Rapport- och oljestyrt kan ge köpläge och en positiv reversal

sammanfattningNEW YORK: FED OCH RAPPORTER TYNGDE, FACEBOOK UPP, S&P -1,1%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde onsdagens session i rött efter en hyfsad start, Fed och rapporter tyngde.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,4 procent lägre till 15.994, det bredare S&P 500 sjönk 1,1 procent till noteringen 1.882. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 2,2 procent till 4.468.

Omkring 1.100 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.100 miljoner aktier omsatts.

”Marknaden förväntade sig att Fed skulle signalera en avtagande tillväxt, marknads volatilitet och Kina eller låta duvaktiga men inget av detta spelades ut. Om alla andra centralbanker aviserar lättnader, och du inte tror på återhämtningen, då kommer investerare prisa in ett mer duvaktigt Fed och en slagig marknad”, sade Brian Rauscher, portföljstrateg vid Robert W. Baird i New York, till Bloomberg News.

Vid kvällens räntemöte lämnade Fed räntan oförändrad vid 0,25-0,50 procent vilket motsvarade förväntningarna. En större uppmärksamhet riktades mot den globala ekonomiska och finansiella utvecklingen, som ska ”bevakas noga” och budskapet om riskerna ändrades från ”balanserade” till ”avvaktande, men budskapet om framtida räntejusteringar var oförändrat.

Apple var det största sänket inom S&P500 med minus 6,5 procent för ett av världens största företag. Teknikjätten slog vinstförväntningarna men guidade för svagare försäljning än väntat för kommande kvartal vilket ogillades av marknaden.

Försäljningsnedgången kan tolkas som att marknaden för smarta telefoner börjar bli mättad och att bolagets expansion i Kina inte är tillräcklig för att upprätthålla den långa perioden av tillväxt.

Boeing lyckades inte heller övertyga efter att flygplanstillverkaren guidat för en justerad vinst per aktie långt under förväntningarna. Aktien backade nästan 9 procent.

Efter stängning rapporterade Facebook resultat och försäljning som båda slog förhandstipsen med råge vilket tog aktien 5 procent högre i efterhandeln.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår morse skrev jag: ”I dagsgrafen bjöds vi på en positiv reversalstapel men samtidigt har kursen stigit med över 7 procent på fyra dagar och det har i de flesta fall lett till lägre kurser den femte dagen. Risken är stor för en tvär vändning ner och att det vi ser är en klassisk tjurfälla.”

Första timmens box noterades kring 1360-1378 och dagslägsta vid 1354 markerades ungefär vid halvtid. Stängningen vid 1365,6 motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

Även om de senaste candlesticksformationerna varit positiva är det först kring nuvarande nivå som köparnas självförtroende testas. På ovansidan möter nu ett gap mellan 1380-1387 och strax ovanför det sekundära motståndet vid 1389. Jag brukar säga att vi ska ställa oss i startblocken och köpa på inandning vilket jag definierar som att cykelindikatorn är under 50, helst så lågt som möjligt, och pekar upp. Vi ska göra oss beredda på att gå kort på utandning, vilket innebär att cykelindikatorn är över 50, ju högre desto bättre, och nedåtriktad. För tillfället noteras cykelindikatorn kring de nivåer som rådde i mitten av juli.

Volymen igår var den högsta sedan den 15 januari och hela 38 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

För femte månaden i rad stängde december under årsmedelvärdet och i skrivande stund är det 13 procent upp till den viktigaste långsiktiga sentimentsnivån.

Totalt steg 38 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan veckoinledningen är det 51 procent av dessa aktier som stigit medan det sedan årsskiftet är 13 procent av dessa aktier som noterar uppgångar. Bästa sektorer igår blev verkstad och konsumenttjänster medan teknologi och finans gick sämst. I det något större perspektivet tolkar placerarkollektivet fortfarande glaset halvfullt.
Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Intrum Justitia (kl 7.00), Tele2 (kl 7.00), Investor (kl 7.15), Electrolux (kl 8.00), H&M (kl 8.00), Lagercrantz (kl 8.00), NCC (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), SCA (kl 8.00), Tribona (kl 8.00), Eolus Vind (kl 8.30), Atlas Copco (kl 12.00), Beijer Electronics (kl 13.00), Getinge (kl 13.00), Concordia (kl 14.30)

