Positivt utbrott med hårt spänd gummisnodd

NEW YORK: TRUMP-OPTIMISMEN INTAKT, SPELAKTIE RUSADE, S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Samtliga tre amerikanska huvudindex stängde fredagen på plus och vid nya högstanivåer. Stigande oljepris och optimism efter Donald Trumps löfte om att ”inom några veckor” komma med en plan för skattereformer lockade fram köpare.

Dow Jones stängde upp 0,5 procent på 20.270. S&P 500 ökade 0,4 procent till 2.316, det breda indexet har inte rört sig över 1 procent i någon riktning sedan den 7 december. Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 5.734.

”Rallyt på Wall Street i torsdags, under mycket låg volym, var väldigt intressant. När Trump nämnde skattereformer började bankaktier stiga”, sade Quincy Krosby, marknadsstrateg vid Prudential Finance, till Marketwatch.

Torsdagens besked från Donald Trump om att en ”fenomenal” plan för skattereformer kan komma att presenteras inom de kommande två-tre veckorna följdes upp av motsvarande budskap på fredagseftermiddagen från en källa inom Vita Huset.

Det hela har fått fart på världens börser samt höjt förväntningarna om bättre konsumtion och investeringar.

Antony Cronin, räntehandlare vid Société Générale i New York, sade till Wall Street Journal att skattekommentaren var ”lite av en överraskning eftersom marknaden trodde att en skattereform inte skulle komma förrän nästa år. Nu har de något att vara optimistiska om”.

Inom det breda S&P500 tog energi ledningen, oljan fortsatte upp 1,5 procent efter en stark torsdag. IEA skrev i en rapport att Opecs efterlevnad av avtalet kring produktionsminskning är uppnått till 92 procent. Tungviktarna Exxon och Chevron steg båda lätt. Verkstads- och teknikaktier steg också.

Vidare steg Mead Johnson efter att Reckitt Benckiser köpt bolaget, som tillverkar barnmat, för över 16 miljarder dollar. Aktien ökade drygt 5 procent.

Sears rusade drygt 25 procent. Bakom rallyt i den pressade amerikanska detaljhandelsjätten, som bland annat säljer produkter tillverkade av Electrolux och Husqvarna, låg planer på att minska skulderna och pensionsåtagandena med minst 1,5 miljarder dollar samt att krympa kostnadsmassan med ytterligare minst 1 miljard, enligt Financial Times.

Spelutvecklingsbolaget Activision Blizzard, som bland annat ligger bakom Candy Crush Saga, gick upp drygt 19 procent efter att ha lagt fram planer på återköp och ökad utdelning.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 1 punkt till 2,40 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om det naturligtvis är gott om varningssignaler är de senaste högre bottnarna med positiva fortsättningsformationer de jag navigerar efter.”

Den gångna veckan inleddes med ett test av EMA-8 som fram till i torsdags sög upp säljtrycket och skapade förutsättningar för utbrottet i fredags. Totalt steg OMXS30 med 0,4 procent veckan som gick vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 3,0 procent. Fredagens stängning var den högsta sedan den 18 augusti 2015.

Även om det råder en viss negativ divergens och de kortare momentumindikatorerna är hårt spända på ovansidan ser jag utbrottet från tradingrangen, med låg volla, som mycket intressant. De fem senaste veckostaplarna har stängt i den övre delen och köparna har kommit tillbaks på allt högre nivåer vilket är positivt i min värld. Rekyler och positiva fortsättningsformationer är definitivt intressanta att haka på ner mot golvet i den stigande kanalen kring 1525 men även djupare om inte säljtrycket tar fart med tilltagande volym.

Volymen den gångna veckan var lägre än de senaste veckorna men volymbalansen är positiv och stigande både i vecko- och dagsgrafen.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Saab (ändrat datum från 15/2) (kl 7.30), East Cap Explorer (kl 8.00), C-Rad

FIRST NORTH
– Ages, Avtech, Effnetplattformen (ändrat datum fr 9/2)

AKTIETORGET
– Tikspac, Tourn

ÖVRIGA NORDEN
– Uponor (kl 7.00), Outotec (ca kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Aurubis

STÄMMOR
– Genesis It (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– East Cap Explorer: rapportpresentation kl 10.00
– Saab: rapportpresentation kl 10.00
– C-Rad: rapportpresentation kl 11.00
– Wifog: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Erik Penser Bank strategiseminarium kl 12.00 och 18.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Investerarträff hos AktieTorget kl 12.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: BNP 4 kv kl 0.50
– AF: arbetslöshet januari kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

MAKRO ÖVRIGT
– SEB: boprisindikatorn februari kl 8.30
– EU: kommissionens vinterprognos kl 11.00
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Jag har sedan några veckor påtalat att sannolikheten för att en vollaexpansion kommer att ske norrut är större än för nedgång. Bilden stärktes ytterligare under slutet av föregående vecka och siktet är nu i första hand inställt på den övre begränsningen av den stigande kilen vid 2320.”

Den gångna veckan inleddes avvaktande men i torsdags kom utbrottet jag ”pratat om” de senaste veckorna. I fredags nåddes ett nytt ATH vid 2319 och totalt steg SP500 med 0,8 procent veckan som gick vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 3,4 procent. Övre begränsningen i den stigande kilen hittar vi just nu kring 2323.

I veckografen var det den sjätte veckan i rad med stigande stängningar i den övre delen av veckostaplarna vilket på kort sikt innebär att de korta momentumindikatorerna nu blivit hårt spända på ovansidan. Även om risken för en kortare rekyl ökar när gummisnodden blir hårt spänd på ovansidan, strax under en viktig motståndslinje är det positiva utseendet övertygande och rekyler kommer i så fall bli ännu bättre lägen att kliva på för uppgång.

Volymen den gångna veckan låg något lägre än de senaste veckorna men volymbalansen har tagit ut decembertopparna på ett positivt sätt.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar