S&P:s hot om att sänka kreditbetyget inom euroområdet var tisdagens ”snackis”. Fed uppgav under tisdagen att man avvaktar med flera monetära stöd eftersom det kan förvärra situationen i Eurozonen. Inför torsdag och fredag är allt fokus åter på det stundande EU-toppmötet och förhoppningar om nya besked som ska lugna marknaden. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble anser att Standard & Poors hot om nedgradering är en ”främjande” faktor för de europeiska ledarna att fatta rätt beslut vid EU-toppmötet torsdag och fredag denna vecka. Jodåsåatt… när fan blir gammal…
Den svenska börsen sågade sig nedåt under tisdagen. Stängningen på 977,5 motsvarade en nedgång med 1,1 procent. Endast 14 av de 65 aktier jag dagligen går igenom steg och 50 stängde rött. Veckan är fortfarande på plus. Active Biotech och Lundin Mining gick starkt med uppgångar på 8 respektive 3,3 procent. Husförsäljningen och byggandet bromsar in kraftigt och varslen duggar nu tätt. Sämst av de bolag jag bevakar gick Peab som föll med 2,5 procent. Omsättningen uppgick till 11,5 miljarder kronor vilekt var något högre än i måndags men 14 procent lägre än snittet. e24, DN, SVD, VA
Högst omsatta aktier på den Stockholmsbörsen var under tisdagen i nämnd ordning: Hennes & Mauritz B (-2,0%), Volvo B (-2,6%) och Atlas Copco A (-2,4%).
Sämsta sektorer under tisdagen blev sällanköpsvaror tyngda av HM och verkstad pressat av Atlas Copco. Sektorerna föll 1,9 respektive 1,5 procent. De enda sektorer som steg under tisdagen var energi och hälsovård som klättrade 0,9 respektive 0,8 procent.
Defensiva aktier klarade sig bättre än börsen som helhet under tisdagen. Astrazeneca och Swedish Match steg 0,8 procent vardera till 309,50 och 220,40 kronor.
SSAB hittade vi i andra änden med en nedgång på hela 3,9 procent till 62,30 kronor.
Både de amerikanska börserna och den svenska håller på att bygga upp ett kortsiktigt positivt momentum, som förstärker förutsättningarna för att vi kan få ett utbrott uppåt. Under förutsättning att OMX-indexet tar sig igenom den fallande motståndslinjen får vi en signal om en uppgång för att testa av oktobertoppen vid 1037. Om däremot indexet punkterar 970 men framförallt 947 kommer det negativa sentimentet åter att tillta. Spänningen ökar inför EU-toppmötet på torsdag och fredag. Så länge 970 håller kan vi skala in oss för en kortsiktig uppgång på dipparna. Var beredd på att det åter kan bära av nedåt och vi vet sedan tidigare att vändningarna kan bli oväntat brutala. Läget är dock fortsatt osäkert som VIX indikerar med uppgångar de senaste två dagarna, trots att S&P 500 stängt på plus. När det är osäkert brukar det vara en lågoddsare att lyckas bäst med defensiva aktier och då har jag tittat lite på Axfood som en swingkandidat.
Det diskuteras nu om en fördubbling av den finansiella brandväggen mot krisländerna i euroområdet.
Nedskärningar och permiteringar haglar just nu tätt. Igår fick vi besked att både Nymölla och LB-hus friställer personal och idag på morgonen är det Citigroup som meddelar att 4500 jobb ska bort. AFV
Enligt en undersökning som Skop gjort är det färre än 10 procent av svenskarna som vill införa euron. Cornucopia har skrivit en bra artikel om undersökningen och intresset för den krisande valutan.
Juholt vill lagstadga om att det skall finnas mobiltäckning överallt i Sverige. De bolag som inte klarar det skall få böta. Kan det vara så att Juholt har dålig täckning när han besöker Oskarshamn eller är det simpelt röstfiske när han är ute på sin ”förlåt för att jag sade förlåt när jag inte behövde be om förlåtelse”-resa?
Idag rapporterar modeklädföretaget Wesc.
Håll koll på följande tider:
– Estland: KPI november kl 7.00
– RGK: utfall statens betalningar för november kl 9.30
– SCB: partisympatiundersökningen kl 9.30
– Island: BNP 3 kv kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion oktober kl 10.30
– Tyskland: industriproduktion oktober kl 12.00
– Belgien: BNP (def) 3 kv kl 15.00
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat november kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
Fed säger att de avvaktar med flera monetära stöd eftersom det kan förvärra situationen i Eurozonen. Priserna på egna hem föll för tredje månaden i rad under oktober. De amerikanska börserna steg på uppgifterna i Financial Times att diskussioner inletts för att utöka eller dubblera den europeiska räddningsfonden.
De amerikanska börserna inledde tisdagen skvalpigt och trevande. Uppgången reducerades på nytt någon timme innan stängning. S&P 500 stängde på 1258,5 vilket motsvarade en uppgång med 0,1 procent, vilket var den högsta stängningen på tre veckor. Av de 500 aktier som ingår i indexet steg 252 och 241 stängde rött. Omsättningen som uppgick till 2,6 miljarder aktier var den lägsta sedan den 14/11 (jag räknar in klämdagen i samband med Thanksgiving). AFV
Dollarn tappade något mot euron under tisdagen. Husqvarnas konkurrent i USA presenterade kvartalssiffror som överträffade förväntningarna vilket dock inte lyckades få aktien att stänga på plus.
I Asien är det breda uppgångar nu på morgonen. Förhoppningar om åtgärder för att mildra effekterna av skuldkrisen får åter investerarna att gripa efter halmstrån. I Japan stiger Nikkei med 1,7 procent och i Hong Kong är det uppgångar på 1,1 procent på Hang Seng. Australiens All Ordinaries stiger med 0,7 procent. DN, DN