FIRST NORTH
– Modern Ekonomi Sverige, Tagmaster

AKTIETORGET
– Braincool

ÖVRIGA NORDEN
– Stolt-Nielsen (kl 8.00), Kone (kl 11.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Hitachi Construction (kl 7.00), Altria (kl 13.00), Ford (kl 13.00), Caterpillar (kl 13.30), Accuray (efter USA-börsernas stängning), Alibaba (före USA-börsernas öppning), Amazon (efter USA-börsernas stängning), Bristol-Myers Squibb (före USA-börsernas öppning), Brunswick (före USA-börsernas öppning), Deutsche Bank, Eli Lilly (före USA-börsernas öppning), Microsoft (efter USA-börsernas stängning), Nucor (före USA-börsernas öppning), Roche (före schweiziska börsens öppning), Stanley Black & Decker (före USA-börsernas öppning), Synaptics (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Beijer Electronics (extra), MQ, Mr Green (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Electrolux: telefonkonferens kl 9.00
– Intrum Justitia: telefonkonferens kl 9.00
– H&M: presskonferens kl 9.30
– NCC: rapportpresentation/telefonkonferens kl 10.00
– SCA: presskonferens kl 10.00
– Tele2: telefonkonferens kl 10.00
– Beijer Electronics: telefonkonferens kl 14.00
– Orexo: webbsänd telefonkonferens kl 14.00
– Atlas Copco: telefonkonferens kl 15.00
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00
– Investor: webbsänd telefonkonferens kl 15.00
– Concordia: webbsänd telefonkonferens kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Optifreeze: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Eniro (12 kr kvartalsvis i preferensaktie)

MAKROSTATISTIK
– Japan: detaljhandel december kl 0.50
– Tyskland: importpriser december kl 8.00
* SCB: arbetslöshet december kl 9.30
* SCB: detaljhandel december kl 9.30
– SCB: handelsbalans december kl 9.30
– ESV: statsbudgetens utfall december kl 10.00
* Storbritannien: BNP (est) 4 kv kl 10.30
* EMU: konjunkturbarometer januari kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat januari kl 11.00
* Tyskland: KPI (prel) januari kl 14.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
* USA: order varaktiga varor december kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckostatistik kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp december kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: statsministerns frågestund kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Osäkerhet leder till konsolideringar och varannandagsmönster.”

Onsdagen inledde svagt ner men köparna sög upp säljtrycket kring 1888 och lyckades handla upp indexet till 1917 vilket var den högsta nivån sedan den 14 januari. När de stora elefanterna kom tillbaks efter lunch gjordes ytterligare ett misslyckat försökt att ta ut förmiddagens topp. Som jag brukar säga: ”Det vi handlar är stora elefanters misslyckande” och det blev tydligt. Misslyckandet att driva kursen vidare stärkte säljarna som höll i taktpinnen och satte en ny fyradagarslägsta vid 1873 innan stängningen på 1883 avslutade dagen.

Redan inför gårdagen skrev jag om osäkerheten och de allt mindre boxarna som omfamnades av föregående dags box. Jag kallar detta för en matruschka-harami och det är för att de liknar ryska dockor som staplas i varandra. Gårdagens candlestick med relativt långa svansar indikerar förstärker osäkerheten men nu har vi två svansar som markerar nivåer som kan trigga antingen upp- eller nedgång.

Volymen igår var den största sen i fredags och 15 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit nedgångar i lite mer än hälften av åren. Av de senaste sju åren har fyra inneburit att den kommande femdagarsperioden lett till lägre kurser.

De enda sektorer som stängde på plus igår var defensiva telekom och kraftbolag. Sämst gick teknik och hälsovård. Sämsta bolagsindex blev Nasdaq composite som backade med 2,2 procent. Enligt mitt synsätt drog sig elefanterna bort från risk och den stora volymen indikerar distribution. Skräckindexet VIX steg dock endast med 1,1 procent till 22,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2030 och 1780 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt halvtomt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar