den högsta nivån på fem månader.
Guldproducenter som Newmont och Barrick Gold steg 1,5 respektive 3,2 procent och landets största gruvbolag Freeport-McMoran adderade 0,8 procent.
Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk 7 punkter till 2,30 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen mellan 1600 och 1540 ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser. Den senaste lägre pivottoppen kring 1590 och lågpunkten vid 1540 indikerar ett eventuellt försvagat kortsiktigt sentiment men vi ska vara försiktiga med att dra några längre slutsatser. Så länge torsdagens positiva turtle soup inte ersätts av en negativ candlesticksformation navigerar jag upp mot i första hand 1590.”
Tisdagen inleddes ner mot 1565 som markerades redan vid öppningen och förblev dagslägsta. Vid USA-börsens öppning markerades dagshögsta strax under 1578 och stängningen vid 1570,9 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Gårdagens candlestick utvecklades till en long legged doji som samtidigt har utseendet av en bearish harami cross. Passeras eller punkteras begränsningarna för gårdagens doji talar historien för att de närmaste dagarna kommer att fortsätta i den riktningen. Den historiska statistiken talar dock för en positiv stängning med något mer än 50 procents sannolikhet.
Volymen igår var högre än i måndags men trots det 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december förra året.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Öresund (kl 8.00)
FIRST NORTH
– Cellink (kl 8.30)
AKTIETORGET
– FX International
STÄMMOR
– Edgeware, Subsea 7 (även extrastämma samma dag)
BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för mars kl 7.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Sonetel: första dag för handel på First North, senarelagt datum
EXKLUSIVE UTDELNING
– Ponsse (0:60 eur)
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Oslobörsen halvdag
MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder februari kl 1.50
– Kina: KPI, PPI mars kl 3.30
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadens aktörer kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser mars kl 8.00
– Spanien: KPI (def) mars kl 9.00
– Storbritannien: arbetslöshet februari kl 10.30
– Polen: KPI mars kl 14.00
– USA: importpriser mars kl 14.30
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
POLITIK
– Regeringen: Socialdemokraterna håller partikongress i Göteborg
CENTRALBANKER
– BOC: räntebesked kl 16.00
MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20
– Olja: Opec månadsrapport, publiceras vid lunchtid
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Den senaste candlesticksformationen som jag anser ha någon betydelse är den bearish engulfing som vi bjöds på i onsdags. De senaste sex dagarna har stängt mellan 2359 och 2353 vilket jag tolkar som osäkerhet, speciellt när det blir allt större svansar på både ovan- och nedsidan av dagscandlarna.”
Tisdagen öppnade nedåt och markerade dagslägsta kring 2337 efter någon timmes handel. Stängningskursen vid 2353,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
I dagsgrafen utvecklades gårdagens candlestick till en hammerliknande stapel som för sjunde dagen i rad stängde mellan 2359 och 2353. Senast vi bjöds på en positiv reversal kring 50-dagars medeltal var den 27 mars och nu blir det spännade att se om vi denna gång bjuds på en ny lokalt högre topp än den senaste vid 2378,4.
Volymen igår var visserligen högre än i måndags men trots det 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är nu nere kring snittet för de senaste tre månaderna och om nivån punkteras utan att snabbt återtas är det första gången sedan i början av september. Följs punkteringen av tremånaderssnittet av lägre bottnar blir det första gången sedan slutet av sommaren och det riskerar att sätta press på indexet och då talar mycket för en djupare rekyl.