Räcker bränslet för att ta ut marstoppen?

sammanfattningNEW YORK:OLJA OCH FINANS GAV ÅRSHÖGSTA, TEKNIK NED,S&P500 +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Uppgång i oljan och styrka i finansaktier, gav bränsle till Wall Street som stängde tisdagshandeln vid ett nytt årshögsta. Vägde på marknaden gjorde rapporterande teknikbolag.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till 18.053. S&P 500 steg 0,3 procent till 2.100. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,4 procent till 4.940.

Omkring 780 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.700 miljoner aktier omsatts.

Helgens strejk bland oljearbetare i Kuwait har fortsatt i veckoinledningen, vilket hjälpte WTI-oljan drygt 3 procent högre. Inom S&P500 var energi en av de bäst presterande sektorerna, bland annat steg tungviktaren Chevron 1,6 procent.

Starkt gick även finans tack vare att Goldman Sachs klättrade 2 procent efter sin rapport. Investmentbanken sällade sig till skaran av banker som levererade ett bättre resultat än väntat. Dock nådde inte kvartalsintäkterna upp till estimaten, vilket bromsade aktien som är den sämst presterande i Dow Jones-index 2016.

Bromsade börsuppgången gjorde teknikrelaterat där Netflix tyngde med ett ras på 13 procent. Streamingbolagets rapport, som släpptes efter måndagens börsstängning, visade att antalet nya användare utanför USA kommer bli klart färre än vad som väntades.

På samma tema föll IBM nära 6 procent, sedan teknikjättens guidning för det andra kvartalet fallit kort om analytikernas förväntningar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 1,76 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen bjöds vi på en hammerliknande kursstapel och en stängning ovanför de kortare medelvärdena. Sedan lågpunkten vid månadsskiftet februari-mars har köparna sugit upp säljtrycket på allt högre nivåer och det är positivt, vilket noteringen ovanför de kortare medelvärdena oxå är.”

Efter det positiva öppningsgapet fortsatte kursen upp till 1411 som fram till strax efter 16.00 utgjorde ett tufft motstånd. Gårdagens högsta vid 1414 höll inte i mål utan stängningen vid 1411,9 motsvarade en uppgång med hela 2,1 procent.

Gårdagens positiva gap och en grön opening marubozu med skaplig volym är naturligtvis positiv och sedan testet av golvet i tradingrangen för snart två veckor sedan har vi bjudits på tre gröna marubozus och bara måttliga rekyler. Siktet är inställt på taket i tradingrangen kring 1430 och den fallande primärtrenden. Om vi får en vändning nedåt innan taket i tradingrangen tagits ut kommer vi att få en ny lägre topp vilket visar att säljarna fortfarande styr tillställningen men om nivån tas ut blir det intressant att se om nästa botten hamnar högre eller lägre än 1320.

Volymen igår var den högsta sedan förra onsdagen och 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På medellång sikt är volymbalansen negativ men vi ser kanske en tendens till en vändning men jag återkommer till det i så fall.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– ABB (kl 6.45), Intrum Justitia (kl 7.00), SHB (kl 7.00), Telia (kl 7.00), Axfood (kl 7.30), Betsson (kl 7.30), MTG (kl 7.30), Proact (kl 8.00), Transcom (kl 8.00), Oscar Properties (kl 8.30-8.45), Beijer REF (kl 9.00), Ework (kl 10.00), Havsfrun (kl 11.00), Nederman (kl 16.00)

FIRST NORTH
– Hövding, Lidds, Nexam, Skåne-Möllan

AKTIETORGET
– Acrinova, Medirätt

ÖVRIGA NORDEN
– Novozymes (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Stryker (kl 22.00), American Express (efter USA-börsernas stängning), BHP Billiton (operativ uppdatering), China Mobile, Qualcomm (efter USA-börsernas stängning), Rio Tinto (operativ uppdatering), SAP

STÄMMOR
– Cleantech Invest, Corline Biomedical , Ework, Ica, Intrum Justitia, Nederman, Oscar Properties, Skåne-Möllan, Yield

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– ABB: telefonkonferens kl 6.55
– ABB: presskonferens kl 9.00
– Betsson: rapportpresentation kl 9.00
– Intrum Justitia: telefonkonferens kl 9.00
– MTG: telefonkonferens kl 9.00
– SHB: presskonferens kl 9.00
– Telia: press- och analytikerkonferens kl 9.30
– Axfood: telefonkonferens kl 10.00
– Transcom: telefonkonferens kl 10.30
– Nyhetsbyrån Direkt och Laika Consulting arrangerar Biostock Roadshow kl 11.00-15.00. Plats: Nyhetsbyrån Direkt. Länk till webbsändning: http://www.investerarbrevet.se/pages/1534
– SHB: telefonkonferens kl 11.00
– Proact: rapportpresentation kl 12.00
– ABB: telefonkonferens för analytiker kl 15.00
– Nederman: webbsänd telefonkonferens kl 17.30

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA mars – AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Hemfosa: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– NSP Holding: förlängd anmälningstid i Etib Holdings bud löper ut

EXKLUSIVE UTDELNING
– Hemfosa (1:05 kr kv.vis i stamaktie , Klövern (0:35 kr i stamaktie), Note (0:70 kr), Odd Molly (1:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans mars kl 1.50
– Tyskland: PPI mars kl 8.00
– Storbritannien: arbetslöshet mars kl 10.30
– USA: försäljning befintliga bostäder mars kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: penningpolitiskt möte kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: publicerar förslag till föreskrifter om krav på amortering av nya bolån kl 8.00
– Unionen: konjunkturprognos kl 8.30
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Kursen är nu inne i den zon som varit intakt sedan slutet på 2014 och även om de senaste veckornas uppgång eliminerat ”vattenfallen” från augusti och januari har vi fortfarande tecken på en långsiktig toppformation. Ju mindre rekyler vi kommer att se från nuvarande nivå desto större chans att vi är på väg in i nästa positiva ben i det något längre perspektivet. Om vi däremot får en ny vattenfallsliknande nedgång, som på sikt punkterar 1810-nivån, ja då talar mer för ytterligare nedgångar på sikt.”

Tisdagen inleddes med ett positivt gap och den första timmen steg indexet upp till motståndet vid 2104, men det skulle visa sig bli en nivå som åter var svårpasserad. Dagslägsta vid 2092 markerades vid halvtid och stängningen vid 2100,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Gårdagens kursstapel noterades efter gapet med en liten range i ett område med gott om motstånd. En stängning nere i måndagens box och vi bjuds på en bearish evening-formation och det är första gången sedan i höstas som betongmuren testas. Det gäller som vanligt att vara ödmjuk och följa med åt det håll börsvindarna bär och så länge vi inte får någon bekräftad säljsignal talar mer för att köparna kommer att suga upp säljtrycket på allt högre nivåer. Om 2040 punkteras och inte relativt snart tas ut igen kan det vara ett första tecken på att vi ser en ny toppformation.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev energi och basråvaror medan teknologi gick sämst. VIX håller fortfarande på att utmana den stigande stödlinjen och det blir spännande att se om vi får en vändning uppåt från denna nivå eller en punktering för nedgång. Gårdagens marginella nedgång innebär att placerarkollektivet räknar med rörelser mellan 2175 och 2015 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar